Αρχική » Βιβλιοπαρουσίαση: “Σύγχρονες Βαβέλ”, του Γιώργου Ρακκά (βίντεο)

Βιβλιοπαρουσίαση: “Σύγχρονες Βαβέλ”, του Γιώργου Ρακκά (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσίασαν την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:00,
το βιβλίο του Γιώργου Ρακκά:
Σύγχρονες Βαβέλ

Μίλησαν:
Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας
Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος – slpress.gr
Μάριος Νοβακόπουλος, διεθνολόγος

και ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Ρακκάς

στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής, Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Χρίστος 14 Δεκεμβρίου 2019 - 10:20

Το ζήτημα της λέξης “ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ” δεν είναι άνευ σημασίας και σωστά κάνουν οι κ. Λυγερός και Καραμπελιάς και το θίγουν. Δεν είναι απλώς ακόμη μία λέξη αλλά υποκρύπτει, κατά την άποψη μου, ένα διπλό πολιτικό στόχο.
Καταρχάς, είναι σαφές σε κάθε άνθρωπο έστω και μέτριας αντίληψης ότι το εύπεπτο συνθηματάκι “κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος” λέγεται απλώς για κατανάλωση από τα γκρουπούσκουλα. Οι λέξεις “λαθροκυνηγός”, “λαθραναγνώστης” κλπ, δείχνουν ότι το “λαθρο-” αναφέρεται στην πράξη και όχι στον άνθρωπο. Με τον ίδιο τρόπο η λέξη “ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ” αναφέρεται στη λάθρα είσοδο κάποιου σε ξένη χώρα – απλώς αυτό.

Επιβάλλοντας όμως τη μη χρήση της λέξης “ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ” στο δημόσιο διάλογο στοχεύουν σε δύο σημεία, αλληλοεξαρτώμενα και ανατροφοδοτικά. Πρώτον, δίνουν ένα μήνυμα ισχύς! Ότι “εμείς ορίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και αν θέλουμε καταργούμε ή διαστρεβλώνουμε λέξεις και έννοιες όπως μας καπνίσει”. Αυτό είναι εμφανές και σε πολλές άλλες λέξεις αλλά ειδικά η λέξη “ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ” είναι μεταξύ των λίγων που χρησιμοποιούνται ως κεντρικά σύμβολα αυτής της προσπάθειας.

Δεύτερον, σε ένα βαθύτερο επίπεδο προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι η ίδια η λέξη δεν έχει περιεχόμενο, όχι επειδή είναι “προσβλητική” (δεν είναι) αλλά επειδή δεν υπάρχει “λαθραία” μετανάστευση. Ακολουθώντας το μήνυμα του Σόρος στη δημόσια διαμάχη του με τον Ορμπάν, μας λένε ότι η μετανάστευση είναι “δικαίωμα” (δεν είναι) και τα σύνορα “εμπόδιο” (δεν είναι). Πρόκειται για ένα ξεκάθαρα ΑΝΤΙδημορκατικό μήνυμα καθώς απαραίτητη προϋπόθεση της Δημοκρατίας είναι να υπάρχει “δήμος”, δλδ να υπάρχουν σύνορα που καταρχάς να ορίζουν την περιοχή στην οποία η βούληση του δήμου βρίσκει εφαρμογή. Υπάρχουν και άλλες βαθύτερες και πιο σημαντικές δράσεις των συνόρων στη θεμελίωση της Δημοκρατίας αλλά ας αρκεστούμε προσώρας στο πιο προφανές.

Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λόγο – και ειδικά όταν απευθυνόμαστε σε άτομα του τσούρμου αυτού – τη λέξη “ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ