Αρχική » Χαλιφάτο στη Γερμανία; Η νέα διεκδίκηση των ισλαμιστών

Χαλιφάτο στη Γερμανία; Η νέα διεκδίκηση των ισλαμιστών

από Άρδην - Ρήξη

Χίλιοι νεαροί μαυροφορεμένοι άνδρες προηγούνται μιας μεγάλης ομάδας καλυμμένων γυναικών που φωνάζουν «Allahou Akbar». Η διαδήλωση έχει αναγγελθεί επίσημα.

Του François d’Orcival*

Μην γελάτε! Αυτό απαιτεί με κάθε σοβαρότητα ένα μεγάλο τμήμα της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γερμανία.

Muslime schweigen nicht» (Οι μουσουλμάνοι δεν σιωπούν!) Η επιγραφή κυμάτιζε σε πλήθος αντιτύπων το προπερασμένο Σάββατο, όταν ισλαμιστές της οργάνωσης Muslim Interaktiv, που ιδρύθηκε το 2020, διαδήλωναν σε μια από τις λεωφόρους της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου (Sankt Georg) του Αμβούργου. Η συνοικία αυτή είναι ήδη διάσημη για την ομοφυλοφιλική της κοινότητα, η οποία διαδηλώνει εκεί κάθε χρόνο. Οι ισλαμιστές αποφάσισαν να βγουν με τη σειρά τους στους δρόμους, φορώντας κουκούλες και κρατώντας πανό στα αραβικά και όχι μόνο στα γερμανικά: «Το Χαλιφάτο είναι η λύση». Χίλιοι νεαροί άνδρες στα μαύρα προηγήθηκαν μιας μεγάλης ομάδας καλυμμένων γυναικών που φώναζαν «Allahou Akbar». Η διαδήλωση έχει κηρυχθεί επίσημα. Επιτηρήθηκε μάλιστα από τη δημοτική αστυνομία και δεν υπήρξαν επεισόδια.

Κόκκινη γραμμή για τη δημοκρατία

Ο ηγέτης της πορείας αντικατοπτρίζει τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί πίσω του. Οι διαδηλωτές δεν είναι πρόσφατοι μετανάστες, αλλά Γερμανοί τρίτης γενιάς που μιλούν γερμανικά. Ο Raheem Boatenga είναι 25 ετών, ο πατέρας του είναι Γκανέζος, η μητέρα του Γερμανίδα – γεννήθηκε στη Γερμανία, έμαθε γερμανικά στο σχολείο, έχει γερμανικό διαβατήριο και του αρέσει να επαναλαμβάνει, όταν αναφέρεται στους παλιούς Γερμανούς: «Όταν λένε ενσωμάτωση, στην πραγματικότητα εννοούν αφομοίωση.

Και αυτό ακριβώς είναι που τον διακρίνει από εκείνους που παρελαύνουν επαναλαμβάνοντας τα συνθήματα που ξεστομίζει από το μεγάφωνο του: αυτοί οι Γερμανοί μουσουλμάνοι δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να αφομοιωθούν σε μια μεγάλη γερμανική κοινότητα. Είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν αυτό που είναι, να διαιωνίσουν τον εαυτό τους όπως είναι, να δημιουργήσουν οικογένειες, να μιλούν την αυθεντική τους γλώσσα, ενώ χρησιμοποιούν μια άλλη, να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους και πάνω απ’ όλα τη θρησκεία τους, αυτό το «χαλιφάτο» που έχουν κάνει σύνθημά τους, ακόμη και αν δίπλα τους, σε μια από τις λεωφόρους της τεράστιας πόλης των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, στέκει ένας καθολικός καθεδρικός ναός από έναν άλλο αιώνα, η Αγία Μαρία του Αμβούργου.

Ο πρόεδρος της αστυνομικής δύναμης της πόλης διαμαρτυρήθηκε για τη διαδήλωση, αν και είχε δηλωθεί. Οι ηγέτες των τοπικών πολιτικών ομάδων – Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και υπέρμαχοι του AFD – διακήρυξαν τη συναισθήματά τους, αλλά η πόλη κυβερνάται από την ισχυρή πλειοψηφία των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι δεν εκφράστηκαν σχεδόν καθόλου. Παράλληλα όμως, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών του, Νάνσι Φέσερ, χάραξαν μια «κόκκινη γραμμή» για την υπεράσπιση της γερμανικής δημοκρατίας έναντι των ισλαμιστικών διεκδικήσεων.

Ο κώδωνας του κινδύνου είναι ακόμη πιο ισχυρός, δεδομένης της προσπάθειας να προφυλαχθεί η τουρκική κοινότητα του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων από την ισλαμιστική επιμόλυνση.

*Δημοσιεύθηκε στον Figaro στις 9.5.2024

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ