ΤΕΥΧΟΣ 87 (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2011)
Η ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
«ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ»
Τις τελευταίες εβδοµάδες οι Έλληνες συνειδητοποιούν σταδιακά το βάθος και την έκταση της κρίσης, που επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και δεν αφήνει περιθώρια για τις αυταπάτες της προηγούµενης περιόδου, για µια σχετικά ταχεία και µάλλον ανώδυνη έξοδο. Τα χρόνια που έρχονται, «για να µείνουµε στο παιγνίδι, θα υποχρεωθούµε να παίξουµε τα ρέστα µας». Η Ελλάδα είναι υποχρεωµένη, για να επιβιώσει, να αποκτήσει µια συνολική στρατηγική, από το βραχυπρόθεσµο «εδώ και τώρα» έως το µακροπρόθεσµο, στρατηγικό πεδίο. Το 87ο τεύχος του Άρδην ξεκινάει με μία εκτενή ανάλυση της τρέχουσας επικαιρότητας (Άρδην, «Τα ρέστα μας») και παράλληλα παρουσιάζει την πολιτική κατάσταση και τις επιδιώξεις της Γερμανίας, με κειμένα του Βασίλη Στοϊλόπουλου (Η γερµανοποίηση της Ευρώπης) και του Ολιβιέ Συράν («Η Γερµανία οδεύει προς τον βιώσιµο καπιταλισµό» και «Ο κ. Γιόσκα Φίσερ και οι χρυσοί πράσινοι»), καθώς και μία συνέντευξη του καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας Άλµπρεχτ Ριτσλ.
***
Παράλληλα, στον φάκελο «Η κρίση του Νεοθωμανισμού», εξετάζονται η διαδρομή και η καμπή που σημειώνει ο νεοθωμανισμός, καθώς και οι συνέπειές του σε Ελλάδα και Κύπρο. Περιλαμβάνει κείμενα του Γιώργου Καραµπελιά (Άνοδος και απαρχές κρίσης του νεοθωµανισµού), του Άριστου Μιχαηλίδη (Ο Ανανισµός µετά το σχέδιο), του Γιώργου Λιλλήκα (Από το σχέδιο Ανάν στο Μαρί), του Μάριου Κωνσταντίνου (Opera Mercenaria), της Ρέιτσελ Σάρον-Κρέσπιν (Το µεγάλο σχέδιο του Φετ. Γκιουλέν), της Δήμητρας Παπαλεοντίου (ΑΟΖ, ενέργεια και εθνική ανεξαρτησία) και του Σάββα Παύλου (Οι κλειτοριδεκτοµείς).
***
Στο τεύχος αυτό, συνεχίζεται το εκτεταμένο αφιερώματος στο ρεμπέτικο τραγούδι, με το δεύτερο μέρος, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην σχέση του ρεμπέτικου με την υπόλοιπη ελληνική τέχνη και παράδοση. Περιλαμβάνει αναλύσεις των Θωμά Γκόρπας, Γιώργη Χριστοφιλάκη, Γιώργο Μανιάτη, Γρηγόρη Σπηλιόπουλο, Ανδρέα Καραντώνης, Φαίδρο Μπάρλα και Εμμανουήλ Σειραγάκη.
***
Επίσης περιλαμβάνεται μία μελέτη του Γιώργου Ρακκά για τα εγχειρήματα εναλλακτικής οικονομίας και την ανάδυση του «Νεοκοινοτισμού» στην Ελλάδα, καθώς και ένα εκτεταμένο απόσπασμα του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά Συνωστισμένες στο Ζάλογγο, για τους Σουλιώτες, τον Αλή Πασά και την εθνική αποδόμηση. Το τεύχος κλείνει με κείμενα του Νικόλαου Μέρτζου (Η παρακαταθήκη του Ι. Καποδίστρια), του Μανώλη Εγγλέζου (Σφακιανοί νεοµάρτυρες), του Δημήτρη Μαυρίδη (Τι επέτρεψε τον εκτουρκισµό των Ελλήνων µουσουλµάνων), του Μάνου Στεφανίδη (Το αντι-θέατρο στη γλυπτική του Ανδρέα Λόλη, καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκριτικές.