Αρχική » Η Κύπρος ξανά στο μάτι του κυκλώνα

Η Κύπρος ξανά στο μάτι του κυκλώνα

από admin

του Μιχάλη Ιγνατίου από το Κυριακάτικο Έθνος

Η οικονομική κρίση και ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν επιτρέπει σκέψεις για άλλα θέματα – ούτε καν για τα εθνικά, που παλαιότερα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον μας. Και είναι λογικό να επικεντρωνόμαστε στην οικονομία, διότι είναι το μείζον εθνικό ζήτημα αυτήν τη στιγμή. Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να σταθεί κανένα κράτος, πόσω μάλλον η Ελλάδα, η οποία είναι περικυκλωμένη από εχθρούς και άσπονδους «φίλους».
Η Τουρκία, η οποία έχει και η ίδια τα οικονομικά της προβλήματα, τα οποία κρύβει με συνεχείς υποτιμήσεις, παραμένει επικίνδυνη έχοντας στο τιμόνι της έναν φανατικό ισλαμιστή, τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λόγω και της δύσκολης θεραπείας στην οποία υποβάλλεται, δεν μπορεί να σκέφτεται πια με καθαρό μυαλό. Το μέγα πρόβλημα (και καημός) της Αγκυρας είναι πάντα η Κύπρος, η οποία αποκτά σημαντικά πλεονεκτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό -και για άλλους πολλούς- που θα μπορούσα να παραθέσω, ο κ. Ερντογάν γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι το Κυπριακό πρέπει να εκλείψει ως πρόβλημα για τη χώρα τους και να «κλείσει» με τρόπο που θα προστατεύονται τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα, όπως προέβλεπε και το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπάθησε να επιλύσει το Κυπριακό και μάλιστα προέβη σε υποχωρήσεις, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε απαράδεκτες για τους Ελληνο¬κύπριους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υποχώρηση για την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει, ούτε στην αποδοχή παραμονής εποίκων στο νησί. Ο κ. Χριστόφιας υποχώρησε σε σημαντικά ζητήματα ακριβώς επειδή πίστευε σε μια λύση, που αποδείχθηκε «όνειρο απατηλό». Δυστυχώς, ο Κύπριος πρόεδρος έκανε το λάθος να νομίζει πως ο Ερντογάν είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς της Τουρκίας.
Προς το τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί στα περίχωρα της Νέας Υόρκης νέα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ. Η τουρκική πλευρά, σε συνεργασία με τους Βρετανούς, θα επιδιώξουν «διεθνή διάσκεψη» στο πρότυπο του Μπούργκενστοκ για να κλείσουν το Κυπριακό. Ο κ. Χριστόφιας, που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, δεν δύναται μόνος του να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς, ενώ η Αθήνα αδυνατεί να τον βοηθήσει. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ