Αρχική » Τα τρία ατού του Νίκου Χριστοδουλίδη

Τα τρία ατού του Νίκου Χριστοδουλίδη

από Αναδημοσιεύσεις

  Του Ανδρέα Πιμπίσιη από τον Φιλελεύθερο   

Κοινό σημείο αναφοράς σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είτε αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί είτε είναι «μυστικές» για λογαριασμό κομμάτων/υποψηφίων, αποτελεί το υψηλό ποσοστό που συνεχίζει να διατηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο. Οι τρεις παράγοντες που κρατούν τον τέως υπουργό Εξωτερικών στην πρώτη θέση είναι η πολυσυλλεκτικότητα, η εδραιωμένη ψήφος που φαίνεται να έχει από τώρα και οι νέοι. Στην Πινδάρου, που είχαν αρχικώς στοχεύσει σε φθορά της εικόνας του Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι σίγουροι πως τα δεδομένα θα αλλάξουν όταν εξαγγείλει και επισήμως υποψηφιότητα. 

Στη μάχη Νίκου Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, αυτό που καταγράφεται και στην τελευταία «μυστική δημοσκόπηση» την οποία και δημοσιοποιήσαμε χθες, είναι εμφανές το προβάδισμα του πρώτου με 23 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίζεται να εξασφαλίζει ένα ποσοστό της τάξης του 35% έναντι μόλις 12% που παίρνει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Τα τρία ατού του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως φαίνονται και σε όλες τις μετρήσεις είναι: 

1.    Πολυσυλλεκτικότητα: Αντλεί ψήφους από όλο το φάσμα των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Η τελευταία μέτρηση τον παρουσιάζει να παίρνει το 44% του ΔΗΣΥ, το 48% από το ΔΗΚΟ και ένα 15% από το ΑΚΕΛ. 

2.    Εδραιωμένη ψήφος: Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο και παράδοξο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει καταφέρει, χωρίς να έχει ακόμα εξαγγείλει υποψηφιότητα, να καταγράφει υψηλό ποσοστό «εδραιωμένης ψήφου» που δύσκολα θα αλλάξει στην πορεία. 

3.    Νέοι ψηφοφόροι: Οι νέοι σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν στήριξη στον τέως υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι άτομα τα οποία μπορεί να «ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις» και να μην πάνε στις πραγματικές κάλπες. Γι’ αυτό και το επιτελείο Χριστοδουλίδη άρχισε να εργάζεται προς την κατεύθυνση των νέων. 

Στην Πινδάρου δεν βλέπουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πορεία του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς η στρατηγική να πληγεί η εικόνα του τέως υπουργού φαίνεται να μην επιτυγχάνει τον στόχο της. Ακόμα και μετά το στοίχημα της καθαρής τοποθέτησης Νίκου Αναστασιάδη υπέρ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ φαίνεται να δυσκολεύεται στο να συσπειρώσει τους συναγερμικούς στο πλευρό του, παρά την κινητοποίηση στελεχών. Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να κερδίζει μόλις το 36% των συναγερμικών. 

Ωστόσο δηλώνουν και τώρα μετά βεβαιότητας ότι η εικόνα του σ’ ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα αλλάξει. Αναμένουν ότι μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας αλλά και τις ανακοινώσεις στήριξης από πολιτικές δυνάμεις, η σημερινή εικόνα θα αλλάξει. Ενώ τονίζουν μετά βεβαιότητας ότι τα ποσοστά του Αβέρωφ Νεοφύτου θα ανέβουν κατακόρυφα, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποψηφιότητες και όσο πλησιάζουμε τις προεδρικές εκλογές. 

Σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων μπαίνει η ΕΔΕΚ

Σε νέο κύκλο συναντήσεων με κόμματα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, μπαίνει αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΔΕΚ, διατηρώντας ανοιχτές πόρτες προς τις υπάρχουσες επιλογές, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνήμα του Βάσου Λυσσαρίδη στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ, ο Μ. Σιζόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση του κόμματος εν μέσω των ζυμώσεων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Όπως είπε, το προεκλογικό σκηνικό είναι ακόμα ρευστό, με την ΕΔΕΚ να προχωρά σε νέο κύκλο συναντήσεων, για τη διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασίας ή συμπόρευσης. «Θα εγκαινιάσουμε αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως και την επόμενη συναντήσεις με κόμματα τα οποία θεωρούμε ότι βρίσκονται σε πλησιέστερη θέση όσον αφορά την ΕΔΕΚ, σε θέματα του Κυπριακού, αλλά και σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, επισημαίνοντας ότι η στάση του κόμματός του θα εξαρτηθεί και από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και από τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

«Η ΕΔΕΚ έχει δημόσια τοποθετηθεί για τις θέσεις και τις προθέσεις μας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η στάση μας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τις υπόλοιπες κομματικές δυνάμεις, ανάλογα με το ποιες θα είναι οι δικές τους ενέργειες και αποφάσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΔΕΚ θα πάρει τις δικές της αποφάσεις «με πλήρη διαφάνεια και με δημοκρατικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η ΕΔΕΚ διατηρεί ανοιχτές πόρτες στις επιλογές που υπάρχουν μέχρι στιγμής, απάντησε ότι από τη μέχρι τώρα δράση και δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά του κόμματος, αυτό είναι φανερό.

Αναφερόμενος στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνήμα του Βάσου Λυσσαρίδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι μέσα από αυτήν, τα στελέχη και η ηγεσία του κόμματος διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τον ίδιο αγώνα «χωρίς παρεκκλίσεις και παρεκτροπές, μέχρι την ελευθερία της πατρίδας μας, μέχρι τη δικαίωση του λαού μας, για δημοκρατία και σοσιαλισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ