Άρδην τ.5

Η Λευκωσία είναι… Αιδώ

Συγγραφέας: Βάσος Φτωχόπουλος

Άρδην τ. 05

Άλλος ένας νεκρός στην Κύπρο. Ο Πέτρος Κακουλλής, πρόσφυγας από το Λευκόνοικο πήγε πρωϊ-πρωϊ με τη δροσούλα για να μαζέψει σαλιγκάρια και άφησε την τελευταία του πνοή λίγα μέτρα μακρυά από τον τόπο όπου ένας Τούρκος στρατιώτης είχει σκοτωθεί από άγνωστους λίγες μέρες πριν.

Οι Τούρκοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Κακουλλή, έναν αθώο πολίτη σε μια περίοδο που υποτίθεται υπήρχε αποκλιμάκωση της έντασης κατά μήκος της Πράσινης γραμμής, σε μια περίοδο που όλοι, Κύπριοι Ελλαδίτες και ξένοι ετοιμάζονται να δώσουν τέλος στο λεγόμενο κυπριακό πρόβλημα, σε μια περίοδο που όλοι αισιοδοξούν ότι το 1997 θα είναι το έτος της πολυπόθητης «λύσης».

Παρ’όλα αυτά ο Τούρκος κατακτητής δολοφονεί εν ψυχρώ και ενώ εμείς έπρεπε να είχαμε χάσει την ψυχραιμία μας για άλλους λόγους, χάσαμε την ψυχραιμία μας γιατί ένας άνθρωπος θεώρησε ως δεδομένο το δικαίωμα του να μαζεύει σαλιγκάρια του θεού.

Και αντί η οργή μας να στραφεί εναντίον των δολοφόνων στράφηκε εναντίον του δολοφονομήνου. «Προς θεού» είπαν όλοι «δεν πρέπει να διαταράξουμε το ήπιο κλίμα» ωσάν και οι Τούρκοι πάτησαν κατά λάθος ένα σαλιγκάρι και όχι δολοφόνησαν έναν άνθρωπο. «Καταδικάζουμε την δολοφονία του Κακουλλή αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρχει εκδίκηση», είπαν άλλοι ωσάν και οι Έλληνες δεν κάνουν άλλη δουλειά από να εκδικιόνται τους Τούρκους. Τα πιο πάνω είναι λόγια της επίσημης ηγεσίας μας.

Τώρα η ανεπίσημη εκδοχή. Τα λόγια του λαού «Αυτά φέρνει η έξαρση του εθνικισμού οι παρελάσεις και οι στρατιωτικές ασκήσεις» είπαν οι αριστεροί μ’ ένα περίλυπο ύφος ωσάν και τον Κακουλλή τον σκότωσαν οι εθνικιστές λοκατζήδες την ώρα που έκαναν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις.

Το αποκορύφωμα της αλλοτρίωσης και του εκμαυλισμού εκφράστηκε από στόμα γνωστού αριστερο-δεξιού ηθοποιού τον οποίον εκφράζει μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού.Είπεν ο ηθοποιός: Τί εγύρεφκεν τούτος εν έτη 1996 την στιγμήν που μαχούμαστεν να μπούμε στην Ευρώπη, να μαζέφκει καραόλους (σαλιγκάρια); Προσέξτε καλά ω αδελφοί Ελλαδίτες την φράση αυτή. Ο παραδοσιακός Έλληνας Κακουλλής, ο μη Ευρωπαίος, ο οπισθοδρόμος χωριάτης που δεν ξέρει από Macdonald’s και Pizza Hut και Steak είναι ΈΝΟΧΟΣ διότι όχι μόνον δεν γνωρίζει για τους σκληρούς μας αγώνες να γίνουμε Ευρωπαίοι, μαζεύει και από πάνω τριτοκοσμικά ελληνικά σαλιγκάρια και προκαλεί τους καημένους τους Τούρκους να τον σκοτώσουν κιόλας! Ο Κακουλλής φταίει κι όλας. Αυτό εκφράστηκε από σημαντική μερίδα του αριστεροδεξιούα φιλήσυχου λαού μας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα του λαού μας που δειλά-δειλά τώρα εν έτη 1996 αρχίζει να εκφέρει το λόγο του. Προσοχή ω κωλοκύπριοι και πουστοκαλαμαράδες. Αυτός ο λαός ακόμη να μιλήσει με λόγια δικά του. Προς το παρόν μαζεύει σαλιγκάρια, κάπαρι και λαψάνες από τους αγρούς, κολλάει αφίσσες και γράφει συνθήματα στα σχολεία των πόλεων, κτίζει στην ζούλα τα φυλάκιά μας στην γραμμή αντιπαράθεσης και στέκεται βουβός με μάτια βουρκωμένα στις κηδείες των νεκρών ηρώων μας μέσα στις εκκλησιες μας. Όλα αυτά προς το παρόν. Αύριο αυτός ο λαός θα σας εκπλήξει όλους. Για πέντε Καραόλους. Για πέντε σαλιγκάρια που θα θελήσει να απολαύσει στην Κερύνεια στον Δαύλο και το Ριζοκαρπο θα πάθετε Ελληνοτουρκικόν ταμπλάν.

Εν (ευρωπαϊκό) έτει 1997.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*