Αρχική » Ομιλία Γ. Καραμπελιά στο Κάστρο Κυλλήνης (5-6-16)

Ομιλία Γ. Καραμπελιά στο Κάστρο Κυλλήνης (5-6-16)

από Άρδην - Ρήξη
Στο Κάστρο «Χλεμούτσι»: Την Κυριακή τα «Παλαιολόγεια 2016»

Στο Κάστρο «Χλεμούτσι»: Την Κυριακή τα «Παλαιολόγεια 2016»

Την μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου και τελευταίου κτήτορα του Κάστρου Χλεμούτσι, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τιμά την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουνίου, στις 11:30 το μεσημέρι η Τοπική Κοινότητα Κάστρου.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο συντονιστής της, κ. Χρήστος Ροΐδης, ο οποίος θα υποδεχθεί και τους επίσημους προσκεκλημένους ενώ θα ακολουθήσει η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού, ο οποίος θα απευθύνει και χαιρετισμό στην εκδήλωση.
Θα ακολουθήσει ομιλία από τον συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού «Άρδην» κ. Γ. Καραμπελιά, ενώ θα αναγνωστεί και απόσπασμα από τον τελευταίο λόγο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Τη «σκυτάλη» θα πάρει η καθηγήτρια φιλολογίας κα Γιώτα Ψυχογιού η οποία θα απαγγείλει ποιήματα, ενώ η Χορωδία της Μουσικής Σχολής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας θα ψάλλει Βυζαντινούς ύμνους.
Με το πέρας της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των προσκεκλημένων στο μουσείο και τους χώρους του φρουρίου, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση έξω από το Χλεμούτσι.

afisa.palaiologia.kastro.xlemoutsi

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Β. Μανσόλα 4 Ιουνίου 2016 - 01:29

Σίγουρα ήταν ο τελευταίος κτήτωρ του Χλεμουτσίου? Διότι εξ όσων γνωρίζω εγώ αυτό ανήκε ήδη πιο πριν στην οικογένεια των Βιλαρδουίδων – Φράγκων που είχαν καταλάβει την Πελοπόννησο και την είχαν μετατρέψει στο γνωστό Πριγκιπάτο του Μωρέως. Αν δεν απατώμαι η Πελοπόννησος δεν επανήλθε ποτέ στο Βυζάντιο μετά τις Σταυροφορίες και μέχρι να πέσει στα χέρια των Τούρκων – μόνο η Μάνη ήταν το τελευταίο Βυζαντινό κάστρο στην Πελοπόννησο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
diaxeiristis 4 Ιουνίου 2016 - 10:27

Το Χλεμούτσι παραδόθηκε από τους Φράγκους Τόκκο στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο το 1428, μετά την ήττα των Φράγκων από τους Βυζαντινούς, στη ναυμαχία των Εχινάδων και έκτοτε, εκτός από ένα ολιγόμηνο διάλειμμα, έμεινε στα χέρια των Ελλήνων μέχρι την καταληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους. Και μάλλον δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε αγνοώντας εξ ολοκλήρου την ύπαρξη του δεσποτάτου του Μορέως με έδρα τον Μυστρά, που είχε αποσπάσει το σύνολο της Πελοποννήσου από τους Φράγκους, εκτός μερικές παράλιες πόλεις που ανήκαν στους Ενετούς. Ο Κωνσταντίνος μάλιστα ηγεμόνευσε στο Χλεμούτσι -και τη Γλαρέντζα- ενώ το 1448 χρίστηκε αυτοκράτορας στον Μυστρά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ