Η πρώτη πολιτική έρευνα της VPRC για το 2012, που δημοσιεύουν τα «Επίκαιρα», καταγράφει ραγδαίες αλλαγές στην πολιτική σκηνή και στους πολιτικούς συσχετισμούς.
Η πτώση του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζεται αμείωτη και με έντονους ρυθμούς, φέρνει το κόμμα στην πέμπτη θέση της πρόθεσης ψήφου, πίσω από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 13%, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ από 12,5% και το ΠΑΣΟΚ 12%, ανοίγοντας την ψαλίδα με τη ΝΔ στις 18,5 ποσοστιαίες μονάδες!
Ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 6%, οι Οικολόγοι 3%, ενώ Δημοκρατική Συμμαχία, Άρμα Πολιτών και η Χρυσή Αυγή κινούνται στο 2,5%, ενώ 1% συγκεντρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ανατροπή αυτή είναι ιλιγγιώδης για τα πολιτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης. Ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος φαίνεται να κλείνει, αφού, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αποσύρεται από το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής και ο δικομματισμός. Η ραγδαία πτώση του ΠΑΣΟΚ αφήνει τη ΝΔ μόνη της ως «ισχυρό πόλο» του κομματικού συστήματος, εξαιρετικά αδύνατη, όμως, σε επίπεδο εκλογικής επιρροής, που πεισματικά αρνείται να υπερβεί το όριο του 33% των προηγούμενων –καταστροφικών γι’ αυτή– εκλογών.
ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ παλεύουν ισοδύναμα αυτή τη στιγμή για τη δεύτερη θέση, που θα τους φέρει σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, ο κατακερματισμός του κομματικού συστήματος είναι τέτοιος, που δεν αποκλείεται η επόμενη Βουλή –η Βουλή της νέας Μεταπολίτευσης, όπως φαίνεται– να είναι επτακομματική, οκτακομματική ή ακόμη και εννεακομματική!
Η κατάρρευση δε της εικόνας της κυβέρνησης Παπαδήμου (δείκτης δυσαρέσκειας από την κυβερνητική πολιτική 92%) έχει συμπαρασύρει επίσης σε πτώση τον ΛΑΟΣ.
Η συνέχιση της τρικομματικής συνεργασίας φαίνεται να «καταδικάζει» εκλογικά τα τρία σημερινά κυβερνητικά κόμματα.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, η σταθερότητα του ΚΚΕ και η δημοσκοπική επανεμφάνιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν και δεν συγκλίνουν σε ενιαίο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, αποτελούν σοβαρό παράγοντα ανισορροπίας του υφιστάμενου συστήματος.
Το 81% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% εκτιμά πως η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Πιο αναλυτικά για την κυβέρνηση Παπαδήμου:
Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας υπό την διακυβέρνηση Παπαδήμου παρουσιάζουν συνεχώς αύξηση. Ειδικότερα από το 52% του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο οι αρνητικές κρίσεις αυξήθηκαν στο 78% και τον Ιανουάριο έφτασαν στο 81%.
Μόλις το 6% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με το 92% να εμφανίζεται δυσαρεστημένο. Αναλυτικά το 70% δηλώνει πως δεν είναι «καθόλου» ικανοποιημένο, ενώ το 22% απαντάει πως είναι «λίγο ικανοποιημένο».
Τέλος, το 45% ζητάει άμεση προσφυγή στις κάλπες, ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση. Αντίθετα το 34% εκτιμά πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει με την κυβέρνηση συνεργασίας που υπάρχει σήμερα. Υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό (21%) που δεν θέλησαν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση.
2 ΣΧΟΛΙΑ
Ισως το πιο αξιοπερίεργο αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν εμπιστεύονται φανατικά τη ΓΓ του; Εχει κανείς εξήγηση;
ΝΑΙ
ΠΕΡΣΥΝΑ
ΞΙΝΑ
ΣΤΑΦΥΛΙΑ…
ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΛΙΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΕΞΗΝΤΑ…