Ντιάμπ Αμπού Τζατζάχ
Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι η επανάσταση δεν ήταν μόνο για το ψωμί, ήταν επίσης ενάντια στη δικτατορία και την διαφθορά. Όλες οι κοινωνικές ομάδες υποστήριξαν την επανάσταση. Οι φτωχοί, τα μεσοστρώματα, ακόμα και ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης. Ειδικά η μεσαία τάξη έδειξε τη δύναμή της κατά τις τελευταίες μέρες στην Τυνησία. Πολλοί φίλοι, που ζουν εκεί και είναι φοιτητές ή έχουν καλοπληρωμένες δουλειές, βρίσκονταν στους δρόμους αντιμετωπίζοντας τις σφαίρες και τα δακρυγόνα. Η νεολαία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σ’ όλα αυτά και τα κινητά τηλέφωνα,–σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο Facebook μέσα από ουδέτερους διακομιστές–, έπαιξαν τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της επανάστασης. Τα εργατικά συνδικάτα έπαιξαν το ρόλο του ρυθμιστή και του πολιτικού βαρόμετρου. Ήταν σαφές ότι όσο το εργατικό συνδικάτο (UGTT) επέμενε να κηρύττει απεργίες, η μάχη θα συνεχιζόταν, ότι αποτελούσε έναν οδοδείκτη για τους ανθρώπους, ώστε να παραμείνουν στους δρόμους. Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι το συνδικάτο καθοδηγούσε την επανάσταση, αλλά σίγουρα τη συντόνιζε, ειδικότερα κατά τις δύο τελευταίες πιο κρίσιμες ημέρες.
Τέλος, η Τυνησία είναι ένας όμορφος τόπος που διαθέτει έναν λαό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με κριτική σκέψη, που δεν διστάζει να εκφραστεί. Οι Τυνήσιοι ανήκουν και στο Μαγκρέμπ και το Μασρέκ ταυτόχρονα, είναι Άραβες και μιλούν όπως όλοι οι Άραβες, και μπορούν να συγκροτήσουν τον απελευθερωτικό πυρήνα του αραβικού κόσμου. Η Τυνησία μπορεί να παίξει το ρόλο που δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί πλέον να παίξει η Αίγυπτος. Κατά την περίοδο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, η Τυνησία θα πρέπει να εξαγάγει την επανάστασή της, αλλά πριν απ’ όλα, θα πρέπει να την ολοκληρώσει οικοδομώντας ένα σύστημα που να βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα, στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα, και τα πολιτικά δικαιώματα. Ένα πραγματικό κράτος δικαίου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Πιστεύω ότι ανάμεσα σε όλους τους Άραβες, οι Τυνήσιοι είναι οι πιο έτοιμοι για να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο. [ ]
Μετάφραση, Γιώργος Ρακκάς
* Ο Ντιάμπ Αμπού Τζατζάχ είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος της (νασερικής) Ευρωπαϊκής Αραβικής Λίγκας. Το άρθρο αυτό εμφανίστηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο (http://www.aboujahjah.com) στις 14/01/2011.