του Χρίστου Πέτρου | Πρώτη δημοσίευση: sigmalive.com
Η επιστολή με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, έφτασε στο γραφείο του Ερσίν Τατάρ.
Είχε σταλεί την περασμένη Παρασκευή, στις 20 Μαΐου…
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, άνοιξε και διάβασε την πολυσέλιδη επιστολή. Είδε ότι, τα όσα έγραφε ήταν εστιασμένα στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν λέει «την επανέναρξη του διαλόγου και των συνομιλιών με σκοπό τη λύση του κυπριακού».
Διάβασε τις αναφορές για την «ανάγκη μείωσης της ρητορικής όξυνσης»…
Γύρισε σελίδα και άρχισε να διαβάζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει «η ελληνοκυπριακή διοίκηση». Γρήγορα κατάλαβε ότι πρόκειται για τα ΜΟΕ που είχαν προταθεί και παλιότερα, προς τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, πριν την άτυπη πενταμερή της Γενεύης… Τώρα όμως κοινοποιήθηκαν κατευθείαν στον ίδιο.
Να περάσει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό την διοίκηση του ΟΗΕ και ακολούθως να ξεκινήσει η επιστροφή των κατοίκων.
Να περάσει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπό την διοίκηση του ΟΗΕ και ακολούθως να λειτουργήσει στη βάση του διεθνούς δικαίου, με ένα FIR και στη βάση της Σύμβασης του Σικάγου και του ICAO.
Είδε επίσης ότι προτείνεται ξανά όπως περάσει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης νοουμένου ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.
Άρχισε να διαβάζει και για τον λογαριασμό (escrow account) που θα μπαίνουν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και θα είναι εξασφαλισμένο και το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων. Λογαριασμός που θα γίνει νοουμένου ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.
Διάβασε την επιστολή μέχρι τέλους και είδε τις αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη που επικεντρώνονταν στην «ανάγκη ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης»…
Μέχρι που χτύπησε η πόρτα του γραφείου του και μπήκε μέσα το συνεργείο από το TRT Haber για μια προγραμματισμένη συνέντευξη…
Αφού έγιναν τα απαραίτητα με τις κάμερες και τα μικρόφωνα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με φρέσκια την ανάγνωση της επιστολής Αναστασιάδη για την «ανάγκη μείωσης της ρητορικής όξυνσης» και «την ανάγκη ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης», ξεκίνησε να μιλά στους δημοσιογράφους:
«Μετά το 1974, μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, αφού τα Μεχμέττσικ πάτησαν το πόδι του στο νησί, κανείς δεν είχε ρινορραγία για μισό αιώνα, δεν έσπασε μύτη για πενήντα χρόνια».
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποφέρει πολλά, μιλάμε για μια διοίκηση, -αυτή των ελληνοκυπρίων-, που έχει κάνει κάθε είδους ασχήμια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να καταστρέψει τους Τούρκους από αυτό το νησί, με κάθε είδους βαρβαρότητα».
«Οι Έλληνες συνεχίζουν την κουλτούρα των συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στο τέλος του είπε και το παράπονό του για τις δηλώσεις Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, και επέκρινε τις αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού για την αντίθεση στη «ρεαλιστική λύση των δύο κρατών».
«Χάρη στην παρουσία της Τουρκίας, υπάρχει ειρήνη στο νησί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα» είπε εν κατακλείδι…
Ο κ. Κασουλίδης αναμένει μέσα στις επόμενες δύο περίπου εβδομάδες, επίσημη αντίδραση για την επιστολή.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει λέει στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το θέμα των ΜΟΕ.
Ο ποιητής Σαχτούρης γράφει κάπου… «η δυστυχία απ’ έξω, γδέρνει τις πόρτες…»