Αρχική » Η Άννα Φρανκ το νέο θύμα της (ισλαμο-)συμπερίληψης

Η Άννα Φρανκ το νέο θύμα της (ισλαμο-)συμπερίληψης

από Αναδημοσιεύσεις

Από την σελιδά Facebook του Γιώργου Γρηγορίου

Ο παιδικός σταθμός «Άννα Φράνκ» στο Tangerhütte (στην Saxe-Anhlat), στο βορειο-ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, προτείνεται να μετονομασθή σε «World Explorer». Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Volksstime, το διοικητικό συμβούλιο του σταθμού αυτού αποφάνθηκε υπέρ της αποσύρσεως του ονόματος της νεαρής εβραίας που πέθανε στο στρατόπεδο  Bergen-Belsen, σε απόσταση δύο ωρών από τον παιδικό σταθμό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως είναι γνωστό, το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ, γραμμένο κατά την περίοδο του 1942 έως 1944, αφηγείται την ζωή της στην κρυψώνα της σε ένα διαμέρισμα του Άμστερνταμ. 

   Ας ακούσουμε την διευθύντρια του Ιδρύματος, Linda Shichor, να εξηγή στους Γερμανούς δημοσιογράφους τους λόγους της πρότασης αυτής:  

   «Το αίτημα αυτό προήλθε από γονείς που θέλουν ένα όνομα που θα είναι πιο προσαρμοσμένο στα παιδιά τους.  Η ιστορία της Άννας Φράνκ είναι δύσκολο να κατανοηθή από τα μικρά παιδιά, οι δε γονείς που προέρχονται από την μετανάστευση δεν αναγνωρίζονται σ’ αυτό το όνομα. Θα θέλαμε κάτι χωρίς πολιτικό φόντο από πίσω». 

   Πρόκειται για ένα από τα  πιο πρόσφατα τερατούργηματα του αναδυόμενου αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Το ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται οι μνήμες ενός νεαρού κοριτσιού που μαρτύρησε από τους ναζί, ένα σύμβολο των πιο σκοτεινών ωρών της πρόσφατης ιστορίας μας, μιας ιστορίας που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε, κρίνεται ακατάλληλο και εξαλειπτέο διότι δεν «κατανοείται» από τα παιδιά που προέρχονται από μεταναστευτικές ροές. Ως «καλοπροαίρετοι»  και «ευγενικοί» οικοδεσπότες είμαστε έτοιμοι να σβήσουμε ιστορικά μας σύμβολα που μας κρατούν σε επαγρύπνηση. Δεν καταλαβαίνουμε τι χάσμα ανοίγεται σιγά σιγά κάτω απ’ τα πόδια μας. Ας ελπίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα εγκρίνει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του παιδικού σταθμού. Όμως, η πρόταση αυτή, από μόνη της, αποτελεί μια μεγάλη και ανησυχητική ήττα που μας γεμίζει με τρόμο και απελπισία.  

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ