Ο Γιώργος Καραμπελιάς καλεσμένος στο newshub.gr μίλησε για την ματαίωση της κουρδικής εξέγερσης στο Ιράν, τη σημασία του στην εκβαση του πολέμου, τη νίκη του Ερντογάν. Επίσης αναφέρθηκε και για τα τρία καυτά σημεία μεγάλης τριβής ΗΠΑ – Ισραήλ και την απειλή των Τούρκων στην περιοχή μας.
«Το Ιράν είναι μία πολυεθνική χώρα: περιλαμβάνει σοβαρό ποσοστό Κούρδων, Αζέρων, Αράβων και όταν γίνεται καταστολή, τα περισσότερα θύματα είναι από αυτές τις περιοχές. Όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Ιράν, θεωρείτω βέβαιο ότι θα υπάρξει εξέγερση από τους Κούρδους του Ιράν και ότι ο πόλεμος θα έπαιρνε άλλο χαρακτήρα. Έτσι όταν οι ΗΠΑ μιλούσαν για αλλαγή καθεστώτος εννοούσαν και την εξέγερση μειονοτικών πληθυσμών όπως των Κούρδων του Ιράν.»
Εκεί έγινε άμεση και σκληρή παρέμβαση των Τούρκων τόσο στο κουρδικό Ιράκ αλλά και με ωμή παρέμβαση μεσω του Μπάρακ, με την απειλή ότι διαφορετικά η Τουρκία θα έμπαινε στον πόλεμο υπέρ του Ιράν! Υπάρχουν τρία «καυτά» γεωγραφικά σημεία τριβής των ΗΠΑ με το Ισραήλ: Το «κουρδικό», το ζήτημα του πολέμου στο Ιράν όπου το Ισραήλ ήθελε συνέχεια του, ενώ οι ΗΠΑ τον σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να γίνει το Ιράν ο ουσιαστικός νικητής του και κυρίαρχος των στενών του Ορμουζ και τρίτο τις μάχες στον Λίβανο. Σε αυτά τα τρία σημεία έχουμε μεγάλη κόντρα ΗΠΑ – Ισραήλ με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως αντίβαρο – όπλο απειλής στον Νετανιάχου!
Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να έχει στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά παράλληλα οι πολιτικές δράσεις του Νετανιάχου μας δυσκολεύουν τις σχέσεις με την Αίγυπτο την οποία έχουν «στείλει» κοντά στη Τουρκία, με τη Σαουδική Αραβία με την οποία το Ισραήλ έχει χάσει τις σχέσεις του. Παράλληλα έχει πληγεί και η επιρροή του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ.

