Αρχική » Η Ελλάς και η… ανακάλυψη του Ελληνισμού στη Β. Ήπειρο

Η Ελλάς και η… ανακάλυψη του Ελληνισμού στη Β. Ήπειρο

από Άρδην - Ρήξη

Συγγραφέας: Ελεονόρα Κοκαβέση

Εκ Χιμάρας διχοτομημένης Ηπείρου

Ευτυχώς που κατέρρευσαν οι παρατράπεζες για να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει ελληνισμός στη βόρειο Ήπειρο – που στα λόγια πρέπει να τον προστατέψουμε. Ξαφνικά όλοι, θεωρητικά βέβαια, κόπτονται για την “μειονότητα”. Επτά χρόνια στον ελλαδικό χώρο εμείς οι Βορειοηπειρώτες δεν μπορέσαμε να αποχτήσουμε ούτε μια κάρτα ελεύθερης επικοινωνίας με τη γη μας που μαραζώνει. Αλλά ξέχασα, υπάρχει και το καθεστώς της βίζας;..!
Και ερχόμαστε στη σημερινή κατάσταση;
Γνώστες και μη κόπτονται ξαφνικά για τους Έλληνες της βορείου Ηπείρου άραγε ή για να βγουν στο γυαλί και να αυτοπροβληθούν;
Αποτέλεσμα ούτε ακούμε ούτε βλέπουμε. Μόνο τις συνέπειες των υπογραφών τους συνεχίζουμε να πληρώνουμε.

Και ενώ στη Βόρειο Ήπειρο οι εξελίξεις τρέχουν, εδώ στην Αθήνα συζητάμε στα σαλόνια μας αν θα έρθει ή όχι ο δικτάτορας. Να πατήσει το ελληνικό χώμα. Τον καλέσαμε μήπως να τον ευχαριστήσουμε για τα σχολεία που δεν άνοιξε; Μήπως επειδή δίκασε τους “έξι” της “Ομόνοιας” και στο πρόσωπό τους όλη τη βόρειο Ήπειρο ή μήπως επειδή σέβεται τα δικαιώματά μας.

Αλήθεια, θα ήθελα να μάθω πέντε ολόκλήρα χρόνια που τον στηρίζουν τι αποκομίσαμε για τους Βορειοηπειρώτες. Ο Μπερίσα δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι η μειονότητα δεν έχει σχέση με την εξέγερση. Και ρωτάμε την ελλαδική κυβέρνηση για ποια μειονότητα μιλάει. Για τα 99 χωριά που αναγνωρίζει ο Μπερίσα ή και για τις υπόλοιπες περιοχές που είναι εστίες του ελληνισμού και εκτός της “μειονοτικής ζώνης”, π.χ. επαρχία Χιμάρας, πόλη των Αγίων Σαράντα, Κορυτσά κ.λ.π.. Και τώρα φτάσαμε να αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προστατευθεί ο ελληνισμός που μέχρι χτες αγνοούσε. Και την προστασία αυτή την εννοεί με τη δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων στην ελεύθερη Ήπειρο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα νέο και τελειωτικό ξεριζωμό. Ζητούμε από το εθνικό κέντρο να αναλάβει τις ευθύνες του και να οργανώσει χώρους υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων εντός του Βορειοηπειρωτικού χώρου. Ταυτόχρονα, να απαγορεύσει την επιχειρησιακή δραστηριότητα των αλβανικών ένοπλων δυνάμεων. Και θέλουμε όλα αυτά να τα διασφαλίσει ο ελληνικός στρατός.

Στην Αλβανία υπάρχει κρίση ταυτότητας. Σύντομα θα το διαπιστώσουμε. Η εξέγερση έχει και εθνικά χαρακτηριστικά που ακόμα δεν έχουν βγει στην επιφάνεια από τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου ενώ τα προμηνύματα αποσιωπούνται συστηματικά από τους καναλάρχες… Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ελληνική σημαία εδώ και μέρες παραμένει υψωμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Χιμάρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ