Αρχική » Γ. Καραμπελιάς: Πώς οδηγηθήκαμε στην πρωτοφανή σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς (ηχητικό)

Γ. Καραμπελιάς: Πώς οδηγηθήκαμε στην πρωτοφανή σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς (ηχητικό)

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub.gr και στον Κωστή Δαμαβολίτη σχετικά με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή, στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ο Γ. Καραμπελιάς, μέσα από ένα βιβλίο του, το οποίο είχε εκδοθεί το 2001 με τίτλο «Ισλάμ και Παγκοσμιοποίηση» είχε σκιαγραφήσει επί της ουσίας τα όσα οδήγησαν σήμερα, 22 χρόνια μετά στο πρωτοφανές «χτύπημα» της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ.

«Η Χαμάς και γενικά το Ισλαμιστικό Κίνημα στους Παλαιστίνιους, προωθήθηκε και ενισχύθηκε από το Ισραήλ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τότε την Αλ Φατάχ και τις παλαιστινιακές κοσμικές Οργανώσεις, όπως οι Αμερικάνοι είχαν κάνει με την Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν», σημειώνει.

«Είδαμε τώρα πως γυρνά η Ιστορία και μέσα από την πολιτικοποίηση της θρησκείας, γίνεται όλο και πιο ισχυρή η ισλαμική πλευρά στο παλαιστινιακό Κίνημα. Κυριάρχησε σχεδόν απόλυτα στη Γάζα και εως ενα βαθμό και στη Δυτική Όχθη. Στη Γάζα από το 2006, η Χαμάς και έφτιαξε ένα μοντέλο θρησκευτικού φανατισμού, πολλοί τον περιγράφουν ως ισλαμοφασισμό, που έχει τέτοια χαρακτηριστικά όπως απέδειξε η πρόσφατη επίθεση. Η Χαμάς προχώρησε προς τη γραμμή του ISIS». Τονίζει ότι «σπρώχτηκε» στα άκρα, από το γεγονός ότι και στο Ισραήλ, ενώ κάποτε κυριαρχούσε το σιωνιστικό Εργατικό Κόμμα, τα τελευταία χρόνια, και με την είσοδο στο προσκήνιο διάφορων ορθόδοξων σιωνιστικών κομμάτων, έχουμε τη διολίσθηση προς μια θρησκευτική σύγκρουση, παράλληλα με την εθνική. Στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινοί έποικοι πιέζουν συνεχώς τους Παλαιστίνιους προκειμένου να τους εκδιώξουν από την περιοχή που θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ως παλαιστινιακό κράτος. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 500 χιλ. Ισραηλινοί έχουν μετακινηθεί στη Δυτική Όχθη.

Λόγω του ότι η σύγκρουση τα τελευταία χρόνια μετακινήθηκε στην Δυτική Όχθη το εκμεταλλεύτηκε η Χαμάς να επιτεθεί από την πλευρά της Γάζας.

Στη συνέχεια αναλύεται πώς αυτή η επίθεση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στα δύο μπλοκ, το δυτικό και το ευρασιατικό και πώς ο Ερντογάν κάνει πια ξεκάθαρο στους δυτικούς ότι έχει στραφεί στο ευρασιατικό μπλόκ.

Ακούστε τη συνέχεια στο podcast

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ