Αρχική » Οι ανθέλληνες του Eurogroup

Οι ανθέλληνες του Eurogroup

από admin

Τα ανθελληνικά ξεσπάσματα της Αυστριακής Μαρία Φέκτερ και του Ολλανδού Γιαν Κις ντε Γιάγκερ μπορεί να υπολείπονται σε σημειολογική φόρτιση, ωστόσο ουκ ολίγες φορές στάθηκαν τροχοπέδη σε τυχόν ευνοϊκές εξελίξεις για την Ελλάδα.

Βασιλικότεροι του βασιλέως, που σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι άλλος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδεικνύονται εδώ και καιρό οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Οι τρεις τους, που συναντώνται ή συνομιλούν τηλεφωνικά τακτικά με τον Γερμανό ομόλογό τους, έχουν «ξεσπαθώσει» πολλές φορές εναντίον της Ελλάδας, σε σημείο μάλιστα που ξεπερνά τα όρια της προσβολής, όπως η αποστροφή της Φινλανδής Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία συνέκρινε τη χώρα μας με «καρκίνωμα».

Τα ανθελληνικά ξεσπάσματα της Αυστριακής Μαρία Φέκτερ και του Ολλανδού Γιαν Κις ντε Γιάγκερ μπορεί να υπολείπονται σε σημειολογική φόρτιση, ωστόσο ουκ ολίγες φορές στάθηκαν τροχοπέδη σε τυχόν ευνοϊκές εξελίξεις για την Ελλάδα.

Οι «δορυφόροι» του Γερμανού υπ. Οικονομικών μοιάζουν ορισμένες φορές σαν να εκφράζουν εκείνοι απροκάλυπτα όσα ο ίδιος δεν τολμά να εκστομίσει δημοσίως και έχουν αναλάβει τον ρόλο να υποστηρίζουν κάθε γερμανική θέση και άποψη.

Η μόνη ένσταση που εκφράστηκε ποτέ τον τελευταίο χρόνο σε γερμανική πρόταση ήταν όταν η Φινλανδία αντέδρασε έντονα στην προοπτική οι αποφάσεις στην ΕΕ να λαμβάνονται με πλειοψηφία 85% και όχι με ομοφωνία.

«Η άποψη της Φινλανδίας είναι ξεκάθαρη, η στάση μας είναι ότι η ομοφωνία χρειάζεται στη λήψη αποφάσεων. Αυτήν την άποψη θα υποστηρίξει η Φινλανδία» είχε δηλώσει η Ουρπιλάινεν, δείχνοντας ότι θέλει να παραμείνει στον «πυρήνα» που λαμβάνει αποφάσεις πάση θυσία.

Συνεργασία

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία. Ενδεικτική ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Νοέμβριο που είχαν παραχωρήσει μετά από συνάντησή τους οι Σόιμπλε, Ντε Γιάγκερ και Ουρπιλάινεν, όταν προετοιμάζονταν για το Eurogroup.

Και οι τρεις είχαν εκφράσει τη συμφωνία τους περί της ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το εθελοντικό «κούρεμα» ομολόγων της Ελλάδας, ενώ έδειξαν απόλυτη σύμπνοια και συμπαρατάχθηκαν πίσω από την πρόταση του Βερολίνου για τροποποιήσεις στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας είχαν ζητήσει να επεκταθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Αλλο ένα ζήτημα στο οποίο ευθυγραμμίστηκαν ήταν το ευρωομόλογο. Το Βερολίνο έδειχνε σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει να καταφύγει σε αυτή τη λύση, με πρόσχημα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Ποιοι ήταν οι τρεις πρόθυμοι σύμμαχοί του; Για άλλη μία φορά οι ομόλογοι του Σόιμπλε σε Αμστερνταμ, Βιέννη και Ελσίνκι. Οταν, δε, ο Σόιμπλε ζήτησε να δεσμευτούν για την εφαρμογή των μέτρων όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, η Φέκτερ έσπευσε να συμφωνήσει μαζί του και να υπερθεματίσει.

Οι τρεις υπουργοί ακολουθούν, δε, τόσο πιστά τις επιταγές Σόιμπλε, ώστε ακόμη και το διάστημα που ο Γερμανός υπ. Οικονομικών είχε επιχειρήσει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση προς την Ελλάδα, έσπευσαν να ρίξουν κι εκείνοι τους τόνους, αναγνωρίζοντας ότι δεν «χαρίζουν» χρήματα στην Αθήνα, αλλά τα «δανείζουν».

Η περίοδος «χάριτος» βέβαια ήταν σύντομη, και πολύ γρήγορα ο Σόιμπλε και οι… σωματοφύλακές του επανήλθαν δριμύτεροι. Μόλις προχθές ο Ντε Γιάγκερ έλεγε ότι η αναβολή του Eu­ro­group έγινε επειδή θα κατέληγε σε αποτυχία, καθώς ο ίδιος, ο Σόιμπλε και η Ουρπιλάινεν θα έλεγαν «όχι».

Αρχικά οι τρεις φαινόταν ότι κινούνται με κριτήριο την κοινή γνώμη στις χώρες τους και επεδείκνυαν σκληρή στάση προβάλλοντας απαιτήσεις για να συναινέσουν στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός μοιάζει σαν να πρόκειται για προσωπική «βεντέτα» με την Ελλάδα, που διαρκώς κλιμακώνεται, με αποκορύφωμα το σφυροκόπημα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλου, στο τελευταίο Eurogroup.

Μ. ΦΕΚΤΕΡ – ΑΥΣΤΡΙΑ

Η σκληρή φράου που μισεί τους μετανάστες

Η «σιδηρά κυρία» της Αυστρίας έγινε γνωστή στη χώρα μας όταν, ταυτιζόμενη με τη Φινλανδή ομόλογό της, μας ζήτησε εγγυήσεις προκειμένου να προσυπογράψει το νέο πακέτο βοήθειας. Ούτε καν οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, περί στήριξης της Ελλάδας στάθηκαν αρκετές για να λυγίσουν την άτεγκτη στάση της.

Η ίδια, πριν από λίγες ημέρες διαμαρτυρόταν με έντονο ύφος ότι «οι Ελληνες έχουν εξαντλήσει την υπομονή μας». Από τον περασμένο Νοέμβριο δε, έθετε εκ νέου προϋποθέσεις και επέμενε σε αυτές προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση. «Ξαναχτύπησε» την Παρασκευή, λέγοντας ότι «ο σκεπτικισμός είναι μεγάλος μεταξύ των χωρών με αξιόχρεο ΑΑΑ για το κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Αν και είναι σχετικά νέα στο υπ. Οικονομικών, στο οποίο βρίσκεται λιγότερο από έναν χρόνο, η κ. Φέκτερ δεν είναι άγνωστη στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας.

Αμφιλεγόμενη
Η 55χρονη υπουργός Οικονομικών είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) και είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της κυβέρνησης. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοτική σύμβουλος στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σχετικά αθόρυβα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να ενοχλήσει ακόμη και τους αρκετά ξενοφοβικούς Αυστριακούς με τα εμπρηστικά και ρατσιστικά της σχόλια εναντίον των μεταναστών.

Ως υπουργός Εσωτερικών από το 2008 έως τον Απρίλιο του 2011 άσκησε σκληρή μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας το στίγμα της με την αλήστου μνήμης αποστροφή της ότι «οι ανειδίκευτοι και αγράμματοι αγρότες από τα ορεινά χωριά» είναι ανεπιθύμητοι στην Αυστρία.

Η δήλωσή της είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση Πρασίνων και Σοσιαλιστών, όμως το αυτί της Φέκτερ δεν… ίδρωσε. Εξίσου αδιάφορη την άφησαν και οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και της αυστριακής Ενωσης Δικαστών, να μετριάσει το αντιμεταναστευτικό της μένος.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 έστειλε 161 αιτούντες άσυλο πίσω στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα.

Γ. ΓΙΑΓΚΕΡ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Φανατικός της λιτότητας και του Twitter

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, που ακολουθεί κατά πόδας τις επιταγές του Β. Σόιμπλε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη «διάσωση» της Ελλάδας, είναι γνωστός για τη σκληρή του στάση στα οικονομικά και τις φιλελεύθερες απόψεις του στα… προσωπικά, καθώς, κατά δήλωσή του, διατηρεί σχέση με άνδρα.

Προερχόμενος από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ανέλαβε το υπουργείο τον Φεβρουάριο του 2010 όπου ανήγγειλε -και εφαρμόζει- περικοπές δαπανών ύψους 18 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ολλανδίας στο 3% του ΑΕΠ.

Η μέθοδος που ακολουθεί είναι αναμενόμενη: περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση κάθε είδους προστίμων. Ως πρώην επιχειρηματίας ο ίδιος, δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες επιβραβεύει με μείωση της φορολογίας.

Κυνηγός φοροφυγάδων

Ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από το 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2010, έγινε διάσημος για το ανελέητο κυνηγητό που εξαπέλυσε εναντίον των φοροφυγάδων. Αυτό όμως που τον έβαλε για τα καλά στον ευρωπαϊκό χάρτη ήταν η… αγάπη του για το Twitter και η βιασύνη του να ανοίγει το στόμα του. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2010 είχε «τιτιβίσει» ότι «αν πέσει η Ελλάδα, θα καταρρεύσουν και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες» και ότι «θα ξεσπάσει χαμός, αν υπάρξει και άλλη κρίση».

Πρόσφατα δεν δίστασε να πει ότι «η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο» αναφερόμενος στην ελληνική πολιτική ηγεσία, ενώ σχολιάζοντας τα «ανταλλάγματα» για την παροχή οικονομικής βοήθειας είπε ορθά κοφτά: «Απλώς οι όροι μας δεν έχουν εκπληρωθεί».

Σημειώνεται ότι ο κύριος Ντε Γιάγκερ ήταν εκείνος που τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Σόιμπλε έλεγε δημοσίως ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο για να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα, υποστήριζε ότι όλα έχουν τελειώσει. «Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο» έλεγε, συμπληρώνοντας ότι «οι 17 υπουργοί δεν την αποκλείουν πλέον, επομένως έχουμε περισσότερες επιλογές και έναν ευρύτερο ορίζοντα να εργαστούμε».

ΓΙΟΥΤΑ ΟΥΡΠΙΛΑΪΝΕΝ – ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Αγαπάει το τραγούδι, απεχθάνεται τον… Νότο

Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις αγαπημένες της ταινίες είναι «Ο μονομάχος». Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, «μονομάχησε» με την Ελλάδα απαιτώντας να λάβει χρηματικές εγγυήσεις προκειμένου η χώρα της να μας δανείσει 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πακέτου. Αυτή δεν ήταν όμως η μόνη φορά που στάθηκε επιθετική απέναντί μας.

Η κριτική της είναι έντονη, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πάντα υπολείπεται των στόχων του προγράμματος», ενώ η ατάκα ότι η χώρα μας είναι το «καρκίνωμα της Ευρώπης» είναι μόλις η συνέχεια σε ένα εμπρηστικό γαϊτανάκι δηλώσεων.

Η 36χρονη υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που εξελέγη με το σύνθημα «όχι άλλα χρήματα στις χώρες του Νότου», είναι το μεγαλύτερο ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής στη Φινλανδία.

Τον Ιούνιο του 2008 εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Φινλανδίας και γενικά θεωρείται ικανή και αποφασιστική. Η κρίση της, βέβαια, ίσως θολώνει ορισμένες φορές, όπως τότε που αποφάσισε να κάνει μια αρκετά κακόγουστη και διόλου κολακευτική φωτογράφηση με βραδινή κοντή τουαλέτα και μαύρο διχτυωτό καλσόν.

Η Ουρπιλάινεν σπούδασε πολιτικές επιστήμες και παιδαγωγός, ωστόσο μέσα της είχε άλλο «μικρόβιο», αυτό του θεάματος. Παράλληλα με το επάγγελμα της δασκάλας που ασκούσε μέχρι την εκλογή της στη Βουλή το 2003, προσπαθούσε να ασχοληθεί με το πιάνο και τον χορό.

Το 2002 μάλιστα, είχε ηχογραφήσει έναν δίσκο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Προφανώς χωρίς μεγάλη επιτυχία…

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ