Μύθοι που ενδυμούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη περίοδο και καταρρίφθηκαν με πάταγο στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
του Νίκου Ντάσιου
1. Τα περί ταξικότητας
• το 47,5% των αγροτών-κτηνοτρόφων ψαράδων ψήφισαν ΝΔ και μόλις το 13% ΣΥΡΙΖΑ,
• το 33,4 % των ανέργων ψήφισαν ΝΔ έναντι 26% ΣΥΡΙΖΑ και 9% ΠΑΣΟΚ σχεδόν στο ίδιο ποσοστό (8,5%) με την Ελληνική Λύση, επιβεβαιώνοντας την διείσδυση της ακροδεξιάς στα πιο πληβειακά στρώματα,
• στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα «μπλοκάκια», με την συμβολή των δηλώσεων Κατρούγκαλου, το 54% ψήφισε ΝΔ έναντι μόλις 17,3% τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας την αρνητική απήχηση που είχε ο περίφημος ασφαλιστικός νόμος του 2016, σ αυτή την κατηγορία εργαζομένων.
Υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε μόνο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που τον ψήφισε το 29,1% έναντι 27,8% την ΝΔ, υποδηλώνοντας το πραγματικό πρόβλημα των χαμηλών μισθών που θα πρέπει ν αντιμετωπιστεί. [Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιο καταδικαστικοί για τον Σύριζα μια και η διαφορά στα exit poll από όπου προέρχονται αυτά τα στοχεία είναι πολύ μικρότερη από τα πραγματικά], Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το Κέντρο από το ΠΑΣΟΚ που έλαβε το 26,6% των ψήφων έναντι 15,9%, με πρώτη προτίμηση στην ΝΔ που την ψήφισε το 39,8%. Αυτό καταδεικνύει μια δυναμική του ΠΑΣΟΚ στο κεντρώο χώρο που θα μπορούσε υπό κατάλληλες πολιτικές να σηματοδοτήσει αναδομήσεις του πολιτικού συστήματος. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την πρωτοκαθεδρία στους δημοσίους υπαλλήλους λαμβάνοντας το 30% των ψήφων έναντι 35% της «νεοφιλελεύθερης» ΝΔ, συνέπεια και των δηλώσεων των Τζανακόπουλου και Πολάκη περί εκκαθαρίσεων των “αντιφρονούντων” όταν επανέλθουν στην εξουσία!
2. Τα περί κόμματος της νεολαίας και της προόδου
• η ΝΔ έλαβε το 31,5% στην ηλικιακή ομάδα 17 έως 24ων ετών έναντι 28,8% του ΣΥΡΙΖΑ και 10,5% του ΠΑΣΟΚ.
Γενικό συμπέρασμα: μετά από μια καταστροφική δωδεκαετία οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων ο ελληνικός λαός φαίνεται πως ωριμάζει, αποδοκιμάζοντας τις πολώσεις και τα δίπολα: προοδευτικός–συντηρητικός, μνημόνιο-αντιμνημόνιο, δημόσιος–ιδιωτικός υπάλληλος, εμβολιο-αντιεμβόλιο, άντρες-γυναίκες κοκ. Απέναντι στην τοξικότητα και στην καταγγελία αναζητάει έναν συνθετικό λόγο που απαντάει στα πραγματικά προβλήματα της ζωής και προετοιμάζει για την αναμέτρηση με τις απειλές που καθορίζονται από την ιστορία και την γεωγραφία.
Απέναντι τέλος στην επιθετικότητα των Συριζαίων του διαδικτύου στον λαό που δήθεν δεν καταλαβαίνει το συμφέρον του και ευθυγραμμίζεται με την προπαγάνδα του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του, να θυμίσω εκείνο το ποίημα του Μπρέτολ Μπρεχτ για την εξέγερση των Ανατολικογερμανών στις 17 Ιούνιου του 1953, μετά τον θάνατο του Στάλιν που την κατέστειλαν βίαια τα σοβιετικά άρματα με 50 νεκρούς διαδηλωτές:
«Μετά την εξέγερση της 17ης Ιουνίου / Ο Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων / Μοίρασε φυλλάδια στην Στάλιναλε / Λέγοντας ότι ο κόσμος είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση / Και ότι αυτή μπορούσε να την ξανακερδίσει / Μόνο με πολλαπλάσια προσπάθεια. Δεν θα ήταν ευκολότερο / Στην περίπτωση αυτή για την κυβέρνηση / Να διαλύσει τον λαό / Και να εκλέξει έναν άλλο;»……
Σύντροφοι, αυτόν τον λαό που καθυβρίζετε θα του ζητήσετε να σας ξαναψηφίσει σ’ ένα μήνα;