Αρχική » Ζιρινόφσκι

Ζιρινόφσκι

από Νίκος Ντάσιος

Του Νίκου Ντάσιου

Πέθανε σήμερα από κορονωιό, ο σημαντικότερος αρχηγός της Ρωσικής ακροδεξιάς Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, επικεφαλής του «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας» (sic), που αποτέλεσε δημιούργημα του ΚΚΣΕ και της KGB μετά την πτώση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στις εκλογές του 2016 το κόμμα του είχε κατέβει με πρόγραμμα την κατάργηση της Ομοσπονδιακής Ρωσίας και την αποκατάσταση των συνόρων της ΕΣΣΔ του 1985 με την προσθήκη της Φινλανδίας και της Πολωνίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2021 έλαβε 4,2 εκατ. ψήφους – 7,55 % – και κατετάγη τρίτος και κατέλαβε 19 έδρες στη Ρωσική Βουλή μετά την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν και το Κομουνιστικό Κόμμα Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ακροδεξιό κόμμα «Σβόμποντα» στις Ουκρανικές εκλογές του 2019 έλαβε μόλις 315 χιλ. ψήφους και με ποσοστό 2,15% δεν έχει εκπροσώπηση στην Βουλή, την οποία αυτές τις μέρες επιχειρεί να αποναζιστικοποίησει ο Πούτιν!

Συνταγματάρχης του Ρωσικού στρατού, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, μέλος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και πιστός του Προέδρου Πούτιν, ο Ζιρινόφσκι αποτελούσε μια σημαίνουσα προσωπικότητα στην Ρωσία με πολλαπλές διακρίσεις και μετάλλια. Μοναρχικός και οπαδός της δυναστείας των τσάρων Ρομανώφ, υποστήριζε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα πρέπει να μετονομαστεί σε Ανώτατο Κυβερνήτη, δεσμευόμενος πως αν ποτέ γινόταν ο ίδιος Πρόεδρος θα «εκτελούσε» τους πολιτικούς του αντιπάλους! Επαινούσε τον Αδόλφο Χίτλερ και τον ναζισμό υποστηρίζοντας την μαζική εξόντωση των «ανώμαλων» στην Ρωσία, ενώ κατηγορούσε τους Εβραίους για τις καταστροφές που υπέστη η Ρωσία. Τη δεκαετία του ’90 είχε φτάσει να ζητήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Τσετσενίας, ενώ πιο πρόσφατα ζήτησε την προσάρτηση της Αλάσκας και του Καζακστάν, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί την «πίσω αυλή της Μεγάλης Ρωσίας». Στις 27 Δεκεμβρίου του 2021 σε ομιλία του είχε προβλέψει ότι το 2022 «δεν θα είναι μια ειρηνική χρονιά, θα είναι η χρονιά όπου η Ρωσία θα ξαναγίνει μια δύναμη» τονίζοντας «περιμένετε μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου»!

Στην χώρα μας, η αντιδυτική και αντινατοϊκή ρητορική του ασκούσε ιδιαίτερη επιρροή σε ένα μεγάλο κομμάτι του «αντι-συστημικού» χώρου. Τις ταραγμένες εποχές του Μνημονίου κατήγγειλε την Γερμανία προβλέποντας άστοχα ότι θα αποβάλλει από την Ευρωζώνη την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου και ότι θα κηρύξει επιθετικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ιδιαίτερη γοητεία ασκούσε στους Έλληνες και η πρόβλεψη του ότι «…οι Ρώσοι φαντάροι θα πλένουν γρήγορα τις μπότες τους στα ζεστά νερά του Ινδικού ωκεανού και της Μεσογείου..» μετά την κατάκτηση του Αφγανιστάν και της Τουρκίας. Ήταν μάλιστα τόσος ο ενθουσιασμός της Ελληνικής ακροδεξιάς που ο Ηλίας Κασιδιάρης σε τουίτ στις 28/11/2015 έγραψε: «Ζιρινόφσκι: Έλληνες επιτεθείτε μαζί μας! Θα διώξουμε τους Τούρκους από την Κύπρο και θα μπούμε στην Κων/πολη!» Άποψη που δεν φάνηκε να ενστερνίστηκε ο επιστήθιος φίλος του Ερντογάν, Πούτιν. Για ένα πράγμα κατηγορούσε ο Ζιρινόφσκι τον Πούτιν: ότι δεν είναι τόσο τολμηρός, αφήνοντας έτσι περιθώρια στην Δύση να παίζει παιχνίδια έναντι της Ρωσίας. Θα αποδήμησε μάλλον ικανοποιημένος αφού ο Πρόεδρος του απέδειξε με την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία ότι τόλμησε….

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ