Αρχική » Προβολή Αττίλας ΄74 στον ΦΟΥ (12/9)

Προβολή Αττίλας ΄74 στον ΦΟΥ (12/9)

από Άρδην - Ρήξη

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ Καλοκαίρι 2016
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 8.15 μμ. Στην ταράτσα του ΦΟΥ

Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει κύκλο προβολών με θέμα “Ημέρες Μνήμης”. Τη Δευτέρα αυτή θα προβάλει την ταινία τεκμηρίωσης του Μιχάλη Κακογιάννη “Αττίλας ΄74”. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σταύρο Λυγερό και θέμα “Κύπρος: 42 χρόνια μετά”.
Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Κακογιάννη για την αρωγή του στην εκδήλωσή μας.

Λίγα λόγια για το έργο:
Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων στις 20 Ιουλίου του 1974, μετά την έναρξη εφαρμογής του προαποφασισμένου σχεδίου της αθηναϊκής χούντας για πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, απαλοιφή του τουρκοκυπριακού στοιχείου και άμεση προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα», είπε ο σκηνοθέτης ένα χρόνο αργότερα σε συνέντευξή του. «Πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε».

Το οδοιπορικό του Κακογιάννη είχε ως αποτέλεσμα τον «Αττίλα ’74», μια μνημειώδη καταγραφή της κατάστασης στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή. Ο σκηνοθέτης δούλεψε τόσο με πολιτικά στελέχη όσο και με τον κυπριακό λαό. Απέσπασε μια μεγάλη συνέντευξη από τον Μακάριο, μίλησε με τον μετέπειτα ιδρυτή του κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός Γλαύκο Κληρίδη και το Νίκο Σαμψών που έμεινε στην Ιστορία επειδή ανέλαβε δοτός «πρόεδρος» της Κύπρου κατά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Μίλησε με ανθρώπους της ΕΟΚΑ-Β αλλά και με τον απλό λαό που κατέθεσε μαρτυρίες για την τραγωδία που έπληξε την ελληνική κοινότητα του νησιού, δηλαδή περί το 82% του πληθυσμού της Κύπρου.

«Πέρα από καθετί, η ταινία μου είναι ένα ανθρώπινο ντοκουμέντο» αναφέρει ο Κακογιάννης. Πραγματικά ο φακός του σκηνοθέτη (διευθυντής φωτογραφίας ο Σάκης Μανιάτης) καταγράφει τις άθλιες συνθήκες ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς (αγρότισσες ζουν σε σκηνές ανάμεσα σε κότες, εκδιωγμένες από τα σπίτια τους), το παράπονο ενός 15χρονου κοριτσιού που βιάστηκε από τους Τούρκους εισβολείς, εξαγριωμένους νέους από τη σύγχυση και την αβεβαιότητα για το αν ζει ή όχι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που χάθηκε στη ζώνη κατοχής. Η αποκορύφωση του δράματος στον «Αττίλα 74» φαίνεται στο χωρίς μεταβατικό στάδιο «πέρασμα» των Ελληνοκυπρίων από μια καλή ζωή στο καθεστώς του «πρόσφυγα μέσα στην ίδια τους τη χώρα», τη στιγμή που κάποτε διέθεταν υψηλότερο επίπεδο ζωής συγκριτικά με εκείνο των Ελλήνων, πόσο μάλλον των Τούρκων.

Η απουσία των συνεντεύξεων από Τουρκοκυπρίους δεν ήταν ευθύνη του Κακογιάννη. «Αρνήθηκαν» λέει στην ίδια συνέντευξη ο σκηνοθέτης. «Όταν βρισκόμουν εκεί κανείς Τουρκοκύπριος δεν μπορούσε να περάσει τη «γραμμή του Αττίλα». Στον Νότο, όπου ζουν πάντα πολλές χιλιάδες Τουρκοκύπριοι,οι περισσότεροι φοβούνταν να μιλήσουν. Μόνο ένας δήμαρχος εξομολογήθηκε πως ήθελε να ζήσει και να πεθάνει στο χωριό του».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Παραγωγή: Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 101

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σάκης Μανιάτης
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Κύπρο από το Μιχάλη Κακογιάννη. Αποτελεί την προσωπική του μαρτυρία για την Κυπριακή τραγωδία και για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή του νησιού από τον Τουρκικό στρατό. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις τόσο πολιτικών, με κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όσο και απλών ανθρώπων.

ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Φλωρεντία

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Άντης Ροδίτης 8 Σεπτεμβρίου 2016 - 10:59

Αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της προκατάληψης και της εχθρότητας της αριστεράς εναντίον της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Η αριστερά στάθηκε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από το 1960 και μετά, και ιδιαίτερα στην περίοδο που η Κύπρος ήταν ντε φάκτο ενωμένη με την Ελλάδα (1964-67) δια της μεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκοταν τότε σε μεγάλη διαμάχη γι’ αυτό με τη δημοκρατική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Δέστε την ταινία που περιέχει όλη τη σχετική διαστρέβλωση. Ο αδελφός του Κακογιάννη, νομικός και μέλος του ΑΚΕΛ, παραιτήθηκε από το κόμμα και του άσκησε σκληρή κριτική για την ανθενωτική και ανθελληνική στάση του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Μπαρτάς 10 Σεπτεμβρίου 2016 - 13:02

Είναι αλήθεια ότι ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος τον Αύγουστο του 1964 αρνήθηκε την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα γιατί ζήτησε να γίνει αντιβασιλιάς και όταν δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του, διότι ήταν ασυμβίβαστο με το Σύνταγμα της Ελλάδας, αρνήθηκε την Ένωση???

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άντης Ροδίτης 10 Σεπτεμβρίου 2016 - 17:50

Τον Αύγουστο του 1964 ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν αρνήθηκε απλώς την πρόταση της Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά την πρόταση της Ελλάδος αφού σε αυτήν συμμετείχε και η αξιωμαική αντιπολίτευση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και ο βασιλιάς. Είναι αλήθεια ότι ο Μακάριος ρώτησε αν μπορούσε να γίνει αντιβασιλεύς, αλλά αυτό ήταν στο πλαίσιο του παιγνιδιού του να κερδίσει χρόνο μέχρι να ειδοποιηθεί ο Παπανδρέου μέσω του γιού του Ανδρέα, για την αρνητική στάση του Μακαρίου και ν’ αποσύρει ο ίδιος ο Παπανδρέου την πρότασή του, όπως κι έγινε. Η πρόταση προς τον Μακάριο για Ένωση άνευ εδαφικών παραχωρήσεων στην Τουρκία αποσύρθηκε και ο Παπανδρέου ειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι αποδεχόταν τώρα τη δική τους πρόταση για παραχώρηση βάσης 5% του εδάφους της Κύπρου με ενοίκιο 50 χρόνων, την οποία πάλι απέσυρε, επειδή φανερά πια θα την απέρριπτε ο Μακάριος. Δέστε σχετικό άρθρο Σωτήρη Ριζά (7.8.2016):
http://www.kathimerini.gr/870314/article/epikairothta/kosmos/to-sxedio-atseson-gia-to-kypriako
Η επόμενη φάση ήταν οι Αμερικανοί να αφήσουν τον δρόμο ανοικτό για την Ένωση χωρίς εδαφικές παραχωρήσεις στους Τούρκους, αλλά δεν βρέθηκαν Έλληνες να την αξιοποιήσουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ