Αρχική » Προβολή στον ΦΟΥ: “Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές” (24/10/16)

Προβολή στον ΦΟΥ: “Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές” (24/10/16)

από Άρδην - Ρήξη

“Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές” στον Φ.Ο.Υ. (24/10/16 & ώρα 20.00)

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ

2016 – 2017

Δευτέρα  24 Οκτωβρίου 8.00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα προβάλει την ταινία τεκμηρίωσης “Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές” τουΗλία Γιαννακάκη. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ανδρέα Λεντάκη – Αμισσού – Σμύρνης, Υμηττός, 17237

 

Λίγα λόγια για την ταινία:

Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρόνων και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Όσα τους είχαν απομείνει ζωντανά. Σε κρανίου τόπο. Οι μανάδες, ζωντανές-νεκρές, μεγάλωσαν τα παιδιά. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι ο διχασμός και το ανάθεμα για τους αντάρτες που οι περισσότεροι ντόπιοι θεωρούν υπεύθυνους για τα αντίποινα. Παραβλέποντας, μέσα στον πόνο τους, ότι οι αντάρτες κράτησαν ψηλά την τιμή μιας ολόκληρης χώρας, πολεμώντας με λύσσα τους εισβολείς. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δεν σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς;Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 73 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Σκηνοθεσία-σενάριο-έρευνα: Ηλίας Γιαννακάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Ηχοληψία: Γιώργος Πόταγας
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Οργάνωση παραγωγής: Αποστολία Παπαϊωάννου

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Στέφανος Μανώλης 21 Οκτωβρίου 2016 - 16:41

Θα θέλαμε, όσοι ακόμα νοιώθουμε και είμαστε Έλληνες, να δούμε την ταινία αυτή και στη Κύπρο. Αν είναι δυνατόν όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά γιατί όχι σε μια μικρή πόλη του ελληνισμού όπως η Πάφος από την οποία κατάγομαι και ζω. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάτι προς το σκοπό αυτό παρακαλώ επικοινωνείστε μαζί μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ