Αρχική » Η υπόθεση των παιδιών που απήχθησαν στη Χερσώνα και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Η υπόθεση των παιδιών που απήχθησαν στη Χερσώνα και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

από Άρδην - Ρήξη

Τoυ Ζαν-Μαρκ Αντόλφ Πηγή: Le Figaro, 11 Φεβρουαρίου 2023
Μετάφραση: Χριστίνα Σταματοπούλου

Πανικός: Αυτή είναι η εικόνα που έδιναν οι Ρώσοι στρατιώτες καθώς εγκατέλειπαν κακήν κακώς τη Χερσώνα, αφήνοντας πίσω τους εξοπλισμό και στρατιωτικό υλικό, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη στις αρχές Νοεμβρίου. Η πόλη κατεστραμμένη εν μέρει, και το μουσείο της λεηλατημένο και διαλυμένο. Έμεναν, ωστόσο, κάποια «τιμαλφή»: τα παιδιά. Και είναι εντυπωσιακή η αντίθεση με τον προφανή αυτοσχεδιασμό της αποχώρησης του ρωσικού στρατού. Λίγες ημέρες, ή και λίγες ώρες, πριν από την αποχώρηση από τη Χερσώνα, μονάδες του ίδιου ρωσικού στρατού πραγματοποίησαν μια πραγματική και μεθοδική επιδρομή στα ορφανοτροφεία της πόλης. Λες και τα παιδιά ήταν πολύτιμα πολεμικά λάφυρα, που έπρεπε να αρπαχθούν χωρίς καθυστέρηση.

Στις 21 Οκτωβρίου, το πρακτορείο Τας μετέδωσε τα λόγια του Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτή κυβερνήτη (φιλορώσου) της περιοχής της Χερσώνας, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι σαράντα έξι παιδιά από ένα μόνο ορφανοτροφείο στην οδό Κουλίκ είχαν «εκκενωθεί» με κατεύθυνση την Κριμαία. Ένα ρεπορτάζ των Βαλέρια Κοβαλίνσκα, Ιβάν Πετριτσάκ, Ολέκσι Σαβτσούκ και Ρομάν Σιτσένκο, που μεταδόθηκε από το κανάλι Arte, μετέφερε τη μαρτυρία του διευθυντή ενός κέντρου ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ο οποίος, μαζί με το προσωπικό του ιδρύματος, είχε καταφέρει να προστατεύσει και να μεταφέρει σε ασφαλές καταφύγιο τα παιδιά που υποδεχόταν, πριν φτάσουν οι Ρώσοι στρατιώτες. Όμως, σε άλλο σημείο, όπως ανέφερε το Paris-Match, πενήντα οχτώ παιδιά από τον ίδιο παιδικό σταθμό απομακρύνθηκαν το πρωί της 2ας Νοεμβρίου.

Πόσα είναι τελικά και τι απέγιναν τα παιδιά που απήχθησαν στη Χερσώνα στις αρχές Νοεμβρίου; Δημοσιογράφοι του Verstka, ενός ανεξάρτητου ρωσικού μέσου ενημέρωσης (τις αποκαλύψεις του οποίου αναδημοσίευσε η ΜΚΟ Zmina και, στα αγγλικά, η συντακτική ομάδα της Meduza), μόλις εντόπισαν τα ίχνη δεκατεσσάρων από αυτά, όλα κάτω των πέντε ετών, τα οποία εκλάπησαν από ένα ορφανοτροφείο στη Χερσώνα που ονομάζεται Κολοκόλτσικ. Τα παιδιά αυτά ταυτοποιήθηκαν αφού εξετάστηκαν περισσότερες από επτακόσιες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας υιοθεσίας της περιοχής της Μόσχας, οι οποίες δείχνουν ορφανά (ή υποτιθέμενα ορφανά) από τα «κατεχόμενα εδάφη», οι φωτογραφίες των οποίων συνοδεύονται από επιστολές προς τον Άγιο Βασίλη.

Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι οι δεκατέσσερις επιστολές πολύ μικρών παιδιών ήταν γραμμένες με το ίδιο χέρι και ότι κάθε επιστολή ανέφερε ότι το παιδί ήταν από τη Χερσώνα. Σε δέκα από αυτές τις επιστολές, ο σημερινός τόπος κατοικίας των ορφανών δεν αναφερόταν ή ήταν σκόπιμα σβησμένος. Δύο επιστολές ανέφεραν ότι το παιδί είχε έρθει από τη Χερσώνα στη Συμφερόπολη (μια πόλη 330.000 κατοίκων στην Κριμαία), και άλλες δύο ανέφεραν το όνομα του ορφανοτροφείου. Όμως και τα δεκατέσσερα παιδιά είχαν φωτογραφηθεί στο ίδιο ορφανοτροφείο, με την ονομασία «Γιολότσκα».

Αποδεικνύεται όμως ότι αυτό το ορφανοτροφείο Γιολότσκα, στη Συμφερόπολη, είχε ήδη βρεθεί στην επικαιρότητα το 2020 και ότι μια απαίσια  φήμη παραμένει συνδεδεμένη με αυτό. Πράγματι, τον Αύγουστο του 2020, αυτό το ορφανοτροφείο είχε γίνει αντικείμενο τρομακτικών αποκαλύψεων, αφού μια πρώτη θετή μητέρα, η Όλγα Κραμνάγια, η οποία είχε φιλοξενήσει τέσσερα παιδιά, υπέβαλε καταγγελία στην εισαγγελία της Κριμαίας. Μετά από αυτήν, και άλλες ανάδοχες οικογένειες έδωσαν συγκλονιστικές μαρτυρίες: υποσιτισμός, κακοποίηση, παραμέληση, ακόμη και βιαιότητες. Ιδιαίτερα σοκαριστικές εικόνες κυκλοφόρησαν τότε στα κοινωνικά δίκτυα και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, περιγράφοντας αυτό το ορφανοτροφείο, που θεωρητικά ήταν εξειδικευμένο για παιδιά με βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος και ψυχικές διαταραχές. Αυτό συνέβη πριν από δύο χρόνια.

Και σήμερα; Παρά την έκταση του σκανδάλου (και τις έντονες υποψίες για υπεξαίρεση κονδυλίων για τη σίτιση και τη φροντίδα των παιδιών από τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος), η έρευνα που διεξήχθη τότε φαίνεται ότι κατεπνίγη. Ο επικεφαλής γιατρός του ορφανοτροφείου, Αλεξάντρ Βασιούκοφ, εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του και, σύμφωνα με την Όλγα Κραμνάγια, η οποία ήταν η πρώτη που «χτύπησε συναγερμό», τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά. Θα υπήρχε ένας απλός τρόπος για να το διαπιστώσει κανείς: μια επιθεώρηση του Ερυθρού Σταυρού ή/και της UNICEF. Αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και μπορεί τα μωρά της Χερσώνας που μεταφέρθηκαν στην Κριμαία να μη λαμβάνουν σίγουρα τη φροντίδα που θα έπρεπε, ωστόσο η πλύση εγκεφάλου φαίνεται εξασφαλισμένη.

Σύμφωνα με το «πρόγραμμα εργασίας» του ορφανοτροφείου Γιολότσκα για την περίοδο 2021-2025, το ίδρυμα θα πρέπει να εμπνέει στα παιδιά «ανώτερα ηθικά αισθήματα», και ιδιαίτερα τον «πατριωτισμό και την ιδιότητα του πολίτη», καθώς και να διαμορφώνει την ιδέα ότι «η Κριμαία βρίσκεται στον νότο της Ρωσίας», καθώς και την «αυτογνωσία ως πολίτη της Ρωσίας». Η πλύση εγκεφάλου αρχίζει πραγματικά από την κούνια! Θα συνεχιστεί στο δημοτικό σχολείο, για όλα τα παιδιά, είτε είναι Ρώσοι εκ γενετής είτε εκρωσισμένα, με την εισαγωγή στα διδασκόμενα μαθήματα «θεμάτων που συνδέονται με τις παραδοσιακές πνευματικές αξίες». Αυτό ανακοίνωσε στο πρακτορείο Τας ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραβτσόφ, υπό την πίεση της Μαρίας Λβόβα-Μπέλοβα, του Πατριάρχη Κύριλλου, του υπερεθνικιστή φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν και του ακροδεξιού επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, οι οποίοι το είχαν μεταβάλει σε προνομιακό τους ζήτημα σε ένα φόρουμ του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Ρωσικού Λαού, στις αρχές Δεκεμβρίου στο Νοβοσιμπίρσκ.

Η αρπαγή παιδιών, η εξορία τους, η αλλαγή ταυτότητας και ο εκρωσισμός ανήκουν στις «παραδοσιακές αξίες» που υπερασπίζεται η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα με την υποστήριξη της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Φιλίπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα αυτό στις 24 Ιανουαρίου, μετά από εξαήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία. Δίνοντας στα Ουκρανόπουλα ρωσικά διαβατήρια και προσφέροντάς τα για υιοθεσία, η Ρωσία παραβιάζει τις «θεμελιώδεις αρχές προστασίας του παιδιού σε καιρό πολέμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς: «Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στη Ρωσία και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει». Αλλά, αν «δεν θα έπρεπε να συμβαίνει», τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί;

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η σιωπή της διεθνούς κοινότητας είναι εκκωφαντική. Α, ναι: η Ιαπωνία μόλις έθεσε τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα σε μια νέα λίστα κυρώσεων…, κάτι για το οποίο η ίδια αδιαφορεί παντελώς: «Ένας από τους γιους μου, οπαδός της ιαπωνικής κουλτούρας, που ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αναστατώθηκε λίγο. Εγώ όμως, όχι», έγραψε στο Telegram. Χρειάζονται πολύ περισσότερα από αυτό για να ταρακουνηθεί η γυναίκα που λέει ότι «συνεχίζει να εργάζεται για το καλό των παιδιών στην περιοχή του Ντονμπάς, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. […] Τώρα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν, στα παιδιά που ζουν στις νέες ρωσικές περιοχές, να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ