Στο παρακάτω κείμενο ο αρθρογράφος ορθώς επισημαίνει ότι η Χαμάς έχασε τον πόλεμο της συμπάθειας της δυτικής κοινής γνώμης, Αλλά ο τρόπος με τον οποίο έδρασε μας κάνει να πιστεύουμε ότι πια αδιαφορεί για την κοινή γνώμη της Δύσης και αυτή είναι πολύ ανησυχητική ένδειξη. Α-Ρ.
Του Bobby Ghosh από το capital.gr
Δύο βίντεο αποτυπώνουν το πώς η Χαμάς έχασε τον πόλεμο των εικόνων το περασμένο Σάββατο.
Στο πρώτο, μια νεαρή γυναίκα, σχεδόν γυμνή, κείτεται στο πίσω μέρος ενός ημιφορτηγού. Το πρόσωπό της κοιτάζει από την άλλη πλευρά της κάμερας. Δύο άντρες κάθονται πίσω από τη γυναίκα. Ο ένας κρατά έναν εκτοξευτήρα ρουκετοβομβίδων κι έχει το ένα πόδι τυλιγμένο γύρω της, ενώ ο άλλος φαίνεται να κρατά μια τούφα από τα μαλλιά της. Δύο άλλοι άντρες στέκονται πιο πίσω, ο ένας από αυτούς κουνάει ένα τουφέκι στον αέρα. Και οι τέσσερις άντρες ζητωκραυγάζουν “Αλλάχου ακμπάρ!”, όπως και οι συγκεντρωμένοι γύρω από το όχημα. Καθώς το φορτηγό απομακρύνεται, ένας άντρας σκύβει και φτύνει τη γυναίκα.
Στο δεύτερο βίντεο, μια ηλικιωμένη γυναίκα με κοντομάνικο μπλουζάκι και τυλιγμένη σε κάτι που μοιάζει με ροζ τραπεζομάντιλο με σχέδια κάθεται σε ένα αμαξάκι του γκολφ και δείχνει αγέρωχη, αν και σαστισμένη. Πίσω της κάθεται ένας άντρας στα μαύρα, ο οποίος κραδαίνει ψηλά ένα όπλο. Σε μια μοτοσυκλέτα μπροστά από το αμαξάκι, ο συνοδηγός κραδαίνει επίσης ένα όπλο. Καθώς αυτή η μικρή συνοδεία προχωρά αργά προς τα εμπρός, ακούγονται πανηγυρικές ύβρεις εκτός κάμερας.
Πύρρειος “θρίαμβος”
Όταν αυτές οι σκηνές βιντεοσκοπούνταν, πιθανώς στη Γάζα, οι εορτάζοντες ενθουσιάζονταν με εκείνο που ίσως θεωρούσαν ως τη μεγαλύτερη νίκη της Χαμάς: μια θρασύτατη επίθεση κατά την οποία οι μαχητές της σκότωσαν περισσότερους από 1.000 Ισραηλινούς, στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε μια ημέρα στην ιστορία της χώρας. Τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους και συνέλαβαν ομήρους τουλάχιστον 150. Μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση, η Χαμάς δημοσίευσε διάφορα βίντεο για να επιδείξει την εκπληκτική “επιτυχία” της. Όπως και με τις επιχειρήσεις, ήθελε να αντλήσει το πρώτο αίμα από τον πόλεμο των εικόνων, να εμπνεύσει τους υποστηρικτές της και να αποθαρρύνει τον εχθρό της.
Ωστόσο, τα βίντεο των δύο γυναικών-θυμάτων της είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι γυναίκες αναγνωρίστηκαν γρήγορα ως άμαχες: η Γερμανίδα τουρίστρια ως η Shani Louk στο ημιφορτηγό και η Ισραηλινή Yaffa Adar ως κάτοικος του κιμπούτς Nir Oz, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, δε γνωρίζουμε εάν κάποια από τις δύο είναι ζωντανή.
Η μεταχείρισή τους στα χέρια των δεσμοφυλάκων τους προκάλεσε εκτεταμένη αποστροφή και αποδοκιμασία και, αν μη τι άλλο, ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών να απαντήσουν με σκληρά αντίποινα. Λόγω των βίντεο, η Χαμάς έχασε κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήταν εκδήλωση “νόμιμης αντίστασης”. Αντίθετα, η οργάνωση εκτέθηκε μπροστά στον αηδιασμένο κόσμο ως η τρομοκρατική οργάνωση που ήταν πάντα.
Κάνοντας θέαμα τις δύο αυτές γυναίκες, η Χαμάς έχασε τον πόλεμο της εικόνας πριν τελειώσει καν η πρώτη εκείνη ημέρα του “θριάμβου” της. Και επρόκειτο να έρθουν και χειρότερα. Φωτογραφίες και βίντεο ειδήσεων που προέρχονται από το Ισραήλ από το σαββατοκύριακο και εξής δείχνουν ένα μοτίβο επιθέσεων εναντίον αμάχων στα χωριά και τα κιμπούτς κοντά στη Γάζα. Ιδιαίτερα αποτρόπαια ήταν η επίθεση στο Nova Festival, μια μουσική συναυλία η οποία λάμβανε χώρα έξω από το Kibbutz Re’im, όπου διασκέδαζε και η Louk. Η Χαμάς μακέλεψε τουλάχιστον 260 ανθρώπους εκεί.
Άρωμα ISIS
Αντί να εμπνέουν ένα αίσθημα πατριωτικής αντίστασης από γενναίους Παλαιστίνιους μαχητές, οι εικόνες προκάλεσαν συγκρίσεις με τους βάναυσους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Ήταν δύσκολο να μην κάνει κανείς παραλληλισμούς μεταξύ του Nova Festival και του Bataclan στο Παρίσι, όπου μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους τον Νοέμβριο του 2015 κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 90 άτομα που παρακολουθούσαν μια ροκ συναυλία. Ούτε κάποιος ο οποίος έβλεπε το βίντεο με τη Louk σε αυτό το φορτηγό μπορούσε να μη θυμηθεί τις γυναίκες Γεζίντι οι οποίες συνελήφθησαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Σιντζάρ, το 2014.
Καθώς οι ταυτότητες πολλών ομήρων – πολλοί από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι γυναίκες και παιδιά – θα αναδεικνύονται τις επόμενες μέρες, η Χαμάς θα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το Ισλαμικό Κράτος. Η απειλή της οργάνωσης να σκοτώσει ομήρους μπροστά στην κάμερα, εάν το Ισραήλ χτυπήσει σπίτια αμάχων στη Γάζα, φέρνει στο προσκήνιο έναν απόηχο των εκτελέσεων που πραγματοποιούσε το Ι.Κ.
Συνέπειες
Η ήττα της Χαμάς στον πόλεμο της εικόνας θα έχει συνέπειες στον πραγματικό πόλεμο τον οποίο έχει κηρύξει το Ισραήλ ενάντια στην οργάνωση και για τους Παλαιστίνιους πολίτες που, όπως πάντα, θα υποστούν το κύριο βάρος των συνεπειών της εκδίκησης του Ισραήλ.
Σε προηγούμενες περιπτώσεις ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, η Χαμάς μπορούσε να βασίζεται σε εικόνες ταπεινών άμαχων θυμάτων για να έλκει τη διεθνή συμπάθεια και για την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ να τερματίσει τις επιθέσεις του.
Με την ισορροπία των συμπαθειών να γέρνει τώρα υπέρ της ισραηλινής πλευράς, ο κόσμος πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να παρέμβει. Πολλοί περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα αυτών των δύο βίντεο.
2 ΣΧΟΛΙΑ
Κι όμως αυτές οι εικόνες μπορεί και να αύξησαν τη δημοφιλία της οργάνωσης στα μάτια πολλών ισλαμιστών και Αράβων.
Ας μη ξεχνάμε ότι στην Τουρκία χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον απλό κόσμο (δημοφιλία άνω του 70%) ενώ και παλαιότερα οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Μπιν Λάντεν στη Νέα Υόρκη επικροτηθηκαν από σεβαστό μέρος του ισλαμικού κόσμου ως πράξη αντίστασης.
Όμως ακόμα και με καλύτερο πολεμικό “μάρκετινγκ” είναι γνωστό ότι η οργάνωση έχει ως πάγια τακτική της την τρομοκρατία, τους βομβιστές αυτοκτονίας και τις ανθρώπινες ασπίδες. Προφανώς τα ήθη και οι αξίες διαφέρουν κατά τόπους.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι εκτός από τους ακραίους μουσουλμάνους υποστηρικτές της, χαίρει άκρας εκτίμησης και από τους αριστερούς που διαρκώς καυχιόνται ότι μάχονται
“για έναν καλύτερο κόσμο”. Ένα από τα πολλά παράδοξα της αριστεράς..
Ποιός ξέρει τί θα σκέφτονται τώρα οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ;
Έκαναν λάθος ή όχι όταν δημιούργησαν αυτή τη Χαμάς ως αντίβαρο στον Αραφάτ και τη παλαιστινιακή αριστερά;
Ο Γιτζάκ Ράμπιν είπε πάντως όταν τον ρώτησε ο Μουμπάρακ -το είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφο της Corriere della Sera ο οποίος το αποκάλυψε όταν ο Μουμπάρακ πέθανε το 2020- ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη τους.
Εδώ το εν λόγω άρθρο.
https://www.corriere.it/esteri/20_febbraio_25/mubarak-l-autocrate-soft-che-mi-racconto-l-11-settembre-hamas-2f233f7e-57d4-11ea-a2d7-f1bec9902bd3.shtml