Αρχική » Ο Π. Καρκατσούλης για την τραγωδία στα Τέμπη: Η αιτία βρίσκεται στον πελατειασμό του πολιτικού συστήματος (Ηχητικό) 

Ο Π. Καρκατσούλης για την τραγωδία στα Τέμπη: Η αιτία βρίσκεται στον πελατειασμό του πολιτικού συστήματος (Ηχητικό) 

από Άρδην - Ρήξη

Ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης μιλά στο newshub.gr για το δυστύχημα στα Τέμπη και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εθνική τραγωδία. Όπως σημειώνει βασική αιτία είναι ο τρόπος που έχει δομηθεί όλο το σύστημα. 

«Έχουμε τέτοιου μεγέθους πολυνομία που είναι αδιανόητη για μια χώρα σαν τη δική μας. Από τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή, οι μισοί είναι κοινοτικές οδηγίες. Εάν δείτε τι γίνεται με πράγματα που δεν ασχολείται κανένας, αλλά είναι σημαντικά θα καταλάβει τι συμβαίνει.

Η Δικαιοσύνη, η Εκτελεστική Εξουσία που περιλαμβάνει την κυβέρνηση και τη Δημόσια Διοίκηση και η Νομοθετική Λειτουργία δεν λειτουργούν καλά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Για κάθε ένα κομμάτι από αυτά, υπάρχει θέμα, υπάρχουν βαριές στρεβλώσεις και βαριές παθολογίες που όλα μαζί συμποσούνται σε ένα και μόνο αίτιο. Αυτό που κάνει όλα τα συστήματα να λειτουργούν στρεβλά είναι ο πελατειασμός. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα. Είναι ένα είδος παρασίτου σε κάθε μια από αυτές τις εξουσίες. Ο καθένας θέλει να ευνοήσει του δικούς του και απλά να βολεύει όποιους θέλει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρκατσούλης.

Ενώ για το ρόλο και την ευθύνη του σταθμάρχη τονίζει πως «ένας σταθμάρχης ελέγχει τη δουλειά του στο σταθμό που βρίσκεται και πλησίον αυτού. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά του είναι μάλλον εύκολη, εκτός αν δεν έχει τα τεχνικά μέσα να κάνει ούτε αυτό. Τότε η δουλειά γίνεται πολύ δύσκολη, ως επικίνδυνη και δραματική, όπως τώρα!

Όταν πας να πάρεις μια αλυσίδα αιτιακή και να αποδώσεις με μια λογική που έχεις στο μυαλό σου ένα αίτιο και το αποτέλεσμα, τότε είναι βέβαιο πως θα παρακάμψεις παράγοντες που φαίνονται άσχετοι ή αθώοι. Όμως όπως τονίζει για ένα συμβάν σαν αυτό, είναι πως ολόκληρο το σύστημα ευθύνεται και όχι μόνο κάποιος – ένα άτομο – που θα πάρει το λίθο του αναθέματος.

Και όταν γίνεται αυτό, για να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υπόθεση με την καταδίκη του ενός, τότε η επόμενη καταστροφή είναι πολύ κοντά, δίπλα σχεδόν

Εμείς δεν προλαμβάνουμε ως χώρα. Δε θεωρούμε ότι είναι συστατικό κομμάτι μιας δημόσιας πολιτικής, όπου εδώ πολιτικό και διοικητικό κομμάτι δουλεύουν μαζί. Πρέπει να μετατοπιστεί το πρόβλημα από την καταστολή στην πρόληψη», αναφέρει.

Το Άρδην διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 19.00 εκδήλωση με θέμα:

“Τις πταίει; Το διαχρονικό έγκλημα των σιδηροδρόμων”

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας

Παναγιώτης Καρκατσούλης, Εμπειρογνώμων δημόσιας διοίκησης

Γιώργος Νάθενας, πρώην ειδικός σύμβουλος του ΟΣΕ, συγκοινωνιολόγος, συγγραφέας

Χρήστος Ρετσινάς, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ