Αρχική » Αυτός δεν αστειεύεται κι εμείς έχουμε εκλογές

Αυτός δεν αστειεύεται κι εμείς έχουμε εκλογές

από Άριστος Μιχαηλίδης

Να ρωτήσουμε τον Γιώργο Τάττη αν όσα ακούμε από το στόμα του Ερντογάν είναι η απάντηση στις εμπνευσμένες προτάσεις των ΜΟΕ ή θα εκνευριστεί ο Γιαννάκης Κασουλίδης; Μπορούμε να ρωτήσουμε και τον ίδιο τον υπουργό, αλλά θα απαντήσει; Ή θα μας κάνει όλους μαθήματα για το τι πρέπει να ρωτούμε και τι όχι; Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως το θηρίο δεν αποθρασύνθηκε μόνο, πλέον έβγαλε και το σχοινί και το παλούκι κι ετοιμάζεται να μας ορμήσει. Και ευσεβάστως υποβάλλω στον υπουργό Εξωτερικών και σε όλους τους σουρεαλιστές μας, ότι μας αφήνουν εκτεθειμένους στις ορέξεις του. Τι κάνουν, αλήθεια; Τι κάνουν εκτός από τις εκστρατείες για τα ΜΟΕ, την ΔΔΟ και εκτός από το να λένε σε εμάς ότι θέλουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, λες και είναι εμάς που θα πείσουν;

Βλέπουν κι ακούνε τι κάνει ο Ερντογάν στα κατεχόμενα, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο; Βλέπουν πόσο επικίνδυνος έγινε; Βγάζει τις ένοπλες δυνάμεις στη θάλασσα και απειλεί ανοικτά κι εμάς και την Ελλάδα. Απροκάλυπτα. Αδίστακτα. Εκπαιδεύουμε ιερείς σε βαρέα όπλα, λέει, ανοίγουμε γραφεία για τρομοκρατικές οργανώσεις, λέει. «Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσει. Συμμορφώσου», λέει. «Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω», λέει. Δείχνει έτοιμος να προκαλέσει επεισόδια. Να ενεργήσει ακόμα και στρατιωτικά, όπως κάνει ήδη στη Συρία και στο Ιράκ. Αλλά, εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

Μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος φταίει που δεν έχουμε συνομιλίες, επιτίθενται υπουργοί σε δημοσιογράφους, αναζητούμε κι άλλους υποψήφιους προέδρους να έχουμε να διαλέγουμε, δημοσκοπήσεις η μια μετά την άλλη, θα αρχίσουν σύντομα και τα στοιχήματα, ομάδες στήριξης στα κοινωνικά δίκτυα… Και ούτε σε μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η Κύπρος είναι μέλος και η Τουρκία όχι, δεν μπορούμε να πετύχουμε συμμαχίες και να πείσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ανισόρροπο δικτάτορα, που βάζει σε κινδύνους δύο κράτη μέλη, αλλά και όλη την περιοχή της Μεσογείου. Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας και ουδείς λέει ότι πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί η υφιστάμενη τελωνειακή με όλα τα κράτη μέλη, ΚΑΙ με την Κύπρο, που περιμένει από το 2005.

Ούτε καν αυτό δεν διεκδικούν επιτακτικά οι ταγοί του τόπου. Κόλλησαν στα ΜΟΕ και εξεγείρονται που δεν πείθουν ούτε εμάς τους ίδιους. Και περιμένουν να πείσουν έναν δικτάτορα, που ντύνεται με τα στρατιωτικά του και κραυγάζει απειλητικά προς τους γείτονές του να μην εξοπλίζονται. Ίσως να θεωρούν τον δικτάτορα πιο διαλλακτικό από τους Ελληνοκύπριους «απορριπτικούς». Ίσως να τον θεωρούν ακόμα Ευρωπαίο. Ίσως να πιστεύουν ακόμα ότι θα σαρώσει και στις επόμενες εκλογές και θα ελπίζει η Κύπρος.

Βρισκόμαστε στην πιο ακραία επιθετικότητα του εισβολέα. Ο Ερντογάν μάς κατηγορεί ότι εκπαιδεύουμε ιερείς σε βαρέα όπλα επειδή κυκλοφόρησε μια φωτογραφία με πεντέξι ιερωμένους που πήγαν να εγκαινιάσουν πεδίο βολής και είχαν τη φαεινή ιδέα να κάνουν βολή στα εγκαίνια. Ή, μας κατηγορεί ότι καταστρέφουμε τους ιερούς χώρους των μουσουλμάνων επειδή ένας ταραμένος πήγε κι έγραψε με σπρέι στον τοίχο ενός τζαμιού. Κι ο εγκάθετός του στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, μας κατηγορεί ότι εξοπλιζόμαστε με επιθετικά όλα, πυραύλους και τεθωρακισμένα, επειδή μετά από είκοσι χρόνια αδράνειας γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, αλλιώς θα πάει για παλιοσίδερα. Το ίδιο κάνουν και με την Ελλάδα. Με απειλητικές κορώνες για εξοπλισμούς νησιών από τους οποίους κινδυνεύει δήθεν η Τουρκία. 

Δεν είναι τυχαία αυτά. Δημιουργούν κλίμα. Όχι για να κάνουν συνομιλίες. Ούτε για να κερδίσουν ευνοϊκότερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δημιουργούν πολεμικό κλίμα εντός της Τουρκίας, αλλά και στη διεθνή κοινότητα. Θα αποτολμήσουν «θερμό επεισόδιο»; Ουδείς γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η μεγαλομανία και η ιμπεριαλιστική επεκτατικότητά τους. Αλλά, δεν μπορούμε να το αποκλείουμε. Θα έπρεπε να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Αμυντικά και πολιτικά. Μαζί με την Ελλάδα, που θα έπρεπε να έχουμε κοινό συναγερμό. Αλλά, ποιος; Πού; Πότε; Εμείς έχουμε εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ