Αρχική » Για την 9η πανελλαδική συνάντηση του Άρδην στο Βελβεντό (27-31 Αυγούστου)

Για την 9η πανελλαδική συνάντηση του Άρδην στο Βελβεντό (27-31 Αυγούστου)

από admin

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 9η Πανελλήνια Συνάντηση της Κίνησης Πολιτών Άρδην στο Βελβεντό της Κοζάνης (27-31 Αυγούστου).

Γύρω στα 150 άτομα, αλλά και συλλογικότητες όπως ο Σπάρτακος της Κομοτηνής, που προέρχονταν από πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας παρακολούθησαν τις εργασίες της συνάντησης, καθώς και τις υπόλοιπες δραστηριότητές της (περιηγήσεις, ξεναγήσεις κ.ο.κ.).

Ουσιαστική  στάθηκε η γνωριμία με τις ιδιαιτερότητες του τόπου –το Βελβεντό αυτοδιοικείται και δεν αποδέχεται τον Καλλικράτη, ευτυχεί να διατηρεί ένα δυναμικό συνεταιριστικό κίνημα, και μαζί με αυτό μια μεγάλη παιδευτική-πολιτιστική παράδοση. Το αποτέλεσμα, είναι ότι στέκεται σύμβολο μιας άλλης (δυνητικής) Ελλάδας ένας τόπος που ευημερεί μέσα στην κρίση, διότι έχει προκρίνει την αξία του κοινοτισμού και της συνεργατικότητας, και διαθέτει ίσως και περισσότερους κατά κεφαλήν πολιτιστικούς θεσμούς (χορωδίες, θεατρικές ομάδες, ομάδες κινηματογράφου, βιβλιοθήκες, ομάδες οικο-δραστηριότητας, μορφωτικό σύλλογο) απ’ ό,τι οι καταρρέουσες Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με τον συνεταιριστικό του πνεύμα, το υψηλό πνευματικό επίπεδο, τα ιστορικά του μνημεία, αλλά και με την καθαριότητά του –καρπός της νοικοκυροσύνης των κατοίκων του– το Βελβεντό στέκει ως αντιπαράδειγμα στο μεγάλο σκοτάδι της παρακμής που έχει καλύψει την χώρα. Γι’ αυτό εξ άλλου επιλέχθηκε και από την Κίνησή μας ως τόπος διεξαγωγής της φετινής συνάντησης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις που εκκινούσαν από την αναψηλάφηση των τελευταίων μεταβολών του παγκόσμιου συστήματος, ανέλυαν τις τελευταίες εξελίξεις με τον επικείμενο πόλεμο στη Συρία, έφταναν στα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζουμε (από το νεο-οθωμανισμό στην γερμανική κατοχή), περνούσαν στο μνημόνιο τον οικονομικό και κοινωνικό στραγγαλισμό της χώρας και κατέληγαν σε μια εκ βαθέων συζήτηση για τις προοπτικές διαμόρφωσης ενός αντιστασιακού κινήματος.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, με ομιλητές τους: Δ. Αμανατίδη (κίνηση πολιτών Σπάρτακος), Γ. Καραμπελιά (κ.π. Άρδην), Ν. Κουτλιάμπα (πρόεδρο συνεταιρισμού Βελβεντού ΑΣΕΠΟΠ), Δ. Μάρτο (συγγραφέα) και Β. Πισσία (δρ. οικονομικών σχέσεων).

Η Παρασκευή αφιερώθηκε στα εθνικά και γεωπολιτικά θέματα. Μίλησαν οι Β. Στοϊλόπουλος (η Γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη), Γ. Ρακκάς (από τον μονοπολικό στον πολυπολικό κόσμο, οι μεταβολές στην αρχιτεκτονική του παγκόσμιου συστήματος), Κ. Καραΐσκος (Ο διμέτωπος αγώνας στην Θράκη, ενάντια στην εγκατάλειψη του ελληνικού κράτους, και στον επεκτατισμό του Νεο-οθωμανισμού), Τ. Χατζηαναστασίου (Κύπρος- Ελλάδα, αποικίες χρέους, η κοινή μοίρα του ελληνισμού) και ο Κ. Ντίνος (Για έναν νέο πατριωτισμό του 21ου αιώνα).

Το Σάββατο το πρωΐ πραγματοποιήθηκε μια διεξοδική και πολύωρη συζήτηση για την τωρινή κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη του προγράμματος αποικιοποίησής της, την κατάσταση των κοινωνικών αντιστάσεων. Μίλησαν οι: Κ. Σεβρής (Η ανεργία των νέων, και οι νέες μορφές εκμετάλλευσης μέσα από τα προγράμματα νέων ανέργων, η φυγή προς την Κεντρική Ευρώπη), ο Γ. Ξένος (η εξέλιξη του ελληνικού χρέους, και οι μεθοδεύσεις της Τρόικας), ο Δ. Γιαννάτος (Το αδιέξοδο του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος και προτάσεις υπέρβασης) και ο Ν. Ντάσιος (ενόψει νέου μνημονίου, τα σαρωτικά μέτρα της Τρόικα για το Φθινόπωρο που μας έρχεται).

Τέλος, οι εργασίες του συνεδρίου κατέληξαν με μια μεγάλη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, η οποία επίσης κράτησε πολλές ώρες. Για την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές συγκρότησης ενός νέου πολιτικού εγχειρήματος μίλησαν οι Ν. Δαπέργολας (δημοτικός σύμβουλος με την κίνηση πολιτών Σπάρτακος), ο Γ. Καραμπελιάς, και Μ. Χατζηπέτρου, ενώ ακολούθησαν πάνω από 20 παρεμβάσεις-τοποθετήσεις.

Επίσης, η συνάντηση περιελάμβανε μια μεγάλη ξενάγηση στον ΑΣΕΠΟΠ (συνεταιρισμός του Βελβεντού) από τα μέλη του, επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, και τις ιστορικές εκκλησίες της περιοχής (που χρονολογούνται από τον 15ο – 17ο αιώνα), καθώς και πεζοπορία στους καταρράκτες του Σκεπασμένου.

Η συνάντηση είχε τον χαρακτήρα κορύφωσης μιας διαδικασίας διαλόγου για την διαμόρφωση ενός νέου πατριωτικού εναλλακτικού κινήματος, ο οποίος εγκαινιάστηκε το προηγούμενο εξάμηνο, με σταθμούς ανοιχτές συζητήσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κομοτηνή και με συμμετοχή ανθρώπων και συλλογικοτήτων που προέρχονται από διάφορες πόλεις της χώρας (Βόλος, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Άρτα, Ναύπλιο, Λειβαδιά, Κοζάνη κ.λ.π.).

Έτσι, συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν από όλους η ανάγκη οργάνωσης μιας σειράς από κινηματικές καμπάνιες, σε κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Πρώτον, μια πλατειά καμπάνια στην νέα Γερμανική κατοχή που θα έχει ως στόχο:

Α) Το μποϋκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και την καταγγελία των μεγάλων καταστημάτων-προπυργίων του γερμανικού κεφαλαίου στη χώρα.

Β) Την καταγγελία των νέων γκαουλάιτερ (Ράιχενμπαχ-Φούχτελ) και των μεθοδεύσεών τους για το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου.

Γ) Την αποκάλυψη των ντόπιων συμφερόντων που ταυτίζονται με τις δυνάμεις κατοχής και εκμεταλλεύονται την καταρράκωση των συλλογικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για να πλουτίσουν πάνω στις πλάτες του χειμαζόμενου λαού.

Δεύτερον, μια καμπάνια ενάντια στη φυγή των νέων, εν πολλοίς πτυχιούχων από τη χώρα. Διότι πρόκειται για την χειρότερη λεηλασία που υπόκειται σήμερα η χώρα μας, από τις χώρες της Κεντρικής/Δυτικής Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας. Η καμπάνια αυτή θα περιλαμβάνει εκτεταμένη πληροφόρηση, δράση ενάντια στην δουλεμπορική προπαγάνδα που αυτή τη στιγμή διεξάγεται μέσα στα πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Τρίτον, μια καμπάνια ενάντια στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, εξέλιξης που απειλεί να βυθίσει και τη χώρα μας στο χάος. Η αντι-αποικιακή αυτή καμπάνια, στόχο θα έχει να καταγγείλει τη δράση των Δυτικών και των Τούρκων Νέο-οθωμανών, και να εκθέσει την βαθιά εμπλοκή των μνημονιακών κυβερνήσεων στις εγκληματικές τους μεθοδεύσεις –ακόμα ένα δείγμα της εθελοδουλίας και της προδοτικής λειτουργίας των αρχουσών τάξεων στη χώρα μας.

Τέταρτον, Μια ευρύτατη πρωτοβουλία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης του λαού.

Τέλος, κατά τις εργασίες ανακεφαλαιώθηκαν τα συμπεράσματα του διαλόγου και  συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί καταληκτική πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Αθήνα, το τριήμερο 25-28 Οκτωβρίου 2013, όπου και θα ανακοινωθεί η συγκρότηση μιας Πολιτικής Κίνησης, το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις της.

Στο Βελβεντό αποφασίσαμε ότι η συνδιάσκεψη που θα ακολουθήσει, αποτελεί την αφετηρία μιας πολιτικής συγκρότησης, που παράλληλα με τις πολιτικές καμπάνιες και την δραστηριοποίησή μας βάζει ως στόχο την κάθοδο στις ευρωεκλογές καθώς και την συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές, όπου αυτό είναι δυνατό.  

Καλούμε όσους και όσες ενδιαφέρονται να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ