Αρχική » Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 18/05/2016 | Συζήτηση: Η νεο-οθωμανική Τουρκία μπροστά στον ισλαμοφασισμό | 7.30 μ.μ.

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 18/05/2016 | Συζήτηση: Η νεο-οθωμανική Τουρκία μπροστά στον ισλαμοφασισμό | 7.30 μ.μ.

από Άρδην - Ρήξη

Οι τελευταίες εξελίξεις στην γειτονική χώρα, με την αποπομπή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο νεο-Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να μεταλλάξει το καθεστώς της χώρας επί το αυταρχικότερο. Αφού ξεμπερδεύει από τους εσωκομματικούς του ανταγωνιστές, επιθυμεί τώρα να προχωρήσει σε μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, και να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, το κόμμα του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – AKP) τον ακολουθεί πιστά στο ολοκληρωτικό του κρεσέντο, κλιμακώνοντας την δραστηριότητα ταγμάτων εφόδου, τα οποία δρουν ανοιχτά στους δρόμους των μεγάλων πόλεων στοχοποιώντας κάθε αντικαθεστωτική φωνή -ιδίως εκείνες του «δημοκρατικού τόξου» που προέκυψε από την εξέγερση της πλατείας Ταξίμ, μια συμμαχία Κούρδων, Αλεβιτών, οργανώσεων της άκρας αριστεράς και ανεξάρτητων δημοκρατικών ομάδων.

Από τις επιθέσεις του, δεν γλυτώνουν ούτε πυρήνες του παλαιού κατεστημένου που τολμούν να μπουν στο δρόμο του νεο-σουλτάνου: Γραφεία της φιλοκεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ή εκείνα αντιπολιτευόμενων εφημερίδων όπως η Χουριέτ. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τον πόλεμο εναντίον του κουρδικού λαού στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ στα πανεπιστήμια οργιάζει ένα ρεύμα λογοκρισίας, φίμωσης και καταστολής. Όλα αυτά μαζί, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ισλαμική πολιτική ελίτ που διατηρεί τα ηνία της χώρας, διαγράφει ένα αποφασιστικό πέρασμα από τον ισλαμοκεμαλισμό στον ανοιχτό ισλαμοφασισμό  κατεδαφίζοντας κάθε δημοκρατικό άλλοθι που διατηρούσε το τουρκικό κατεστημένο. Η διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μετασχηματισμού, που καθοδηγείται από τον Ερντογάν και αποσκοπεί στο να καταστεί η Τουρκία εκπρόσωπος της αυταρχικής και μονολιθικής στροφής όλου του σουνιτικού κόσμου.

Η ομάδα του Άρδην της Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια πρώτη συζήτηση ιχνηλάτησης αυτών των εξελίξεων, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. Εισηγείται ο Γιώργος Ρακκάς, πολιτικός επιστήμονας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο του Άρδην, Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου (8ος όροφος).

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ