Αρχική » Το συνεταιριστικό παράδειγμα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Το συνεταιριστικό παράδειγμα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

από Άρδην - Ρήξη

Συναντήσεις κορυφής στο βιβλιοπωλείο Ιανός

Από την ιστοσελίδα youmagazine.gr

O Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20:30 με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκο Κουτλιάμπα.

Ο Γ. Καραμπελιάς έχει καθιερώσει κύκλο συζητήσεων στο βιβλιοπωλείο Ιανός, που τις αποκαλεί “συναντήσεις κορυφής”, με καλεσμένους πρόσωπα όπως τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, τον συγγραφέα Δ. Χαριτόπουλο κ.ά.

Την ερχόμενη εβδομάδα, έχει καλεσμένο τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκο Κουτλιάμπα. Η συζήτηση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20:30, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24 (τηλ: 210-3217917) έχει ως θέμα τους συνεταιρισμούς και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με αφορμή το παράδειγμα του Βελβεντού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ιδρύθηκε το 1958 από μια ομάδα παραγωγών στο Βελβεντό Κοζάνης και σήμερα αριθμεί περίπου 400 ενεργά μέλη, αποτελώντας έναν από τους πιο σημαντικούς κινητήριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ διαχειρίζεται την παραγωγή και άλλων περιοχών της χώρας.Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού αποτελεί μια από τις πιο υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές των ελληνικών ποιοτικών φρούτων στις αγορές της Ρωσίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Συνεταιρισμός διακινεί κατ’ έτος περίπου 9 εκατομμύρια κιλά των ονομαστών ροδάκινων και νεκταρινιών της περιοχής και άλλα 3 εκατομμύρια άλλων φρούτων (μήλα, δαμάσκηνα, κεράσια, κυδώνια, βερίκοκα) και διάφορων κηπευτικών.

Τροφοδοτεί τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και εξάγει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής που διαχειρίζεται, με κύριες αγορές αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Κεντρικής Ευρώπης.

84379898743677Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νίκος Κουτλιάμπας. Πηγή: Supplied

Τα 400 μέλη του συνεταιρισμού, που καλλιεργούν περίπου 6.500 στρέμματα κυρίως με ροδακινιές, απολαμβάνουν κάθε χρόνο ένα ικανοποιητικό εισόδημα από το συγκεκριμένο προϊόν, όπως και οι 15 μόνιμοι και οι 80-90 εποχικοί υπάλληλοι που απασχολούνται σ’ αυτόν.

Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι οικογενειακής μορφής, με αποτέλεσμα να γίνονται με μεγάλη προσοχή όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες. Ο ΑΣΕΠΟΠ εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το σύστημα ολοκληρωμένης παραγωγής, είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP και EUREPGAP, ενώ από το 2002 εφαρμόζει την ολοκληρωμένη διαχείριση κατά AGRO 2.1 2.2, κάτι που διασφαλίζει τη μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

34379898743677Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού αποτελεί μια από τις πιο υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Πηγή: Supplied

Τα τελευταία χρόνια ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και διαχειρίζεται ποσότητα των ροδάκινων, νεκταρινιών και αχλαδιών που παράγει. Επίσης, συνεργάζεται με παραγωγούς από το Τοιχιό Καστοριάς, με σύνολο παραγωγής και των δύο περίπου 500.000 κιλά, ενώ από φέτος το παράδειγμα του Τυρνάβου ακολούθησε και η περιοχή του Αργυροπουλίου Λάρισας.

Σταθμό στην ιστορία του συνεταιρισμού αποτελεί η συνεργασία με παραγωγούς από τη Σκάλα Λακωνίας, που καλλιεργούν υπερ-πρώιμα ροδάκινα και επίσης τα διαθέτουν στο εμπόριο μέσω του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού καλύπτουν έκταση 30 στρεμμάτων, στον οποίο στεγάζονται τα γραφεία, ο χώρος παραλαβής και φόρτωσης, ο χώρος διαλογής, οι 11 πρόσφατα ανακατασκευασμένοι ψυκτικοί θάλαμοι χωρητικότητας 2.000.000 κιλών, η αποθήκη γεωργικών φαρμάκων και διάφοροι άλλοι αποθηκευτικοί χώροι.

Ακόμα ο ΑΣΕΠΟΠ διαθέτει γυναικείο συνεταιρισμό που παράγει μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, πρατήριο γεωργικών φαρμάκων, σούπερ μάρκετ και υποκατάστημα στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ