Αρχική » Σύντομος απολογισμός ενός παράλογου πολέμου

Σύντομος απολογισμός ενός παράλογου πολέμου

Tου Δημήτρη Τριανταφυλλίδη από το liberal.gr

Όταν πριν από εβδομήντα και πλέον ημέρες ο Πούτιν κήρυξε την έναρξη της κατ’ ευφημισμόν «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», αλλά στην ουσία του πολέμου κατά της Ουκρανίας, στο παραληρηματικό του διάγγελμα δήλωσε πως οι στόχοι του ήταν η «αποναζιστικοποίηση», η «αποστρατικοποίηση» και η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας.

Σήμερα, δύο και πλέον μήνες αργότερα, εκτός από τις χιλιάδες φέρετρα που επέστρεψαν στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ρωσίας και τις δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα διαφόρων ειδών που μετατράπηκαν σε χύδην σιδηρομετάλλευμα προς ανακύκλωση, ίσως, είναι η κατάλληλη στιγμή θα κάνουμε ταμείο και να δούμε τι κατάφερε η Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλησε να αυξήσει το κύρος και την έκταση της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα ήταν να τη μετατρέψει σε παρία της διεθνούς σκηνής.

Ο Πούτιν θέλησε να αποδείξει πως οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός. Το αποτέλεσμα ήταν η ανατολή ενός Έθνους μέσα από τις φλόγες του πολέμου, το οποίο θα μισεί τη Ρωσία για τις θηριωδίες που διέπραξε.

Ο Πούτιν ήθελε να αποδείξει την πολεμική του ισχύ, δαπάνησε δισεκατομμύρια ρούβλια για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Το αποτέλεσμα ήταν να παρακολουθήσει ολάκερη η ανθρωπότητα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση έναν στρατό άσχημα εκπαιδευμένο, ο οποίος πιο πολύ μοιάζει με ομοσπονδία συμμοριών κατσαπλιάδων και κατά συρροή δολοφόνων, ικανών μόνο να δολοφονούν, αλλά όχι να πολεμούν.

Ο Πούτιν θέλησε να αποστρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας από 40 χώρες, οι οποίες βρίσκονται και στις 5 ηπείρους του πλανήτη.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως το ΝΑΤΟ ήταν πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και γι’ αυτό εισέβαλε στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει το ΝΑΤΟ πολύ πιο κοντά στη Ρωσία με την κατεπείγουσα ένταξη σε αυτό της Φιλανδίας και της Σουηδίας.

Ο Πούτιν θέλησε να χρησιμοποιείσαι ως όπλο και ως εκβιασμό τις ρωσικές ενεργειακές πρώτες ύλες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Το αποτέλεσμα ήταν το σταδιακό εμπάργκο από την πλευρά της Δύσης.

Ο Πούτιν θέλησε να αξιοποιήσει τους ακροδεξιούς και τους ακροαριστερούς στην Ευρώπη για να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα. Το αποτέλεσμα ήταν η φιλία τους μαζί τους να θεωρείται ως βασική αιτία της αποτυχίας και της αποδρομή τους.

Ο Πούτιν προσπάθησε τα τελευταία είκοσι χρόνια να οικοδομήσει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Γερμανία. Το αποτέλεσμα ήταν η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνασπισμού για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της χώρας.

Ο Πούτιν, σε προσωπικό επίπεδο επιζητούσε την προσοχή και τον σεβασμό των άλλων ηγετών. Το αποτέλεσμα ήταν να τον περιφρονούν.

Ο Πούτιν ήθελε να αποκτήσει επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Το αποτέλεσμα ήταν η επιρροή του να εκμηδενιστεί.

Ο Πούτιν ήθελε να ενισχύσει την παρουσία του πολιτισμού της Ρωσίας στον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν να την περιορίσει.

Ο Πούτιν διαφήμιζε τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας του. Το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση και εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, με άδηλο τέλος και άγνωστες, ακόμη, επιπτώσεις.

Ο Πούτιν διακήρυξε την τεχνολογική υπεροχή της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα ήταν η τεχνολογική απομόνωση της Ρωσίας, η μετανάστευση 150.000 ειδικών στις νέες τεχνολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ