Αρχική » Ο «Σπάρτακος» μεγαλώνει

Ο «Σπάρτακος» μεγαλώνει

από admin

Και ετοιμάζεται να δώσει την μάχη στις τοπικές εκλογές του Δήμου Κομοτηνής

Του Κώστα Καραΐσκου από τη Ρήξη φ. 102
Το εκλογικό εγχείρημα του Σπάρτακου στην δημοτική κονίστρα της Κομοτηνής πριν τρεισήμισι χρόνια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήρθε ως λογικό επιστέγασμα της πολιτικής παρέμβασης του «Αντιφωνητή» και ήταν πρωτοβουλία ακριβώς των ανθρώπων που επί πολλά χρόνια εκφράζονταν μέσω του συγκεκριμένου εντύπου γνώμης. Η επιτυχία τότε (Νοέμβριος 2009) να λάβει το 5,3% των ψήφων σε έναν μείζονα δήμο και να εκλέξει έναν σύμβουλο, τον Ν. Δαπέργολα, στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν ενδεικτική της μετέπειτα πορείας.

Η ανεξαρτησία από κάθε είδους συμφέροντα και μωροφιλοδοξίες, όπως και η εντιμότητα, αλλά και η επάρκεια στην αντιπολιτευτική του στάση, έφερε σήμερα το αποτέλεσμα που όλοι ομολογούν και αναμένεται να δούμε –εκτός δραματικού απροόπτου– και στην κάλπη. Η υψηλή δημοφιλία της παράταξης και του επικεφαλής της μεταξύ των πλειονοτικών κατοίκων της θρακικής πρωτεύουσας υπολείπεται (σύμφωνα με όσα δημοσκοπικά στοιχεία διαθέτουμε) μόνον εκείνης του νυν δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος εκλέγεται με το ΠαΣοΚ, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά έχει και πολλές προσωπικές συμπάθειες, άσχετες με τους κομματικούς μηχανισμούς. Από κει και πέρα υπάρχουν τρεις ακόμη (καθαρά κομματικοί) συνδυασμοί, προσκείμενοι στα γνωστά κόμματα της Βουλής: της Φελίνας Καζάκου (ΝΔ), της Ελένης Λαφτσή (ΣΥΡΙΖΑ) και του Νίκου Φακιρίδη (ΚΚΕ). Η εκτίμηση είναι πως κανένας εκ των τριών δεν διαθέτει σοβαρή δυναμική και μία μόνο δύναμη υπάρχει που θα μπορούσε να τονώσει τους δύο (πρώτους) εξ αυτών: η κατευθυνόμενη μειονοτική ψήφος. Αυτό δηλαδή που είναι και το κύριο πρόβλημα του «Σπάρτακου».
Η στάση του «Σπάρτακου» στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον οποιονδήποτε αυτοπροσδιορισμό των μειονοτικών κατοίκων και Ελλήνων πολιτών της Θράκης. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα με τη δράση του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και όσων εκφράζουν την υπονομευτική πολιτική της Άγκυρας. Αυτό λοιπόν το παρακρατικό σύστημα, που επί χρόνια κατήγγειλλε ο «Αντιφωνητής», είναι και το σοβαρότερο εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του αυτοδιοικητικού του εγχειρήματος. Η περιχαράκωση του μειονοτικού πληθυσμού με τρόπο ξενοφοβικό και η εκλογική του ποδηγέτηση δεν στερεί το δικαίωμα της έκφρασης μόνο από τη μια πλευρά της κοινωνίας, αλλά και από την άλλη. Εν πάση περιπτώσει, το φαινόμενο είναι γνωστό και καταγεγραμμένο και δεν ξενίζει κανέναν.
Σε κάθε περίπτωση, κι εφόσον επαληθευτούν τα προγνωστικά, μια ανάδειξη του «Σπάρτακου» σε μείζονα παράγοντα τοπικά θα έχει τεράστια σημασία. Αφενός για τους τοπικούς συσχετισμούς δυνάμεων, όταν είναι γνωστό το τι διακυβεύεται στη Θράκη, κι αφετέρου για την αξία του παραδείγματος πανελλαδικά. Δεν είναι και λίγο πράγμα να πετύχει μια αδέσποτη κίνηση πολιτών, χωρίς καμία κομματική και άλλη άκρη, πορευόμενη κόντρα σε όλη την καθεστωτική ατζέντα!

Η ιστοσελίδα της Δημοτικής Κίνησης Σπάρτακος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ