Αρχική » Η Αρμενία, η Ουκρανία και… ο Παρατζάνοφ

Η Αρμενία, η Ουκρανία και… ο Παρατζάνοφ

από Νίκος Βαλκάνος

του Νίκου Βαλκάνου 

Από τους πιο περήφανους λαούς του κόσμου οι Αρμένιοι, κυνηγημένοι από παντού, γενοκτονίες, λυκοφιλίες με τους επικυρίαρχους, συμπυκνωμένη ποίηση η ταυτότητά τους. «Μην νομίζετε ότι μπορείτε πολύ εύκολα να με νικήσετε», λέει ο μυθικός ποιητής τους Σαγιαντίν, στο ιδρυτικό έπος του «Σαγιάτ Νοβά».

Γι’ άλλη μια φορά, προδομένοι από τους Ρώσους (αλυσίδα οι προδοσίες τους στο δικό μας έθνος) που τους έδιναν εχέγγυα ύπαρξης, στο βωμό του τρέχοντος γεωπολιτικού τους προσανατολισμού, έχασαν την πιο ιστορική τους κοιτίδα.

Αυτό το τρέχον γεωπολιτικό κλίμα δημιουργεί σύγχυση και στο δικό μας εδώ φιλοουκρανικό μέτωπο, με εύκολες τοποθετήσεις, γεωμετρία δημοτικού, και ανιστόρητη φιλοαζέρικη στάση. Εμείς μπροστά στον κίνδυνο για την ύπαρξη του Ουκρανικού έθνους ανεχτήκαμε τη σιωπή του Ζελένσκι στην Κύπρο για την εισβολή και κατοχή από την Τουρκία. Άλλες προτεραιότητες είχε ως ηγέτης, παιζόταν η ύπαρξη της χώρας του κι έπρεπε να κρατήσει τις ισορροπίες για στρατιωτική βοήθεια από όπου μπορούσε.

Αυτός που ενώνει την Αρμενία με την Ουκρανία, στον υψηλότερο βαθμό ποιητικής δημιουργίας, είναι ο Αρμένης (Γεωργιανός στην τρέχουσα ζωή του) Σεργκέι Παρατζάνοφ. Στα δύο ποιητικά του έπη «Στη σκιά των λησμονημένων προγόνων» και «Σαγιάτ Νοβά – Το όνομα του ροδιού» υμνεί την ουκρανική και αρμένικη παράδοση. Κι εκεί στα κοντινά βράχια είναι δεμένος γι’ άλλη μια φορά ο Προμηθέας.

Και για σάουντρακ, Χάιγκ Γιατζιτζιάν, Χειμερινοί Κολυμβητές και Sayat Nova Ensemble:

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Ακολουθήστε το Άρδην στο twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ