Αρχική » Τον Β.Σόιμπλε στην ηγεσία του Eurogroup προωθεί η Μέρκελ

Τον Β.Σόιμπλε στην ηγεσία του Eurogroup προωθεί η Μέρκελ

από admin

Από την εφημερίδα Φιλελεύθερος

Προς ρήξη με το Παρίσι

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμάται πως θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Βερολίνο: Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να προωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, καθώς τον Ιούνιο λήγει η θητεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγές των Βρυξελλών και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που επικαλούνται οι γερμανικοί Financial Times αναφέρουν πως ήδη η Ανγκελα Μέρκελ έχει συζητήσει το θέμα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και ότι η υποψηφιότητα Σόιμπλε διατηρεί τις περισσότερες πιθανότητες.

Ωστόσο, η επιθυμία του Βερολίνου συναντά τις έντονες αντιδράσεις του Παρισιού, της Φινλανδίας, αλλά και της Ιταλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται να απορρίπτει την πρόταση της Μέρκελ, φοβούμενος ότι κάτι τέτοιο θα καταστήσει τη Γερμανία ακόμα πιο ισχυρή. Πάντως, η απόφαση για την επιλογή του νέου επικεφαλής του Eurogroup τοποθετείται χρονικά μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παρουσίασε την Παρασκευή τον απολογισμό για το 2011 των γερμανικών τελωνείων, δήλωσε πως οι εικασίες αυτές είναι «μερικές φορές ενδιαφέρουσες για τον Τύπο», όμως αρνήθηκε να πει περισσότερα δηλώνοντας: «Έχουμε άλλες έγνοιες».

«Αν ο κ. Γιούνκερ δεν είναι πλέον διαθέσιμος (γι’ αυτή τη θέση στο τέλος της θητείας του, τον Ιούνιο) θα ασχοληθούμε γρήγορα μ’ αυτό το θέμα και αυτό είναι όλο για σήμερα» κατέληξε.

«Δεν σχολιάζουμε τις διαδικασίες διορισμών» δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το θέμα «δεν επείγει» και άφησε να εννοηθεί ότι θα διευθετηθεί ταυτόχρονα με άλλους διορισμούς, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, «αναμφίβολα το Μάιο».

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, εάν το σχέδιο της Μέρκελ ευοδωθεί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά ο χρόνος που θα μπορεί να αφιερώσει σε εσωτερικά ζητήματα θα είναι σαφώς λιγότερος σε σχέση με τώρα.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει επίσης πως η θέση του επικεφαλής του Eurogroup είναι μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ για τις οποίες διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση περί του διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει φουντώσει. Πρόσφατα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας ότι έχει ήδη αρκετά ευθύνες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο δημοσίως.

Πηγές που επικαλείται το Reuters δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του Γιούνκερ, παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να μιλήσει δημοσίως για ενδεχόμενους υποψήφιους. Είπε, ωστόσο, ότι «κράτη-μέλη που τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και βραβεύονται γι’ αυτό από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης θα έχουν ίσως περισσότερες πιθανότητες να προωθήσουν τον υποψήφιό τους για αυτό το πόστο».

Τέσσερις από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης διατηρούν την αξιολόγηση ΑΑΑ. Πρόκειται για τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Γιούνκερ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ο άνθρωπος που χειρίζεται τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- εκτιμάται πως θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ και την επιρροή του Eurogroup, τη στιγμή μάλιστα που γίνεται προσπάθεια η ΕΕ να ξαναχτίσει την αξιοπιστία του ευρώ μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ