Αρχική » Economist: Κέρβερος η τρόικα κρατά την Ελλάδα στον Αδη

Economist: Κέρβερος η τρόικα κρατά την Ελλάδα στον Αδη

από admin

Με τον Κέρβερο που φυλακίζει την Ελλάδα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο Άδη παρομοιάζει την τρόικα σε δημοσίευμά του το περιοδικό Economist.

Από το Έθνος

 

Economist: Κέρβερος η τρόικα κρατά την Ελλάδα στον Αδη

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από σκίτσο του Πίτερ Σρανκ, στο οποίο απεικονίζεται ο Κέρβερος μπροστά σε μία πύλη που στην καγκελόπορτα γράφει «Λιτότητα» και στον τοίχο δεξιά «έξοδος», ενώ δύο άνθρωποι κοιτούν διστακτικά προσπαθώντας πιθανώς να βρουν τον τρόπο διαφυγής.

«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια που φύλαγε τις πύλες του Άδη. Στη σύγχρονη πολιτική η τρόικα είναι το τέρας με τα τρία κεφάλια που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό κάτω κόσμο. Στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και οι καθαρίστριες φωνάζουν “δολοφόνοι” όταν οι επικεφαλής της τρόικας επισκέπτονται την Αθήνα. Στη Λισαβόνα αντιστοίχως πανό διαδηλωτών αναφέρουν άκρως υβριστικά συνθήματα. Υπάρχει τώρα ένας πορτογαλικός νεολογισμός, “entroikado” που σημαίνει κάποιος που έχει υποστεί οικονομικό τρόπον τινά βιασμό», σημειώνει στην εισαγωγή του το άρθρο.

«Ως φρουρός των πιστωτών, η τρόκα δεν υπάρχει περίπτωση να αγαπηθεί ποτέ. Το τρίο -ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ- εισήγαγε το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα το Μάιο του 2010. Από τότε βρίσκεται στην καρδιά των διασώσεων της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, και πιο πρόσφατα της Κύπρου. Ο ρόλος της ωστόσο αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Είναι το τέρας που ξεσκίζει τη σάρκα των χωρών που υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος τελικά ελέγχει αυτό το τέρας», συνεχίζει το περιοδικό.

«Η τρόικα έχει επικριθεί πιο πικρόχολα στην Ελλάδα και υπάρχει λόγος. Η απόδοση έχει πέσει περίπου κατά ένα τέταρτο από την έναρξη της κρίσης και το 27% του πληθυσμού είναι άνεργο. Αν και η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, βρίσκεται ξανά στα χαρακώματα με τους πιστωτές της που καθυστερούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η χρονική συγκυρία της διαμάχης είναι κομβική. Η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ και η αποδυναμωμένη κυβέρνησή της κινδυνεύει με ήττα απο τα αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του Μαΐου. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα έχει προκληθεί από τη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Η Ελλάδα, όπως λέει, έχει παγιδευτεί μεταξύ των δύο ελεφάντων», προσθέτει το άρθρο.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στον πρωθυπουργό, ο οποίος «λέει στην τρόικα να μην υποβάλλει τόσο πιεστικά τις απαιτήσεις της καθώς ενισχύεται το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις (…) Για το ΔΝΤ, το πιο σημαντικό “αγκάθι” είναι η μακρά λίστα των μη εκπληρούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πράγματι να κρατήσουν εκτός εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ, η καλύτερη απάντηση είναι μία γρήγρορη ελάφρυνση χρέους».

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 31 Ιανουαρίου 2014 - 18:29

Ο κόσμος τόχει τούμπανο και τα …..Στουρνάρια κρυφό καμάρι !!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτριος 31 Ιανουαρίου 2014 - 21:20

Όσο περνάει ο καιρός,τόσο περισσότερο φαίνεται ότι εντέλει το Μνημόνιο ήταν μία προσπάθεια περαιτέρω εμπέδωσης του καπιταλιστικού καθεστώτος στην Ελλάδα,και διεύρυνση του,με βαρύ φόρο αίματος ο οποίος σκόπιμα παραθεωρείται και δεν συνεκτιμάται επίτηδες,θεωρείται περίπου αναγκαίος.Δεν το λένε,αλλά κι αν το πούνε θα τους προστατέψουν οι μηχανές κατήχησης του κόσμου.
Επανεκτιμώντας πολλά έργα Νεοελλήνων Κοινοτιστών και λοιπών εθνοτιστών(πατριωτών) αναδύεται ως μήνυμα η σκέψη ότι ο αγώνας μπορεί να έχει ως νικητές τους ηττημένους(π.χ. του Γιώργου Κοντογεώργη) όπως το ελληνικό πολιτιστικό ιδίωμα και σκέψη,τους πρωτόγονους,τους Ορθόδοξους,την Κίνα και την Ινδία και άλλους.Αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα,και παρήγορο.Μαγιά για μία Ελληνική Αναγέννηση αύριο.
Αυτά για αρχή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ