Αρχική » Οι προϋποθέσεις της λύσεως

Οι προϋποθέσεις της λύσεως

από Άρδην - Ρήξη

Συγγραφέας:

Δημήτρης Δημαλέξης*

Άρδην τ. 07

Η πολιτική κρίση που σοβούσε εδώ και πολύ καιρό στη γειτονική Αλβανία, η οποία μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες σε παλλαϊκή εξέγερση στο Νότο, και τείνει να μετατραπεί, από στιγμή σε στιγμή, σε εμφύλια σύρραξη, δεν έγινε αντιληπτή σε εκείνους ακριβώς που εκ των πραγμάτων διατηρούν τον ρόλο που θα επέτρεπε την αποσόβηση των τεκταινομένων.

Και, βεβαίως, τούτοι είναι πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση και οι λοιποί πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι όφειλαν να είναι περισσότερο ενήμεροι για την πραγματική κατάσταση στην Αλβανία, επειδή τα όσα συμβαίνουν εκεί αφορούν άμεσα το ελληνικό κράτος, όχι μόνον από το γεγονός ότι εκεί ζει από αρχαιοτάτων χρόνων σημαντικό τμήμα του έθνους αλλά γιατί ό.τι συμβαίνει εκεί επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, τη χώρα μας. Και είναι, ακόμα, ο διεθνής παράγων, και ιδιαίτερα η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α., παράγων ο οποίος μπορούσε να επιβληθεί, ώστε να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στην Αλβανία και να αποτραπούν τα χειρότερα.

Από την πρώτη στιγμή που ο Σαλί Μπερίσα αναρριχήθηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας, φάνηκαν καθαρά οι προθέσεις του. Από τη μια πλευρά, διώξεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, ώστε αυτός να καταστεί κυρίαρχος των πολιτικών, και όχι μόνον, πραγμάτων στη χώρα, και από την άλλη, η ένταξη της χώρας στην ομάδα εκείνων των χωρών που αμφισβητούν τη διαμορφωμένη τάξη πραγμάτων, παρά το ότι τούτες εμφανίζονταν προσανατολισμένες δήθεν προς τη Δύση, και ιδιαίτερα προς την Ε.Ε.

Τούτο το αντελήφθησαν πολύ νωρίς οι Η.Π.Α. αλλά οι αντιδράσεις των υπήρξαν εντελώς χλιαρές και στην ουσία δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να παρεμποδίσουν τα σχέδιά του.

Ότι ο Μπερίσα εργάστηκε πυρετωδώς ώστε να δημιουργήσει αποσχιστικές ροπές στο Κοσσυφοπέδιο και το Τέτοβο, και να συσπειρώσει τους εκεί ομοεθνείς του και να τους ετοιμάσει ψυχολογικά για να επιταχύνει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της αλλαγής του εκεί status quo, δεν άφηνε σε κανέναν αμφιβολία, πλην όμως κανείς δεν προέβαλε σοβαρή αντίδραση προς τα σχέδιά του, αν και ήταν καταφανές ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας θα αποτελούσε πρώτης γραμμής επιτυχία στο διαμορφούμενο σταθερά μουσουλμανικό τόξο.

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα, τα πράγματα έχουν πάρει τέτοια πορεία ώστε η παλιά αντίθεση Βορρά-Νότου να σχηματοποιείται και να παίρνει μορφή σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες, εάν αφεθεί να εξελιχθεί.

Και η δραστική λύση απαιτεί:

α) Την οριστική απομάκρυνση του Σαλί Μπερίσα

β) Τον σχηματισμό οικουμενικής-μεταβατικής κυβέρνησης υπό την προσωπικότητα γενικής αποδοχής. Ως τέτοια, εμείς θα προτείναμε εκείνην του κ. Κανταρέ, ο οποίος απολαμβάνει και διεθνούς αναγνώρισης.

Γ) Τη σύσταση και αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην οποία θα μετέχει η Ελλάδα και η Ιταλία

δ) Τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών υπό την εγγύηση της διεθνούς κοινότητας

ε) και, τέλος, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής κοινότητας, δικαιώματα τα οποία θα εγγυηθεί η διεθνής κοινότητα και θα επιμελείται τούτη για την εφαρμογή τους.

Έχουμε την εντύπωση ότι οποιαδήποτε άλλη λύση, και μάλιστα λύση η οποία θα καθιστά συμμέτοχο τον Σαλί Μπερίσα και το διεφθαρμένο καθεστώς του στη νέα διακυβέρνηση της χώρας, θα πέσει στο κενό, γιατί, στη συνείδηση ολόκληρου του λαού του Νότου, Αλβανών και Ελλήνων, δέον να θεωρείται ως μη αξιόπιστη και κατά συνέπεια δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής της.

Και εάν ακόμη, σε κάποια φάση, φανεί ότι τούτη μπορεί να περάσει, είναι ως εάν επιχειρούμε να κλείσουμε εντός λέβητος ατμόν, καθ’ ον χρόνον η φωτιά συνεχίζει να καίει από κάτω του. Τα όπλα, τα εκατοντάδες χιλιάδες όπλα, δεν πρόκειται σ’ αυτή την περίπτωση να παραδοθούν, αλλά, καλά κρυμμένα, θα περιμένουν τη νέα ευκαιρία για να αναληφθούν στα χέρια, για να επαναληφθεί η σύγκρουση, και τότε θα είναι περισσότερο σφοδρή, γιατί οι σημερινοί εξεγερμένοι θα καταθέσουν την εμπειρία τους στο μέλλον και ο λαός αυτός, εκ των σημερινών γεγονότων, άντλησε γνώση της δύναμής του και μάθημα αγώνα.

Ο αλβανικός λαός, και μαζί του ο ελληνικός της Βορείου Ηπείρου, έχει πλέον γνώση ότι δεν είναι κοπάδι και οι όποιες εξελίξεις δέον να καθορίζονται από αυτόν τον ίδιο.

*Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ