Αρχική » Προβολή ταινίας: Χαππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

Προβολή ταινίας: Χαππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

από admin

Χάππυ Νταίη του Παντελή Βούγαρη (20-12-13)

TainA3ΧΑΠΠΥΝΤΑΙΗ

Στα πλαίσια του αφιερώματος: “Ελληνικός κινηματογράφος, από τη Μεταπολίτευση στο Μιλένιουμ”. Ταινίες, όψεις και συζητήσεις για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο 30 σκηνοθέτες στο προσκήνιο.

Θα προβληθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 στις 20:00, η ταινία Χάππυ Νταίη (1976) του Παντελή Βούλγαρη.
Στο χώρο πολιτισμού και πολιτικής του Άρδην, Ξενοφώντος 4, 60ς όροφος.
Λίγα λόγια για την ταινία:

Περίληψη

Από το μυθιστόρημα του Ανδρέα Φραγκιά «Ο Λοιμός», ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας ομάδας εξορίστων, τους δεσμοφύλακες, τους επίσημους επισκέπτες, αλλά και τη σχέση μεταξύ τους. Η ταινία αναφέρεται σε πρόσωπα φανταστικά, σε βιώματα πανανθρώπινα, αναζητώντας μέσα από τη φόρμα της ποιητικής αλληγορίας και της ρυθμικής τελετουργίας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ουσία των πραγμάτων. Η μουσική του Σαββόπουλου, σπασμένη και ταραχώδης, απεικονίζει τα κομμάτια στα οποία έχει σπάσει η ψυχή των κρατουμένων.

Υπόθεση

Σε κάποιο ξερονήσι κυριαρχούν ο δυνατός αέρας, ο σκληρός ήλιος και η διαίρεση των κατοίκων του σε κρατούμενους και βασανιστές. Ο κλειστός αυτός κόσμος αποτελεί ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι νυχτερινές έφοδοι, οι ξυλοδαρμοί και οι περίεργες αυτοκτονίες χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά του. Ενας κρατούμενος, που αρνείται να υποκύψει, υποβάλλεται σε βασανιστήρια και προσπαθώντας να αποδράσει πέφτει στη θάλασσα. Οταν η βασίλισσα επισκέπτεται το νησί, οι δεσμοφύλακες ανακαλύπτουν τον δραπέτη και τον δολοφονούν χωρίς δισταγμό, αφού τον θεωρούσαν ήδη νεκρό.

Πρωταγωνιστούν: Στάθης Γιαλελής, Σταύρος Καλάρογλου, Γιώργος Μοσχίδης, Ζορζ Σαρρή, Κώστας Φυσσούν, Δημήτρης Πουλικάκος. Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ