Αρχική » Τουρκία – Τσετσενία: Η συνάντηση στο Σότσι που ξεπαγώνει τις σχέσεις τους

Τουρκία – Τσετσενία: Η συνάντηση στο Σότσι που ξεπαγώνει τις σχέσεις τους

από Αναδημοσιεύσεις


Στις 5 Αυγούστου, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι. Μακριά από τα βλέμματα ωστόσο βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, κατά την οποία, σύμφωνα με το σάιτ al-Monitor, άλλαξε σελίδα στις μέχρι τότε ψυχρές σχέσεις Τουρκίας-Τσετσενίας.

Την συνάντηση τελικά την γνωστοποίησε εκ των υστέρων ο ίδιος ο Καντίροφ μέσα από τον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο μουσουλμάνος Καντίροφ έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για υποθέσεις κατασκοπείας καθώς και για δολοφονίες Τσετσένων αντιφρονούντων στην Τουρκία. Ο ίδιος έχει μάλιστα, από την πλευρά του, ασκήσει κατά καιρούς σκληρή κριτική στην πλευρά Ερντογάν για διάφορες υποθέσεις, σχετικές με την Ουκρανία – όπως για την πώληση drones στο Κίεβο- αλλά και με τα «εσωτερικά» της Τσετσενίας.

«Η Τουρκία κάνει προσπάθεια ειρήνης με τον Τσετσένο ηγέτη», γράφει ο δημοσιογράφος Φεχίμ Ταστεκίν στον ιστοχώρο Al-Monitor, βλέποντας μια «πολιτική μεταστροφή» από την πλευρά της Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα, μια «πολιτική μετατόπιση» την οποία ερμηνεύει ως άνοιγμα της τουρκικής ηγεσίας όχι μόνο προς τον ίδιο τον Καντίροφ αλλά και προς τον Πούτιν.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτό το όποιο άνοιγμα γεννά παράλληλα και ανησυχίες: στις τάξεις των Τσετσένων εχθρών του Καντίροφ που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, στις τάξεις των Κούρδων που φοβούνται ότι Τσετσένοι μαχητές θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις επόμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και στις τάξεις της τουρκικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι η ένταση θα μπορούσε να ανέβει ενόψει εκλογών.

Απο το liberal.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ