Αρχική » 19/12/18 | Αθήνα | Ο Γ. Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Κ. Λάβδα για τις σχέσεις Ελλάδας – Ευρώπης

19/12/18 | Αθήνα | Ο Γ. Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Κ. Λάβδα για τις σχέσεις Ελλάδας – Ευρώπης

από Άρδην - Ρήξη

Συναντήσεις Κορυφής στο cafe του ΙΑΝΟΥ 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στις 20.30 με τον με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Λάβδα, με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη, αντιθέσεις και συμπτώσεις».

Είσοδος ελεύθερη

Στο καφέ του Ιανού, Σταδίου 24, Αθήνα

Διανύουμε μια περίοδο  στιγμή καθολικής και γενικευμένης κρίσης της ίδιας της Ευρώπης και κατ’ εξοχήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτή η κρίση έχει πολλαπλές διαστάσεις και έχει ήδη οδηγήσει στην έξοδο μιας μεγάλης χώρας από αυτήν (Μεγάλη Βρετανία) και σε αλλεπάλληλους και διαρκώς εντεινόμενους κλυδωνισμούς.

Από την ελληνική κρίση  μέχρι την Ιταλία και την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία,  με την ανάδυση νέων πολιτικών ευαισθησιών και μορφωμάτων, που εν πολλοίς υποκαθιστούν τα πολιτικά σχήματα και παρατάξεις , ακόμα και τις παλιές κυρίαρχες ιδεολογίες, ποια θα μπορούσε να ήταν η θέση της Ελλάδας σε αυτή την μετακινούμενη ευρωπαϊκή γεωμετρία;

Μιας Ελλάδας που συμπιέστηκε μεν αφόρητα από το ευρωϊερατείο και κυρίως το γερμανικό dictat, αλλά είναι υποχρεωμένη παράλληλα, δεδομένων και των γεωπολιτικών απειλών από τα ανατολικά της, να παίρνει υπόψη της την ευρωπαϊκή διάσταση της ταυτότητάς της.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με τον Κωνσταντίνο Λάβδα για τα προβλήματα και τις προοπτικές αυτής της σχέσης, ανταγωνιστικής αλλά ταυτόχρονα αναπόφευκτης.

Λίγα λόγια για τον Κ. Λάβδα

Ο Κώστας Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε και δίδαξε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy της Μασαχουσέτης, Senior Research Fellow στη London School of Economics, Επισκέπτης Καθηγητής σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, Αντιπρύτανης και Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συγγραφέας πλήθους βιβλίων και άρθρων για την ευρωπαϊκή πολιτική, τις ευρωατλαντικές σχέσεις και την πολιτική θεωρία του ρεπουμπλικανισμού στα αγγλικά, τα ελληνικά και τα γερμανικά.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γιώργος Π. 13 Δεκεμβρίου 2018 - 12:48

Πολύ καλή επιλογή, μετά τον κύριο Κοντογιώργη, από τις ελάχιστες εξαιρέσεις λαμπρών ακαδημαϊκών της πολιτικής επιστήμης με συνέπεια λόγου και σοβαρότητα.

Ο κύριος Λάβδας είναι ένας πολιτικός επιστήμων που μου “επιτρέπει” ως αναγνώστη, ακροατή κ.ό.κ, να μελετάω το έργο και τις παρεμβάσεις του ακόμα και όταν διαφωνώ με αυτές.

Το “άρδην” πραγματικά είναι ίσως η μοναδική κοιτίδα γνώσης, λογιοσύνης, σεβασμού στην Ελλάδα του πολιτισμού και φυσικά εντελώς στον αντίποδα αυτής της εφιαλτικής πραγματικότητας που ζούμε σήμερα ειδικά επί συριζαίας αριστεράς που τα έχει ισοπεδώσει όλα και επιχειρεί να ιδιοποιηθεί τους θεσμούς σε έσχατο βαθμό κρετινισμού και βαρβαρότητας παραπέμποντας ευθέως στις αλληγορίες του Όργουελ.

Ευτυχώς υπάρχει και το “άρδην” που φιλοξενεί φεντεραλιστές, αντιφεντεραλιστές, αριστερούς, δεξιούς, ανένταχτους, αλλά πάντοτε υπεύθυνους ανθρώπους και με γνήσια ανησυχία για το έθνος και την ελληνική κοινωνία, καθείς υπό το δικό του πρίσμα/την δική του ιδιαίτερη οπτική των πραγμάτων.

Και πάλι εύγε για την εξαιρετική επιλογή!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ