Αρχική » Νεολαία: Από τον μηδενισμό του 2008 στη σύνθεση πατριωτισμού και αμφισβήτησης

Νεολαία: Από τον μηδενισμό του 2008 στη σύνθεση πατριωτισμού και αμφισβήτησης

από admin

Από την 6η Πανελλήνια Συνάντηση του Άρδην που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010

του Γιάννη Ξένου

Η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ομάδας νέων που να εμφορούνται από τις ιδέες του Άρδην ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας, μέσω της συμμετοχής μας σε φοιτητικά σχήματα, όπως η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτικών Επιστημών, και στη συνέχεια του νεανικού στεκιού «Αυτοσχεδία».
Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξαν οι φοιτητικές καταλήψεις του 2006-07. Η ορθή κριτική που ασκεί ο χώρος μας σε εκείνες τις κινητοποιήσεις είναι ότι αποτέλεσαν καταλύτη για τα όσα ακολούθησαν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2008 και, αντί να διασώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να αποδομήσουν το υπάρχον πανεπιστήμιο της αμάθειας, έφεραν ένα βήμα πιο κοντά τη χώρα στην εποχή του μνημονίου.
Όμως, η συμμετοχή της τότε πολύ μικρής ομάδας μας σ’ αυτές έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική της ωρίμανση, μιας και ήμασταν από τους ελάχιστους που έβαζαν ζητήματα περιεχόμενου γνώσεων του πανεπιστημίου και του ρόλου του στη διαμόρφωση συγκεκριμένων ιδεολογικών αντιλήψεων, ενώ ταυτόχρονα συγκρουστήκαμε με τη γραφειοκρατική ηγεσία των κινητοποιήσεων και τους αναρχικούς για τις πρακτικές που ακολουθούσαν. Το θετικό ήταν ότι, μέσα από εκείνες τις κινητοποιήσεις, ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με έναν ευρύτερο κύκλο φοιτητών που συμφωνούσαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μαζί μας. Έκτοτε, η ομάδα μας άρχισε πληθαίνει και εμείς (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) να διεκδικούμε πολιτικό χώρο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα για την οργανωτική και ιδεολογική συγκρότηση μιας ομάδας νέων του Άρδην.

Γραφεία – Στέκι στη Θεσσαλονίκη

Πριν τέσσερα χρόνια, το Άρδην απέκτησε και πάλι γραφεία μετά από πολλά χρόνια. Τα γραφεία αποτέλεσαν χώρο που οι νέοι του Άρδην μπορούσαν να συζητήσουν για θέματα τα οποία εντός του πανεπιστημίου είναι ταμπού, όπως το επιτυχημένο σεμινάριο με θέμα «Έθνος και κοινωνικοί αγώνες στην ελληνική παράδοση» κ.ά. Πριν περίπου ένα χρόνο, έγινε το μεγάλο βήμα με την ενοικίαση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου που μπορεί να λειτουργήσει ως στέκι. Με τη λειτουργία του νέου χώρου, η ομάδα νέων που συμμετέχει ενεργά ή παρακολουθεί συστηματικά τις συζητήσεις, προβολές κ.λπ., που οργανώνονται στον χώρο, έχει διευρυνθεί σημαντικά.
Παρέμβαση στο πανεπιστήμιο
Το φοιτητικό σχήμα στο Πολιτικών Επιστημών, που πλησιάζει μία δεκαετία δραστηριοποίησής του καταγράφοντας πάντα αξιοπρεπή εκλογικά ποσοστά, και το νεώτερο σχήμα στο Φυσικό αποτελούν τους δύο πυρήνες παρέμβασής μας στο ΑΠΘ. Ακόμα, στο ΑΠΘ υπάρχουν και άλλα 3-4 φοιτητικά σχήματα, σε κάποια από τα οποία συμμετέχουν και μέλη της ομάδας μας, και τα οποία παρουσιάζουν μια ιδεολογική σύγκλιση με μας. Στην Αθήνα τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει τόσο. Στην ομάδα νέων της Αθήνας οι φοιτητές είναι μειοψηφία, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, και αυτοί που φοιτούμε σε κάποια σχολή δεν έχουμε κατορθώσει ακόμα να δημιουργήσουμε κάποιο φοιτητικό σχήμα (είναι και άλλες οι συνθήκες στην Αθήνα) ή να κάνουμε μια πιο κεντρική παρέμβαση (π.χ. με ένα φυλλάδιο).
Κάμπινγκ Ιθαγενών
Πέρυσι και φέτος το καλοκαίρι διοργανώσαμε καλοκαιρινή συνάντηση των Ιθαγενών στη Γατζέα του Πηλίου. Στην πρώτη συνάντηση μαζευτήκαμε περίπου 35 άτομα, κυρίως από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και εκείνη η συνάντηση αποτέλεσε το έναυσμα για να δημιουργηθεί ομάδα νέων του Άρδην και στην Αθήνα. Η φετινή κρίνεται πιο επιτυχημένη, γιατί αφενός είχε τις διπλάσιες συμμετοχές, αφετέρου οι συζητήσεις είχαν περισσότερο ενδιαφέρον, μιας και καταπιάστηκαν με κεντρικά ζητήματα της νεολαίας και θέσαμε στο επίκεντρο το πώς μπορεί να οικοδομηθεί ένα νεολαιίστικο κίνημα που να συνθέτει πατριωτισμό και κοινωνική αμφισβήτηση. Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι η φετινή συνάντηση είχε και οικολογικό – εναλλακτικό χαρακτήρα.

Διαδίκτυο – έκδοση Ρήξης

Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε και μια δουλειά στο διαδίκτυο. Το μπλογκ των Ιθαγενών ανανεώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, γράφουν αρκετά παιδιά, ενώ και από άποψη επισκεψιμότητας πάει συμπαθητικά, με μέσο όρο τις 150 επισκέψεις την ημέρα. Το μπλογκ Αντίσταση Τώρα είναι η προσπάθεια των νεαρών Κυπρίων για διαδικτυακή παρέμβαση στα κυπριακά τεκταινόμενα. Η έκδοση της Ρήξης έχει δώσει τη δυνατότητα σε αρκετά παιδιά να γράψουν σε αυτή, κάτι που θα ήταν πολύ πιο δύσκολο με το Άρδην. Ακόμα, διευρύνεται και ανανεώνεται η ομάδα των ανθρώπων που συμμετέχουν στην έκδοσή της. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές στην εφημερίδα να υπάρχουν λάθη και αστοχίες, γιατί δεν βγαίνει από επαγγελματίες, αλλά πληθαίνουν οι άνθρωποι που μαθαίνουν τη δουλειά.
Τι κάνουμε από εδώ και πέρα
Από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006-07 και μετά, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβρη του 2008 έχουμε μια διάσπαση στην αριστερά που ασκεί την ιδεολογική ηγεμονία στο πανεπιστήμιο και ευρύτερα. Μέχρι το 2006, η λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά (π.χ. των ΕΑΑΚ και της αναρχίας) μπορούσε να ταυτίζεται ιδεολογικά με την εκσυγχρονιστική αριστερά (π.χ. σε αυτή που ανήκουν οι περισσότεροι καθηγητές). Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει, ξεκινώντας από την κίνηση των 1000 πανεπιστημιακών (η πλειονότητα προερχόταν από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς) που τάχθηκαν υπέρ των αλλαγών που πρότεινε η Γιαννάκου, μέχρι τον Δεκέμβρη που η εκσυγχρονιστική αριστερά πήρε οριστικό διαζύγιο από την ριζοσπαστική, καταδικάζοντάς την για φαινόμενα βίας.
Σήμερα, στην εποχή του μνημονίου και του ξεπουλήματος της χώρας από τους εθνομηδενιστές του ΓΑΠ, με μεγάλο κομμάτι της εκσυγχρονιστικής αριστεράς να τάσσεται υπέρ αυτών, η διάστασή της από την άλλη πτέρυγα εντείνεται: π.χ. φαινόμενα του παρελθόντος όπου ένας αριστεριστής μπορούσε να ταυτίζεται με τον Λιάκο για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, σιγά σιγά θα εκλείψουν γιατί πολύ απλά ο Λιάκος είναι υπέρ του μνημονίου και το μνημόνιο αποτελεί πια το κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης.
Ήδη, σε όλα τα κόμματα της αριστεράς υπάρχουν κομμάτια τα οποία, λόγω του μνημονίου και της πολιτικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στα εθνικά, στρέφονται σε πιο «εθνικές θέσεις». Και αν αυτά τα κομμάτια δεν εκφράζονται ακόμα ξεκάθαρα και οργανωμένα, τον τόνο τον δίνουν περιπτώσεις ατόμων που πλησιάζουν σε θέσεις συγγενικές με τις δικές μας. Στα πανεπιστήμια για παράδειγμα, τα αυτονόητα πράγματα που λέμε εμείς για τα εθνικά αντιμετωπίζονται από ολοένα και περισσότερα άτομα του χώρου της «αμφισβήτησης» ως τέτοια, αυτονόητα (γι’ αυτό μεγαλώνει και το μίσος των ηγετών αυτού του χώρου με αποτέλεσμα να μας λασπολογούν, καθώς βλέπουν ότι η απήχησή μας μεγαλώνει).

Πανεπιστήμιο

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί με τους οποίους εντάσσονται στην ομάδα νέα μέλη, ή θα είναι σε μια φάση ιδεολογικής προσέγγισης μαζί μας, είναι επείγουσα η ανάγκη να προχωρήσει η ιδεολογική και οργανωτική συγκρότηση της νεολαίας μας. Στο πανεπιστήμιο, αν και δεν υπάρχει άμεσα κάποιο σημάδι για νέο κύκλο κινητοποιήσεων μετά την καμένη γη που άφησαν οι μηδενιστές, η κοινωνική κατάσταση είναι τέτοια που αργά ή γρήγορα θα μεταφερθεί και εκεί η αναταραχή και εμείς τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Είναι ώρα να ξεκινήσουμε να εκδίδουμε ένα φοιτητικό έντυπο, που θα συγκεντρώνεται η οπτική και η κριτική μας γύρω από τα φοιτητικά και νεολαιίστικα ζητήματα και, κυρίως, αυτές να εμπλουτιστούν και διευρυνθούν και για θέματα που είτε δεν έχουμε πιάσει είτε έχουμε ασχοληθεί ελλιπώς. Ακόμα, θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα, η συγκρότηση στα πανεπιστήμια να προχωρήσει, από το πεδίο των σχημάτων ανά σχολές, σε μια συνάντηση φοιτητών από όλες τις σχολές, αρχικά από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, αν καταστεί εφικτό, από Αθήνα ίσως και Πάτρα. Στην Αθήνα είναι ώριμες οι συνθήκες, οι 7-8 που είμαστε φοιτητές σε διάφορες σχολές να δραστηριοποιηθούμε με τα φοιτητικά και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η συμβολή μας στην έκδοση και διακίνηση του φοιτητικού εντύπου.
Στέκια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Το κυοφορούμενο στέκι στην Αθήνα σαν κίνηση θα μας βοηθήσει αρκετά, έτσι ώστε και να προσεγγίσουμε νέο κόσμο, αλλά και η υπάρχουσα ομάδα νέων της Αθήνας να έχει έναν πιο κατάλληλο χώρο από τα υπάρχοντα γραφεία για τις δραστηριότητες που οργανώνει (προβολές, συζητήσεις κ.ά.) και σκέφτεται μελλοντικά να κάνει (π.χ. εργαστήρια), και στο να αναπτυχθεί μεταξύ μας η αίσθηση της ομάδας. Στο στέκι της Θεσσαλονίκης, η εκεί ομάδα μας θα εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου ο χώρος να λειτουργήσει ως πραγματικό στέκι με τακτικές συζητήσεις για ζητήματα νεολαίας, με περισσότερα και καλύτερα οργανωμένα εργαστήρια και ακόμα να λειτουργεί ο χώρος όσα περισσότερα απογεύματα είναι δυνατόν.

Ομάδα Κυπρίων

Τα τελευταία δύο χρόνια, με αφετηρία μια σειρά σεμιναρίων που είχαμε κάνει στην Αθήνα για το Κυπριακό, αλλά και για άλλους γενικότερα λόγους, έχουν πληθύνει οι Κύπριοι φοιτητές που είτε είναι στην ομάδα μας είτε είναι κοντά σε μας. Κύπριοι φοιτητές πέρα από την Αθήνα υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Πάτρα. Θα ήταν ένα στοίχημα για μας το επόμενο διάστημα τα παιδιά από τις τρεις πόλεις να γνωριστούν μεταξύ τους και να προχωρήσουν σε μια κυπριακή ομάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε μετά την Πρωτοχρονιά να κάνουμε μια συνάντηση των Ιθαγενών στην Κύπρο.
Παρεμβάσεις σε εργασιακά, οικολογικά, εναλλακτικά και πολιτιστικά ζητήματα
Πολλές φορές, όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον, μας αναφέρει ότι μπορεί να διαβάζει τις απόψεις μας στο διαδίκτυο, αλλά δεν μας βρίσκει σε κοινωνικούς χώρους και κοινωνικές δραστηριότητες. Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια εμφανιζόμαστε όλο και πιο συχνά σε κοινωνικά κινήματα. Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαμε στην επιτροπή προστασίας του Σέιχ Σου (η οποία κέρδισε την αναστολή της διάνοιξης νέων δρόμων στο δάσος του Σέιχ Σου), η οποία συνεχίζει να δραστηριοποιείται, καθώς και στην επιτροπή «Διόδια Στοπ». Γενικότερα, πρέπει να επιδιώκουμε να συμμετέχουμε σε τέτοιες επιτροπές και να υλοποιήσουμε ιδέες όπως μια παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από κάποιο μεγάλο κανάλι, π.χ. το Μέγκα, για τη συστηματική πλύση εγκεφάλου στην οποία υποβάλλει τον ελληνικό λαό.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ