Αρχική » Νέες κυκλοφορίες από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις

Νέες κυκλοφορίες από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις

από Άρδην - Ρήξη

Τα νέα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων μπορείτε να τα βρείτε στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37), αλλά και στα γραφεία των Εναλλακτικών Εκδόσεων (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα, τηλ. επικ. 210 3826319 & perardin@gmail.com) καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09.00 έως τις 19.00). Στα γραφεία μας μπορείτε να βρείτε και τα παλαιότερα βιβλία μας που δίνονται με σημαντική έκπτωση.

Να ξανασκεφτούμε τον ανθρωπισμό, του π. Νικ. Λουδοβίκου

Κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Εναλλακτικών Εκδόσεων.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η μεταμοντέρνα κατάσταση, το μεγάλο ρεύμα ενός ανθρωποκεντρισμού που παγιώθηκε χωρίς εξωκοσμικόν ορίζοντα, ακυρώνει τις πηγές νοήματος που άρδευσαν οτιδήποτε γόνιμο συνέβη στον νεώτερο στοχασμό. την συμπάγεια της έννοιας της φύσεως και της ενοποιού λειτουργίας του αρχαιοελληνικού εξωκοσμικού Ενός, καθώς και τη δυνατότητα θέωσης του κτιστού, όπως την εγκαινιάζει η Βιβλική εμπειρία.
Είναι φανερό ότι οι ενδοκοσμικές σκοτεινές μεταφυσικές των ολοκληρωτισμών, της Βιοτεχνολογίας και του Γουοκισμού είναι απλά πίστες για την απογείωση ενός μετανθρωπισμού που δεν θέλει να ξέρει τίποτα για τον Ηράκλειτο ή τον Πλάτωνα ή φυσικά τον Μάξιμο Ομολογητή, τον Θωμά Ακινάτη, ή τον Γρηγόριο Παλαμά…, όλη η μεταφυσική αναφορικότητα του ανθρώπου περιορίζεται πλέον «στο σκοτεινό άστρο της επιθυμίας».
Με ποιες λοιπόν προϋποθέσεις μπορούμε να ξανασκεφτούμε τον ανθρωπισμό; Επειδή η επανάληψη της σκέψης των κλασικών είναι αδύνατη σήμερα, αυτό που απαιτείται είναι η ερμηνευτική μεταφορά των ουσιωδών της σκέψης αυτής στο σήμερα, με τους σημερινούς όρους διασκεπτικής και υπαρξιακής κατανόησης – και σε αυτό πρέπει ανυπερθέτως να προστεθούν, ει δυνατόν, νέες ενοράσεις, έννοιες και προτάσεις….


Να ξαναπιάσουμε την ιστορία από την αρχή – αυτό υπήρξε το μέλημά μου εδώ και δεκαετίες, όπως ήδη έχει εκφραστεί σε μια σειρά από θεολογικά και φιλοσοφικά έργα. Στο βιβλίο αυτό, έχω επιλέξει μια σειρά από διαλόγους μου (αυτό που κοινώς λέγεται «συνεντεύξεις») με σημαντικούς εκπροσώπους του δημοσιογραφικού χώρου (διότι, ως εκ θαύματος, υπάρχουν τέτοιοι ακόμη) που διεξήχθησαν κατά την τελευταία δεκαετία, για τα ζητήματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι τυχόν ακροατές/θεατές θα διαπιστώσουν πως εδώ το περιεχόμενο των αποκρίσεων του συγγραφέα έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένης επεξεργασίας και έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το εκφωνηθέν, με σημαντικές παρατηρήσεις και προσθήκες.

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος είναι  Καθηγητής της Θρησκειολογίας  και της Ερμηνευτικής της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τελευταία βιβλία του: Η Ανοικτή Ιστορία και οι Εχθροί της: η Άνοδος του Βελούδινου Ολοκληρωτισμού (Αρμός, Αθήνα 2020)˙ Αναλογικές Ταυτότητες: Πατερικές Πηγές Επανερμηνείας του Ελληνο-δυτικού Εαυτού (Εν Πλω, Αθήνα 2020)˙ Αφανής Αρμονία: Μεταφυσική Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας (Αρμός, Αθήνα 2021)˙ Ο Τεχνοπίθηκος και η αλήθεια:  Ερμηνευτική της Θρησκείας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Αρμός, Αθήνα 2024)˙ Μαξίμου του Ομολογητού, Τα 400 κεφάλαια περί Αγάπης, Εισαγωγή στη θεολογία του αγ. Μαξίμου και σχόλια (Ι. Μ. Βατοπαιδίου 2024).
Στα αγγλικά: Analogical Identities: the Creation of the Christian Self, τόμ. Α΄: Beyond Spirituality and Mysticism in the Patristic Era, (Brepols 2019), τόμ. Β΄: Intermeaningfulness: Self-catholicization, Meta-narcissism, and Christian Theology (Brepols 2024).

Ο Βυζαντινός Μέγας Αλέξανδρος του Δ. Κουγιουμτζόγλου

Κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Εναλλακτικών Εκδόσεων.

Ποιες είναι οι ρίζες του βυζαντινού Μεγαλέξανδρου;
Πώς πέρασε η μορφή του και πώς προβλήθηκε στη βυζαντινή λογοτεχνία, ιστοριογραφία, ρητορική, επιστολογραφία, στρατηγική, τέχνη, παράδοση και θεολογία;  
Γιατί απεικονίστηκε να ανέρχεται ψηλά στους αιθέρες και ποια είναι τελικά η πραγματική υπόστασή του;

Τα επιτεύγματα του Αλέξανδρου σε συνδυασμό με τον ηρωισμό του, την αποφασιστικότητα και τόλμη του, τις περίλαμπρες στρατιωτικές νίκες του στα βάθη της Ασίας τον κατέστησαν διαχρονικό και παγκόσμιο πρότυπο ήρωα, ανίκητου στρατηλάτη, σοφού ηγεμόνα, και βεβαίως, για τους Έλληνες, κορυφαίο εκπρόσωπο του μεγαλείου του ελληνισμού. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που οι τελευταίοι διαχρονικά, από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στις νεότερες φάσεις της ιστορίας τους, τον είχαν πάντα ως παράδειγμα και σημείο αναφοράς.

Με τις προτεινόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες το έργο στοχεύει να πυροδοτήσει μια συζήτηση για ένα θέμα που αξίζει περισσότερη προσοχή από την έρευνα και περισσότερη γνώση από το ευρύ κοινό, γιατί συμπληρώνει και εμπλουτίζει την εικόνα που ο μέσος Έλληνας συνήθως έχει για το βυζαντινό του παρελθόν, στοιχείο αυτογνωσίας κρίσιμο για την εποχή που ζούμε, εποχή ιδεολογικής κρίσης και διάλυσης των παραδοσιακών ιστορικών ταυτοτήτων. Και εδώ πιστεύω ότι ο αρχαίος αυτός αλλά και βυζαντινός βασιλιάς μας έχει κάτι να μας πει.

***

Με την αξιοποίηση τεκμηρίων από τις γραπτές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα, στο παρόν σύγγραμμα επιχειρείται για πρώτη φορά  μια συστηματική καταγραφή και αποτύπωση της συνολικής πρόσληψης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Βυζάντιο, με μια μικρή εισαγωγική αναφορά στην  κληρονομιά της αρχαιότητας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή και ερμηνεία της βυζαντινής παράστασης της ανόδου του Αλέξανδρου στον ουρανό συγκριτικά και με τις αντίστοιχες παραστάσεις από την υπόλοιπη μεσαιωνική Ευρώπη. 

*****

Ο Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου γεννήθηκε το 1974 στην Καβάλα. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., με ειδίκευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην αρχαιολογία και με ενεργό συμμετοχή σε ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα ως ασκούμενος φοιτητής και ως συμβασιούχος αρχαιολόγος. Διορίστηκε με τις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς απόσπασής του στη Μόσχα, δίδαξε ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στα πανεπιστήμια Λομονόσοφ και Διεθνών Σχέσεων, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και στον Ελληνικό Σύλλογο Μόσχας, δίνοντας παράλληλα σειρά ανοιχτών στο κοινό διαλέξεων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, με έμφαση στη Μακεδονία. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες αρχαιολογικού, ιστορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες ιστορικού, αρχαιολογικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου σε πρακτικά συνεδρίων, σε εκπαιδευτικούς ιστότοπους, σε εφημερίδες και περιοδικά (Νέος Ερμής ο Λόγιος, Άρδην, Νέο Υπόστεγο κ.α.). Είναι διπλωματούχος ξεναγός της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Καρποί της υπερδεκαετούς μελέτης του πάνω στη μεταθανάτια μνήμη και πρόσληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούν μια σειρά από άρθρα και εισηγήσεις, το βιβλίο «Ο Μέγας Αλέξανδρος του Ελληνισμού: Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα» (εκδ. Σαΐτα, 2016) και το ανά χείρας βιβλίο.

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Άρδην με διπλό αφιέρωμα

Κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα (όπου θα παραμείνει μέχρι τις 10 Ιουνίου) το νέο τεύχος του Άρδην (τεύχος 129 / Απριλίου – Μαΐου 2024) με διπλό αφιέρωμα. Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Φώτη Κόντογλου και στη γενιά του ’30 με κείμενα των: Έλλης Αλεξίου, Στρατή ΔούκαΝίκου Ζία, Αγάπης Καρακατσάνη, Γιώργου Μυλωνά, Μιχαἠλ Ι. Ασφενταγάκη, Χρήστου Φ. Μαργαρίτη, Αλέξανδρου Γ. Μακρή καθώς και κείμενα του Φώτη Κόντογλου.

Το δεύτερο αφιέρωμα μας είναι για το αγροτικό ζήτημα που απασχόλησε τους προηγούμενους μήνες την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Μίλησαν στο περιοδικό μας οι: Νίκος Κουτλιάμπας πρόεδρος του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο εκδότης της εφημερίδας Agrenda, Γιάννης Πανάγος και κείμενα των Γιάννη Ξένου, Νίκου Ντάσιου και Λουκά Μοιραναίου για την κατάσταση της ελληνικής γεωργίας και την ερήμωση της υπαίθρου.

Επίσης κείμενα για την κρίση του πολιτικού συστήματος, τα Τέμπη, για την ελληνική οικονομία, τους Έλληνες εφοπλιστές που “κλείνουν το μάτι” στη Ρωσία, την απαισιοδοξία που είναι πια το κυρίαρχο αίσθημα της εποχής μας κ.λπ.

Επίσης δημοσιεύουμε συνέντευξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη όπου μιλά για μια πράσινη μετάβαση που να συνδυάζει πατριωτισμό και Συμπεριληπτικότητα.

Στα διεθνή δημοσιεύουμε κείμενο για το καθεστώς Πούτιν που μετά τις εκλογές και την επανεκλογή του άνευ αντιπάλου σκληραίνει την στάση του έναντι της Ουκρανίας και της Δύσης. Για το Ιράν όπου το καθεστώς διεξάγει ένα ανθρωποκυνηγητό χωρίς σύνορα εναντίον των αντιφρονούντων κ.ά.

Στις σελίδες για την κίνηση των ιδεών, την ιστορία και το βιβλίο, θα διαβάσετε για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπ. Πολιτισμού για το ελληνικό τραγούδι, την Θεσσαλονίκη του 4ου αιώνα και τα γεγονότα στον Ιπόδρομο, για τη διπλή ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και για τις Ελικωνιάδες Μούσες. βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτική κινηματογράφου, αθλητικά, λαογραφία και άλλα .

Αναλυτικά τα περιεχόμενα του τεύχους

τεύχος 129, Απρίλιος – Μάιος 2024

Γ. Καραμπελιάς, ​Η κρίση του πολιτικού συστήματος και ο κύριος Μ.
Θ. Ντρίνιας, Αριθμολογίες
Γ. Ρακκάς, Τα Τέμπη, η κυβέρνηση, η (ανύπαρκτη) αντιπολίτευση & οι ολιγάρχες
Γ. Ξένος, Τα ασχολίαστα
Κ. Στούπας, Τίγρης των Βαλκανίων ή Ψωροκώσταινα της Ευρώπης;
Θ. Ντρίνιας, (Правд-) in.gr: Η «αλήθεια» των Ελλήνων εφοπλιστών;
Γ. Ρακκάς, Απαισιοδοξία: Το κυρίαρχο πολιτικό αίσθημα της εποχής μας
Συνέντευξη Γιάννη Μανιάτη, «Πράσινη Μετάβαση με Πατριωτισμό και Συμπεριληπτικότητα»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Το αγροτικό ζήτημα της Ελλάδας

Συνέντευξη Ν. Κουτλιάμπα, «Οι συνεργατιστικές οργανώσεις δίνουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα»
Γ. Ξένος, Η ελληνική γεωργία σε αριθμούς
Ν. Ντάσιος: Η ελληνική περιφέρεια σε παρακμή
Συνέντευξη Γ. Πανάγου: «Οι στρεβλώσεις σκοτώνουν την αγροτική επιχειρηματικότητα»
Λ. Μοιραναίος, Οι αγρότες και η νέα ΚΑΠ

Is. Lasserre, Ο Πούτιν σκληραίνει το καθεστώς του, την επίθεσή του στην Ουκρανία & τις απειλές του

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Ο Φώτης Κόντογλου & η γενιά του ’30 (Β΄ Μέρος)

Γ. Μυλωνάς, Το καλλιτεχνικό μανιφέστο του Κόντογλου
Α. Καρακατσάνη, Η κοσμική ζωγραφική του Κόντογλου
Ν. Ζίας, Ο Κόντογλου & η Νεοελληνική Ζωγραφική
Μ. Ι. Ασφενταγάκης, Ο Κόντογλου μέσα από μια ιδιωτική συλλογή σχεδίων
Χρ. Μαργαρίτη & Αλ. Μακρή, Χειρόγραφες αφιερώσεις του Φ. Κόντογλου
Έλ. Αλεξίου, «Κάτω από τη σκιά των αγίων…»
Στ. Δούκας, Ενθύμηση Φώτη Κόντογλου
Φ. Κόντογλου, Το εικοσιένα και οι αγωνιστές του

Διεθνή – Πολιτισμός
Av. Roussel, Ιρανοί αντιφρονούντες στο εξωτερικό: ένα ανθρωποκυνηγητό χωρίς σύνορα
Ι. Τσιβάκου, Η ελληνική μουσική στον δημόσιο διάλογο
Χ. Τσοκανή, Το μήνυμα των Ελικωνιάδων Μουσών

Ιστορία – Βιβλίο – Μόνιμες στήλες
Μ. Πάτσης, Σπ. Κουτρούλης: Ο Γιώργος Σεφέρης & οι παλινωδίες της κριτικής
Γ. Ταχόπουλος, Η Θεσσαλονίκη στον 4ο αι. και τα γεγονότα στον Ιππόδρομο
Κ. Μπλάθρας, Υπέροχες μέρες & Αδέσποτα κορμιά
Κ. Μαυρίδης, Η διπλή ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Σπ. Κουτρούλης, Κων. Τσάτσος: Η θεμελιώδης σχέση με τον Ε. Βενιζέλο και τον Α. Παπαναστασίου
Τα αθλητικά του… Άρδην, Ο ναύαρχος που ένωσε την προσφυγιά με τον αθλητισμό!
Ε. Σκιαδάς, Οι καστανάδες & οι φουφούδες της Αθήνας!
Ι. Σαΐνης, ​Σπειροειδείς Μετεωρισμοί

Το Άρδην κάνει μια νέα αρχή και στο εξής θα κυκλοφορεί και πάλι κάθε δεύτερο μήνα. Για να τα καταφέρει χρειάζεται την στήριξή σας. Αγοράστε ένα τεύχος για εσάς ή για έναν φίλο/η σας από τα περίπτερα ή τα βιβλιοπωλεία ή γραφτείτε συνδρομητές για να γλιτώσετε το άγχος της εύρεσης του. Με 35 ευρώ εξασφαλίζετε έντυπη συνδρομή για 5 τεύχη, ή, αν προτιμάτε, 20 ευρώ για ηλεκτρονική συνδρομή 5 τευχών.

Μπορείτε να κάνετε την κατάθεση σας στους παρακάτω λογαριασμούς:
Εθνική Τράπεζα: 116/768054-65 (IBAN: GR 12 0110 1160 0000 1167 6805 465)
Γιούρομπανκ: 0026-0205-73-0102015908 (IBAN: GR 300 260 20 50000 730 1020 15908)
Τράπεζα Πειραιώς: 5010-025102-791 (IBAN: GR17 0172 0100 0050 1002 5102 791)
Άλφα Μπανκ: 844-002101-018823 (IBAN GR89 0140 8440 8440 0210 1018 823)

Στη συνέχεια μας ενημερώνετε για τη διεύθυνση που θέλετε να σας το στέλνουμε: perardin@gmail.com ή στο τηλ. επικοινωνίας 2103826319.

Ακόμα καλύτερα όσοι/ες διαθέτουν επιχείρηση θα μπορούσαν να την διαφημίσουν στο Άρδην με χαμηλές τιμές. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2103826319 ή στο 6973183842 για περισσότερες πληροφορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ