Αρχική » Η Κίνηση Πολιτών Άρδην διοργανώνει εκδρομή στο Σούλι

Η Κίνηση Πολιτών Άρδην διοργανώνει εκδρομή στο Σούλι

από admin

Από εορτασμό προηγούμενου χρόνου στο Σούλι

 Εκδρομή στο Σούλι 25/5 εως 27/5/12 στο Σούλι

Το τριήμερο 25 Μαΐου – 27 Μαΐου λαμβάνει χώρα στο Σούλι η ετήσια γιορτή στη μνήμη των αγώνων  του Σουλίου για την Ελευθερία, που πραγματοποιείται 40 χρόνια τώρα. Περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις  στην πόλη της Παραμυθιάς  και αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ στον Ιερό χώρο του Σουλίου. Τις εκδηλώσεις τιμούν  πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Φέτος μάλιστα η κεντρική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 26 Μαΐου θα είναι η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά, Συνωστισμένες στο Ζάλογγο. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία η Κίνηση Πολιτών Άρδην να πραγματοποιήσει εκείνο το τριήμερο μια εκδρομή στην περιοχή για να γνωρίσουμε την ιστορία του Σουλίου και των Σουλιωτών, αλλά και να γνωρίσουμε μια περιοχή με σπάνιο φυσικό κάλλος.

Κάποιες πληροφορίες για την προτεινόμενη εκδρομή:

 Η Γλυκή (χωριό της επαρχίας Σουλίου) αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και έτσι ο επισκέπτης  μπορεί να νιώσει την παράδοση μιας παρθένας τουριστικά περιοχής. Είναι ένα μικρό, γεωργικό κυρίως χωριό. Εδώ δημιουργήθηκε ένα θαυμάσιο τοπίο που το συνθέτουν οι πηγές στην αρχή της χαράδρας και από τις δύο πλευρές του ποταμού Αχέροντα με τα άφθονα κρύα νερά τους και το πλήθος από τα υπεραιωνόβια πλατάνια να αναπτύσσεται κάτω από τα όρη της Παραμυθιάς και του Σουλίου. Επιβλητική η χαράδρα που πάνω της κρέμεται η σκάλα της Τζαβέλλαινας. Από εδώ ανεβαίνει κανείς από ασφαλτοστρωμένο δρόμο στο Σούλι.
Στην Γλυκή μπορούμε να επισκεφτούμε:

*      Τον ερειπωμένο παλαιό βυζαντινό ναό που μερικοί τον ταυτίζουν με την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγ. Δονάτου.

 *      Την περίφημη σκάλα της Τζαβέλλαινας που οδηγεί στις «πύλες του Άδη» και  είναι το μονοπάτι που ακολουθεί κανείς από/για τα χωριά του Σουλίου.

 *      Τον παλαιοχριστιανικό ναό της Παναγίας. (τρίκλιτος, θολωτός στρωμένος με μαρμαρόπλακες. Κάηκε από  τους Τούρκους το 1772 και σήμερα σώζεται το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας που χτίστηκε αργότερα στη θέση του Αγ. Βήματος του παλαιού ναού).
Σε απόσταση 18χλμ. από τη Γλυκή υψώνονται τα βουνά του Σουλίου.

Ο χωματόδρομος που ξεκινά από τη Γλυκή οδηγεί κατά μήκος του ποταμού μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να συνεχίσει το μονοπάτι μέχρι τις πηγές του Αχέροντα. Στη συμβολή του Αχέροντα με το ρέμα Ντάλλα, που κατεβαίνει από το Σούλι, υπάρχει πέτρινη γέφυρα. Από το γεφύρι μπορεί κανείς να συνεχίσει μέχρι τις πηγές του ρέματος Ντάλλα, στον παλιό νερόμυλο, ή να πάρει το δρόμο που βγάζει στα Σερτζιανά των Ιωαννίνων.

ο Αχέροντας

 Το Σάββατο, 26/05, προτείνεται πρωινή επίσκεψη στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα που βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Ν. Πρεβέζης, στο σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά.

Για μεσημεριανό φαγητό, στην παραλία του χωριού Αμμουδι. Δυνατότητα θαλασσίου λουτρού σε όμορφη παραλία.

Επιστροφή στο καταυλισμό μας και, στη συνέχεια, αναχώρηση με το πούλμαν για Παραμυθιά όπου και η απογευματινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά. Δείπνο στην Παραμυθιά. Επιστροφή στη Γλυκή για διανυκτέρευση.

το Κούγκι

 Η Παραμυθιά είναι κωμόπολη του νομού Θεσπρωτίας στην Ήπειρο. Η Παραμυθιά ήταν μια μικρή βυζαντινή πόλη, κτισμένη το 1.000 π.Χ. Βρίσκεται αμφιθεατρικά στο υψόμετρο των 750μ, στους πρόποδες του Γορίλα, ανάμεσα στους ποταμούς Αχέροντα, που πηγάζει από τα όρη του Σουλίου και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, και του ποταμού Καλαμά. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού μπορούμε να δούμε τα Βυζαντινά Λουτρά, το κάστρο Κούλια, το κάστρο της Παραμυθιάς και το κάστρο της Ελέας, το μοναδικό για την κατασκευή του ρολόι. Χαρακτηριστική αρχιτεκτονική παρουσιάζουν τα κτίσματα στο κέντρο της πόλης με την πλακόστρωτη αγορά. Η κοιλάδα της Παραμυθιάς είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ηπείρου. Η Εγνατία οδός, συνδέει την Παραμυθιά με όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Μνημείο Ζαλόγγου

Το Ζάλογγο βρίσκεται 26χλμ. προς νότο της Παραμυθιάς, στην Καμαρίνα Πρεβέζης.

 Την Κυριακή 27/05, πρωινή αναχώρηση από τη Γλυκή για συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Σουλιωτών και επίσκεψη με το πούλμαν για ξενάγηση στο Σούλι. Επιστροφή στη Γλυκή με το πούλμαν ή οδοιπορώντας μέσω της διαδρομής Σκάλα της Τζαβέλαινας (ορεινό κατηφορικό μονοπάτι, που διασχίζει δάσος δρυών, πλάι στην κοίτη του Αχέροντα και καταλήγει στη Γλυκή μετά από 3 ώρες).

Αναχώρηση για επιστροφή στην Αθήνα στις 16:00.

Δυνατότητα επιστροφής, αν υπάρχει χρόνος, μέσω Άρτας για επίσκεψη στο Πέττα.

 Λεπτομέρειες εκδρομής: Αναχώρηση από Αθήνα, την Παρασκευή, 25/05, στις 15:30 με πούλμαν για το χωριό Γλυκή, Θεσπρωτίας.

Διαμονή: Σε ξενοδοχείο της Γλύκης, δυνατότητα για μονόκλινο, δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο (πρέπει να μας δηλωθεί το συντομότερο δυνατό). Στη διαμονή στο ξενοδοχείο περιλαμβάνεται πρωινό. Για όσους το επιθυμούν υπάρχει και η δυνατότητα να στήσουν αντίσκηνα σε παρακείμενο χώρο.

Συνολικό κόστος 90 ευρώ το άτομο (περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με το λεωφορείο για τρεις μέρες και δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό). Θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή τιμή που μπορούσαμε να κλείσουμε, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνες τις μέρες στην Παραμυθιά, εξαιτίας των εορτασμών, θα υπάρχει σχετικά αυξημένη κίνηση.

Όσοι επιθυμούν να έρθουν θα πρέπει να δώσουν 20 ευρώ προκαταβολή μέχρι την Τρίτη 8 Μαΐου, για να πληρώσουμε προκαταβολή στο πρακτορείο του λεωφορείου και στο ξενοδοχείο.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Άρδην (Θεμιστοκλέους 37) τηλ. επικ. 210-3826319 (Στράτος Ιωαννίδης – Γιάννης Ξένος και στο 6947026648), perardin@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ