Αρχική » Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: Η έλευση του μετανθρώπου;Ψηφιακός ολοκληρωτισμός & βιοτεχνολογία (01/02/2018)

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: Η έλευση του μετανθρώπου;Ψηφιακός ολοκληρωτισμός & βιοτεχνολογία (01/02/2018)

από Άρδην - Ρήξη

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00 στον Εναλλακτικό πολυχώρο πολιτικής και πολιτισμού του Άρδην (Βαλαωρίτου 1, 8ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η έλευση του μετανθρωπου; Ψηφιακός ολοκληρωτισμός & βιοτεχνολογία».

Ομιλητές:
Δημήτρης Μπούσμπουρας (Βιολόγος)
Γιώργος Ρακκάς (Πολιτικός επιστήμονας)

Καθώς ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής εντείνεται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, εντυπωσιακές εξελίξεις σφραγίζουν τα πιο προωθημένα οικονομικά πεδία του σύγχρονου συστήματος, εκείνα που ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνικής και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Έτσι, μπαίνοντας στο 2018 ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται διεθνώς, για τις αρνητικές επιδράσεις και τις κοινωνικές, ψυχολογικές και ανθρωπολογικές συνέπειες που έχει η υπερ-ανάπτυξη των κολοσσών του ψηφιακού μας κόσμου, που εμπορευματοποιούν μεγάλο μέρος της ύπαρξης και της κοινωνικότητάς μας.

Την ίδια στιγμή, καλπάζει και ο βιοτεχνολογικός ανταγωνισμός, καθώς οι νεοανερχόμενες δυνάμεις ,με την Κίνα να πρωτοστατεί, έχουν βαλθεί να ξεπεράσουν τους Αμερικάνους ανταγωνιστές τους και σε αυτό το πεδίο. Έτσι, πολύ πρόσφατα, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν σε κλωνοποίηση πιθηκοειδών, προχωρώντας αυτήν την υπόθεση πέραν της περίφημης ‘Ντόλυ’, που παρήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Άραγε σε τι κόσμο θα οδηγήσει αυτή η τρελή κούρσα του οικονομικού και τεχνολογικού ανταγωνισμού. Και πόσο θα έχει απομείνει από τον άνθρωπο όπως τον έχουμε γνωρίσει, καθώς αυτός καλείται να ζήσει μέσα σε κοινωνίες που πολύ περισσότερο θα θυμίζουν το blade runner, παρά τις ειδυλλιακές περιγραφές του μέλλοντος που το μάρκετινγκ αυτής της νέας εποχής προωθεί;

Είσοδος ελεύθερη
Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου γωνία στον 8ο όροφο
Επικοινωνία: ardinthess@gmail.com & 2310543751

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ