Αρχική » Συνέντευξη Ζελένσκι στην ΕΡΤ, τι είπε για τάγμα Αζοφ, Τουρκία και γεωπολιτικά παίγνια (βίντεο)

Συνέντευξη Ζελένσκι στην ΕΡΤ, τι είπε για τάγμα Αζοφ, Τουρκία και γεωπολιτικά παίγνια (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

Η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι στην ΕΡΤ αξίζει να την παρακολουθήσουμε γιατί μεταξύ άλλων δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη.

Σχετικά με το τάγμα Αζόφ (11:38) και το μήνυμα του Έλληνα μαχητή Μιχαήλ στην ελληνική Βουλή ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι το τάγμα Αζόφ ξεκίνησε ως εθελοντικό τάγμα το 2014, όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Έκτοτε το κομμάτι του εθελοντικού τάγματος που ήθελε να ακολουθήσει την πολιτική (αυτό με τις ακροδεξιές ιδέες) αποχώρησε και οι υπόλοιποι εντάχθηκαν στον ουκρανικό στρατό. Αυτή τη στιγμή η άμυνα της Μαριούπολης και όσοι βρίσκονται στο πολιορκούμενο Αζοφστάλ είναι αποκλειστικά και μόνο επαγγελματίες στρατιώτες.

Για την θέση της Τουρκίας (15:53) στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ζήτησε από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει την θέση της και να μην παίζει σε διπλό ταμπλό. Δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, όπως του Γκρίζου Λύκου και κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντ. Μπαχτσελί (Ο Ζελένσκι θα ήταν καλύτερο να εμπιστεύεται την Τουρκία παρά την Ελλάδα).

Τέλος, είναι σημαντικά όσα απάντησε σε όσους αναπαράγουν την ρωσική προπαγάνδα ότι στην Ουκρανία πολεμά το ΝΑΤΟ με την Ρωσία (26:06). Αυτή, είπε, είναι μια βολική για την Ρωσία θέση γιατί έτσι εμφανίζεται στον ρωσικό λαό και στους ανά τον κόσμο υποστηρικτές της ότι είναι πολύ δυνατή και τα βάζει με το σύνολο της Δύσης. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, αρκεί να δούμε ποιοι πολεμούν (Ουκρανοί-Ρώσοι), ποιοι πεθαίνουν Ουκρανοί (στρατιώτες και άμαχοι) και Ρώσοι στρατιώτες, ποιων οι υποδομές καταστρέφονται (των Ουκρανών) και σε ποια χώρα διεξάγεται ο πόλεμος (στα ουκρανικά εδάφη). Άρα, είναι ένας πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Και καταδεικνυει το έωλο των επιχειρημάτων όλων εκέινων που προτάσσουν δηθεν ρεαλιστικά γεωπολιτικά επιχειρήματα σχετικά με το ρόλο της Δύσης, τι πασχίζουν να πετύχουν Ρωσία-Κίνα, τι θέση θα λάβει η Ινδία το Πακιστάν ή ο αραβικός κόσμος, κ.λπ. επιμένοντας ότι οι γεωπολιτικές συνέπειες δεν πρέπει να συσκοτίζουν το κεντρικό θέμα που είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι καταστροφές και οι σφαγές του ουκρανικού λαού.

Άρδην

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ