Την Τετάρτη που μας πέρασε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση προς το Κογκρέσο να αποφασίσει το πάγωμα των φόρων καυσίμων για το καλοκαίρι, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές τους, οι οποίες έχουν σπάσει ιστορικά ρεκόρ. Στις 23 Ιουνίου, ο εθνικός μέσος όρος άγγιξε τα 4,9$/γαλόνι (1,29€/λίτρο, περίπου), ενώ στις δυτικές ακτές αγγίζει ή/και ξεπερνάει τα 6$ (περίπου 1,58€/λίτρο).
Μπορεί στην Ελλάδα οι τιμές αυτές να φαίνονται μικρές, στις ΗΠΑ των ενεργοβόρων αυτοκινήτων, όπου οι εργαζόμενοι συνήθως διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να φτάσουν στη δουλειά τους, η άνοδός τους είναι τεράστιο πρόβλημα. Κυρίως για τις μεγάλες μερίδες της μεσαίας και κατώτερης τάξης, που τα βγάζουν τσίμα τσίμα με την θηλιά τους χρέους να τους κυνηγάει. Γι’ αυτό εξ άλλου ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να ζητήσει την παύση της φορολογίας για το καλοκαίρι.
Ωστόσο, τόσο η Νάνσι Πελόζι, και ταασεις των Δημοκρατικών, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πυροτεχνηματική την πρόταση Μπάιντεν και ήδη υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν το Κογκρέσο θα την εγκρίνει.
Αυτό το επεισόδιο αποδεικνύει περίτρανα ότι ακόμα και οι ΗΠΑ γονατίζουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Δεν ισχύει, λοιπόν, ότι η Αμερική περνάει αλώβητη από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τις οποίες πληρώνει κυρίως η Ευρώπη, όπως θέλουν επιχειρήματα που διατυπώνονται για να στηρίξουν ουδετερόφιλες τοποθετήσεις.
Ένα σχετικό δημοσίευμα του CNN Economy, εξηγεί γιατί οι τιμές στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν: «Τον Δεκέμβριο [η Ρωσία] διένειμε στις παγκόσμιες αγορές πάνω από 8 εκ. βαρέλια πετρελαίου και πετρελαιοειδών, από τα οποία τα 5 εκ. ήταν αργό πετρέλαιο. Ελάχιστα από αυτά κατέληξαν στις ΗΠΑ. Το 2021 η Ευρώπη πήρε το 60% του πετρελαίου και το υπόλοιπο 20% πήγε στην Κίνα. Αλλά η τιμή του πετρελαίου καθορίζεται από την παγκόσμια αγορά κι έτσι η απώλεια του ρωσικού πετρελαίου επηρεάζει τις τιμές ανά τον κόσμο –ανεξάρτητα από το που καταναλώνεται».
«Υπάρχουν και άλλοι λόγοι», υποστηρίζει το δημοσίευμα: Οι πετρελαϊκές εταιρείες προτιμούν να βγάζουν χρήματα από την άνοδο των μετοχών τους, αντί να αυξάνουν την παραγωγή, καθώς πιστεύουν ότι τα περιβαλλοντικά μέτρα μεσομακροπρόθεσμα θα μειώσουν τη ζήτηση των ορυκτών καυσίμων σε μόνιμη βάση.
Οι ΗΠΑ επομένως, όχι μόνον δεν είναι σε θέση από την άποψη των ποσοτήτων και της παραγωγής να υποκαταστήσουν τη Ρωσία ως πάροχο της Ευρώπης, αλλά αντιμετωπίζουν και τις δικές τους σοβαρότατες αρρυθμίες τις οποίες θα τις βρουν μπροστά τους στις… εκλογές του Νοεμβρίου.
Και οι ΗΠΑ γονατίζουν από τις τιμές των καυσίμων
1,K