Λάζαρος Μαύρος
Ζώντας μονίμως στη νότια μεριά της διχοτομημένης Λευκωσίας, βρίσκεσαι στην ελεύθερη αλλά διαρκώς απειλούμενη πλευρά της κυπριακής πρωτεύουσας. Στα εδάφη που διατηρεί υπό τον έλεγχό της η Κυπριακή Δημοκρατία: εδαφικά ακρωτηριασμένη από τον 23ετή Αττίλα. Στρατιωτικά και πολιτικά ημι-όμηρη της Τουρκίας. Προς μόνιμο εκβιασμό και της Αθήνας. Και προς μόνιμη επίδειξη, σε κάθε τρίτο ότι η «Τουρκία μπορεί»!
Ζώντας μονίμως στη Λευκωσία γνωρίζεις ότι κάθε μέρα, για 23 συνεχή χρόνια μέχρι σήμερα, το παρόν και το μέλλον σου, της ζωής σου, των παιδιών σου, της οικογένειας σου, της πολιτείας-πατρίδας σου, απειλείται από το 11ο Σώμα Στρατού της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, οι δύο μεραρχίες του οποίου (28η και 39η) έχουν τις μονάδες τους ανεπτυγμένες, πλήρως επανδρωμένες και διαρκώς πανέτοιμες σε διάταξη επιθετικών σχηματισμών, εναντίον σου.
ΖΩΝΤΑΣ ΜΟΝΙΜΩΣ στη διχοτομημένη Λευκωσία, ως γηγενής, αυτόχθων Έλλην Κύπριος, βιώνεις μονίμως και το καθοριστικό ερώτημα
– Τι να κάνουμε αν αύριο, «με το πρώτο φως», μας επιτεθεί ο Αττίλας;
Ένα ερώτημα καθημερινό, τριακοσίων εξήντα πέντε ημερών ετησίως, επί 23, μέχρι στιγμής, συναπτά έτη.
ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ότι ο αριθμός της Εθνικής Φρουράς, ένα στράτευμα κληρωτών φαντάρων 18-20 χρόνων, είναι μικρότερος από το ένα τρίτο του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων. Ακούς και γνωρίζεις ότι είναι ανέφικτη η μεταφορά ελλαδικής Μεραρχίας στην Κύπρο. Οι ελλαδίτες κληρωτοί, λόγω υπογεννητικότητας, δεν αρκούν για να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες του ελλαδικού χώρου. Και η Χίος, Σάμος, Λέσβος δεν κινδυνεύει λιγότερο από τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, τη Πάφο και τη Λευκωσία. Ακούς, βλέπεις στο χάρτη και γνωρίζεις ότι είναι παιχνιδάκι για την Τουρκία η μεταφορά ενισχύσεων προς το 11ο Σ.Σ. στην Κύπρο, ενώ είναι άκρως επισφαλής η μεταφορά ελλαδικών ενισχύσεων προς την Εθνική Φρουρά. Και:
-Τι κάνουμε αν αύριο με το πρώτο φως, μας επιτεθούν οι μονάδες του τουρκικού Αττίλα, υπό την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και με θαλάσσιο αποκλεισμό του νησιού από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας;
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ τίθεται και σε προσωπικό επίπεδο. Και σε δεύτερο ενικό:
– Εσύ τι θα κάνεις; Πού θα πας και πως θα πολεμήσεις; Πού θα εμπιστευθείς για να αφήσεις τα παιδάκια σου, τους γέρους γονείς σου, τους άμαχους της οικογένειάς σου, για να τρέξεις ένοπλος και να κάνεις τι;
ΑΛΛΑ το ερώτημα αυτό και όλα όσα συναφή προϋποτίθενται ως τα πρώτιστα καθήκοντα της πολιτείας απέναντι στον εαυτό της, τον πληθυσμό και τον κάθε πολίτη της, θα έπρεπε να αρχίσουν να απαντώνται εμπράκτως, διαρκώς και αδιαλείπτως από νωρίς μετά την εθνική καταστροφή του 1974 μέχρι σήμερα.
– Θα έπρεπε για παράδειγμα, όλος αυτός ο ασέμνως επιδεικνυόμενος οικοδομικός πλούτος των Κυπρίων, των μέχρι εξεζητημένης πολυτέλειας σπιτιών, να είχε συνοδευτεί, κατ’ ακριβολογίαν να είχε οικοδομηθεί επάνω σε λιγότερης έστω πολυτέλειας, μεγαλύτερης όμως ασφάλειας, υπόγεια καταφύγια αυτοπροστασίας των αμάχων ενοίκων.
– Καμιά όμως κυβέρνηση ή βουλή, επί 23 έτη, δεν νομοθέτησε, ούτε καν προέτρεψε τον πληθυσμό να εξασφαλίζει επαρκές καταφύγιο σε κάθε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, ιδιωτική ή δημόσια. Ή έστω στα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που βρίσκονται σε απόσταση βολής περιστρόφου από τα επανδρωμένα πολυβολεία του τουρκικού στρατού στη Λευκωσία.
– Θα έπρεπε, για παράδειγμα επίσης, όπως κάθε νέος, στα 18 του, μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο, κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει την υποχρεωτική, για τους άρρενες, στρατιωτική θητεία των 26 μηνών, έτσι και κάθε νέα να έχει την ίδια ακριβώς στρατιωτική υποχρέωση. Οι θετικές συνέπειες, για την πολιτεία, για την κοινωνία και για τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από την καθιέρωση της «θητείας θηλέων» θα ήταν πολύ περισσότερες από τον απλό και μη ευκαταφρόνητο διπλασιασμό των κληρωτών της Εθνικής Φρουράς.
– Παρ’ ότι όλοι γνωρίζουν ότι είναι αναγκαίο, καμιά κυβέρνηση δεν προχώρησε στην καθιέρωσή του.
– Θα έπρεπε, επιπλέον, κάθε πολίτης, μετά από τη θητεία του να είχε ένα σαφώς καθορισμένο ρόλο και αποστολή για την περίπτωση της έκτακτης πολεμικής ανάγκης, ανάλογα με τις ικανότητες, την ηλικία, την ειδικότητα, το χώρο διαμονής, την οικογενειακή κατάσταση, μερικές φορές και το επάγγελμα. Άλλοι στις άμεσης ένοπλης επιστράτευσης εφεδρείες των στρατιωτικών μονάδων, άλλοι στην τοπική πολιτική άμυνα, άλλοι στις ουσιώδεις υπηρεσίες, δημόσιες και μη. Όπου θα έπρεπε τακτικά και συστηματικά να ασκούνται, βελτιώνοντας και απλοποιώντας στην πράξη το πρέπον συνολικό σύστημα αυτόματης γενικής επιστράτευσης όχι μόνο των μάχιμων πολιτών-οπλιτών, αλλά του συνόλου της κοινωνίας και της πολιτείας σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά και δρόμο. Παλλαϊκή στράτευση με την κυριολεκτική έννοια και περιεχόμενο του όρου.
– Και όμως, το 1997, μελετούν ακόμα πως θα φτιάξουν ό,τι οι κυβερνώντες εννοούν ως πολιτική άμυνα.
– Θα έπρεπε, για παράδειγμα, η Κύπρος να είχε ήδη από χρόνια πολεμική αεροπορία και ναυτικό και κάθε σύγχρονης τεχνολογίας αναγκαίο οπλικό σύστημα και θα έπρεπε να είχε προσανατολίσει από νωρίς την οικονομία και την ανάπτυξη και την παιδεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αξιοκρατία και τη δημόσια υπηρεσία και το «κυνήγι» ταλαντούχων και εγκεφάλων και τους θεσμούς και τις επιβραβευμένες αξίες και την κοινωνική πολιτική και την ανανέωση του πληθυσμού, για τη συγκρότηση μιας εύρωστης δυναμικής κοινωνίας και ενός κράτους με αξιόπιστα και διευρυνόμενα ερείσματα ισχύος και αποθέματα ισχύος, που τηρουμένων των αναλογιών να αποτελεί ζηλευτό παράδειγμα ακόμα και για το Ισραήλ και, πάντως, να είναι μοντέλο τοπικής αμυντικής επάρκειας, άξιο να αντιγραφεί, πρωτίστως, από την Ελλάδα.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ στο διάστημα των 23 ετών, 1974-1997 η Κύπρος (τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας), από πλευράς εφικτής και προσιτής ισχύος να είχε μετατραπεί σε απειλητικό «υπογάστριο» για την Τουρκία και να προσφέρει στην Ελλάδα, ως ισχυρό νοτιότερο οχυρό του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, άνεση ανάπτυξης της αμυντικής επάρκειας των υπολοίπων οχυρών και βάση άσκησης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής ως υπολογίσιμη δύναμη της περιοχής.
ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΜΕ. Παραδόθηκε μοιρολατρικά στην κατάσταση του ηττημένου που της προκάλεσε η εθνική καταστροφή του 1974. Χωρίς, όμως, ποτέ να παραδεχτεί την ήττα της ως ένα γεγονός αναστρέψιμο. Εναπέθεσε ελπίδες στην Αθήνα. Χωρίς να διανοηθεί καν πως είχε δικαίωμα πιεστικά να αξιώσει από τους εν Αθήναις κυβερνώντες να ισχυροποιούν πραγματικά την Ελλάδα. Και πολιτεύθηκε με τη «νοοτροπία του μισθοσυντήρητου» προσευχόμενη πως θα κερδίσει κανένα λαχείο ή «εξάρι στο Λόττο» των ψευδαισθήσεων της περί διεθνών οργανισμών ΟΗΕ και μεγάλων δυνάμεων, εξευμενίζοντας και «καλοκρατώντας» τον κατακτητή και τη, συγκροτημένη σε ψευδοκράτος, κατοχική απόφυση της Τουρκίας στην Κύπρο, που φέρει την πλαστή ταυτότητα της «τουρκοκυπριακής κοινότητας».
– Όταν εξέπνεε το 1974 η Κύπρος πίστευε ότι εντός του 1975 το Κυπριακό θα οδηγείτο σε «αμοιβαία αποδεκτή συμβιβαστική λύση». Το επόμενο έτος και σε κάθε επόμενο, έτρεφε περίπου τις ίδιες ελπίδες (αυταπάτες): «Εντός του έτους, ως το τέλος του χρόνου ή το πολύ ως το επόμενο έτος, θα επιλύονταν το πρόβλημα». Και αφού, κάθε φορά ήταν…επικείμενη η λύση, που να τρέχεις, να χολοσκάς, να μπαίνεις στα έξοδα και στους κόπους για να φτιάξεις καταφύγια προστασίας αμάχων και υποδομή αμυντικής επάρκειας και άλλα τέτοια που θα είναι – με την επικείμενη λύση- εντελώς άχρηστα και αχρείαστα; Τη στιγμή μάλιστα που στο «πι και φι» φτιάχνεις τουριστικό παράδεισο από την Αγία Νάπα ως την Πάφο και προσελκύεις προς άρμεγμα υπερτριπλάσιους του τοπικού πληθυσμού τουρίστες και πετυχαίνεις το Οικονομικό Θαύμα του… Γκαρσονιού Πολυτελείας της περιοχής και σε ζηλεύουν οι γύρω για τις ολοκαίνουργιες λιμουζίνες, τον καταναλωτισμό και τον ευδαιμονισμό των κατοίκων σου, υπηρετούμενων εσχάτως και από μεραρχίες Φιλιππινέζων και Σριλαγκέζων οικιακών βοηθών, ανειδίκευτων χειρωνακτών κ.ο.κ.; Βέβαια, αν αίφνης ειδικά εκπαιδευόμενες ομάδες διαφθορέων του 11ου Σ.Σ., ή οι κυκλοφορούντες ανενόχλητοι πράκτορες της Τουρκικής ΜΙΤ, πυροδοτήσουν μερικές βόμβες κατακαλόκαιρα, πάει κατά διαόλου το Οικονομικό Θαύμα…επισπευδομένης και της επίλυσης του Κυπριακού.
ΠΑΝΤΩΣ το Κυπριακό δεν έχει λυθεί παρ’ όλες τις προσπάθειες 23 χρόνων. Χάθηκε μεγάλο μέρος των 23 ετών αναξιοποίητο ως προς την απόκτηση της αναγκαίας ισχύος.
ΑΡΑΓΕ αν αρχίσουμε φέτος όσα έπρεπε να αρχίσουν το 1975, σε πόσα χρόνια θα αποδώσει η επένδυση; Και τι έχεις άλλο «υλικότερο» να εμπιστεύεσαι περισσότερο από το αυτόματο τυφέκιο που εσχάτως εδέησε να σου εμπιστευθεί η Πολιτεία ως πολίτη – οπλίτη αμέσου επιστρατεύσεως;