Αρχική » Βιβλιοπαρουσίαση: Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν, του Λάκη Πριγκίδη (Polis Art Café – 20/3/17)

Βιβλιοπαρουσίαση: Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν, του Λάκη Πριγκίδη (Polis Art Café – 20/3/17)

από Άρδην - Ρήξη

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 18:00, σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Λάκη Προγκίδη “Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν” στον χώρο του Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5).

Mε τον Λάκη Προγκίδη συνομιλούν οι συγγραφείς:
Γιάννης Κιουρτσάκης και Δημήτρης Νόλλας

Για το βιβλίο:
Το “Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν” είναι το τρίτο δοκίμιο που αφιερώνει στο έργο του Παπαδιαμάντη ο Λάκης Προγκίδης. Προηγήθηκαν “Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος” (Εστία, 1998) και “Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση” (Εστία, 2002). Σ’ αυτό το νέο βιβλίο ο Λάκης Προγκίδης φέρνει σε διάλογο το έργο του συγγραφέα των «Χαλασοχώρηδων» με τον σημερινό κόσμο. Καταπιάνεται λοιπόν, πάντα υπό την σκέπη του Παπαδιαμάντη, πότε μεμονωμένα, πότε συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους, με διάφορα προβλήματα των καιρών μας, όπως η οργιώδης εκμετάλλευση της φύσης, η προγραμματισμένη και ελεγχόμενη λήθη του παρελθόντος, η μάστιγα της υποχρεωτικής προόδου και το αβυσσαλέο μεταφυσικό έλλειμμα του σύγχρονου ανθρώπου.
Δοκίμιο αιρετικό, ευφάνταστο, τεκμηριωμένο και ευφυές, διαβάζεται (όπως όλα τα δοκίμια του Προγκίδη) απνευστί, σαν μυθιστόρημα. Μείξη των ειδών από έναν μάστορα της γραφής.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Λάκης Προγκίδης γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε για μερικά χρόνια ως πολιτικός μηχανικός. Από το 1980 ζει στο Παρίσι. Μετά από ένα νέο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών, στο χώρο της λογοτεχνίας αυτή τη φορά, υποστηρίζει το 1994 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον Παπαδιαμάντη και το μυθιστόρημα. Το 1993 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό L’Atelier du roman.
Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία στα γαλλικά και ένα στα ιταλικά.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών συλλογικών δοκιμίων. Άρθρα και μελέτες του για το μυθιστόρημα έχουν δημοσιευτεί σε γαλλικά, ελληνικά, και άλλα περιοδικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ