Αρχική » Γ. Καραμπελιάς: Η μετατόπιση της Ευρώπης-Οι πρώην “περιθωριακοί” γίνονται πρωταγωνιστές (ηχητικό)

Γ. Καραμπελιάς: Η μετατόπιση της Ευρώπης-Οι πρώην “περιθωριακοί” γίνονται πρωταγωνιστές (ηχητικό)

από Άρδην - Ρήξη

Στην συζήτησή του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη (“Εμείς οι Έλληνες”, Παραπολιτικά FM) αναλύεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πανευρωπαϊκά και στην χώρα μας τονίζοντας ότι το μήνυμα είναι σαφές.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την άνοδο των σκληρών, αντισυστημικών δεξιών κομμάτων, η διατήρηση δυνάμεων από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οφείλεται στο ότι πολλά κυβερνώντα κόμματα που ανήκουν σε αυτήν την παράταξη σκλήρυναν τις πολιτικές τους σε θέματα όπως το μεταναστευτικό με αποτέλεσμα να διασώσουν τα ποσοστά τους.

Αλλά τελικά έστω και με αυτόν τον τρόπο η ατζέντα επιβάλλεται και η μετατόπιση προς τα δεξιά σύμφωνα με τον συμβατικό άξονα του πολιτικού φάσματος είναι σαφής. Τα δε μέχρι τώρα χαρακτηριζόμενα ως αντισυστημικά δεξιά κόμματα παίρνουν πλέον κεντρική θέση στην ΕΕ επηρεάζοντας ή και καθορίζοντας σε ορισμένους τομείς τους συσχετισμούς και τις πολιτικές.

Η αυτονόμηση της ευρωπαίκής γραφειοκρατίας και η αγνόηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών από την γραφειοκρατική ελίτ είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του εκλογικού σώματος το οποίο έστειλε σαφές μήνυμα. «Ως εδώ».

Εκτιμάται ότι οι προσπάθειες για την διαμόρφωση νέου κεντροαριστερού πόλου από τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης θα αποτύχει διότι τα ίδια είναι εκτός ατζέντας αυτής της ιστορικής περιόδου για την οποία είτε δεν έχουν απαντήσεις είτε είναι και αντίθετοι. Στον αντίποδα θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα διαμορφωθεί μία νέα πολιτική κατάσταση στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας εκεί όπου σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο μεν ποσοστό αλλά διάσπαρτο και κατακερματισμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ