Αρχική » Διαδικτυακή συζήτηση: “Εναλλακτικός τουρισμός και ελληνικά οικοσυστήματα” 19-7-22

Διαδικτυακή συζήτηση: “Εναλλακτικός τουρισμός και ελληνικά οικοσυστήματα” 19-7-22

από Άρδην - Ρήξη

Ο Μανώλης Εγγλέζος – Δεληγιαννάκης και ο Κώστας Σαμάντης συζητούν την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022, στις 19.30 με τον Δημήτρη Μπούσμπουρα, Βιολόγο – Περιβαλλοντολόγο, με θέμα: “Εναλλακτικός τουρισμός και ελληνικά οικοσυστήματα

Η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είναι δεδομένη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2019 συμμετείχε κατά 20,8% στο ελληνικό ΑΕΠ, κατά 21,7% στην συνολική απασχόληση ενώ τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 17,7 δισ. ευρώ.

Όσο όμως σημαντική είναι αυτή η συμμετοχή στην οικονομική δραστηριότητα άλλο τόσο σημαντικά είναι και τα προβλήματα που δημιουργεί. Ο παράκτιος τουρισμός, μακράν ο πιο σημαντικός και μαζικός από άποψη τουριστικών ροών και δημιουργίας εισοδήματος, τείνει να μετατραπεί σε μονοκαλλιέργεια μιας και λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι σε αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία. Σημαντική επίσης είναι η υποβάθμιση τοπικών οικοσυστημάτων που δέχονται το βαρύ φορτίο του μαζικού τουρισμού ενώ πρόβλημα αποτελεί για τις τοπικές κοινωνίες και η απότομη και μεγάλη εποχική μεταβολή στον πληθυσμό και την απασχόληση. Ακόμα, το μαζικό τουριστικό μοντέλο δε φαίνεται να πραγματοποιεί ανάλογες συνέργειες με την τοπική παραγωγή, ούτε να προωθεί επαρκώς τη γνωριμία του περιηγητή με τον τόπο προορισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ