Αρχική » 7/9/18 | Κόρινθος | Ομιλία Γ. Καραμπελιά: “Μικρασιατική Καταστροφή και η παρακμή του Ελληνισμού”

7/9/18 | Κόρινθος | Ομιλία Γ. Καραμπελιά: “Μικρασιατική Καταστροφή και η παρακμή του Ελληνισμού”

από Άρδην - Ρήξη

Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου και οι συνδιοργανωτές φορείς οργανώνου τριήμερο Μνήμης «Μικρασιατικά 2018» από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου 2018 για τις Αλησμόνητες Πατρίδες και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου για την γενοκτονία των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής από το 1912 έως το 1923. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων ο  Γιώργος Καραμπελιάς θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 στις 19.30  εναρκτήρια ομιλία με θέμα: “Μικρασιατική Καταστροφή και η παρακμή του Ελληνισμού. Υπάρχει δυνατότητα απάντησης;”.

Πράγματι σχεδόν εκατό χρόνια μετά τον ιστορικό ακρωτηριασμό του ελληνισμού από τον ανατολικό του πνεύμονα, πριν από όλα εξ αιτίας του εσωτερικού μας διχασμού, και σε συνθήκες βαθύτατης παρακμής της πατρίδας μας, το ερώτημα που τίθεται για να αποφύγουμε περαιτέρω συρρίκνωση, είναι το εάν οι Έλληνες θα κατορθώσουν να ενσωματώσουν στη σημερινή κουτσουρεμένη Ελλάδα, όλο τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο που φέρνει ο μικρασιατικός και οικουμενικός ελληνισμός. Θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε στη σημερινή μικρότερη πατρίδα, μιαν Ελλάδα που να έχει συμπεριλάβει το σύνολο της ιστορικής μας παρακαταθήκης;

Τα διδάγματα και η εμπειρία του μικρασιατικού ελληνισμού  πρέπει να αποτελέσουν το λίπασμα για να καλλιεργήσουμε το καινούργιο θαλερό δένδρο, αυτή τη  νέα Μεγάλη Ιδέα που έχει ανάγκη ο ελληνισμός σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να ανθέξουμε στις πιέσεις που και πάλι μας απειλούν με ιστορική εξαφάνιση.  Αυτή η νέα Μεγάλη Ιδέα που χρειαζόμαστε είναι ένα όραμα για την επιβίωση ενός ανεξάρτητου ελληνισμού κατά τον 21ο αιώνα,  απέναντι στην οικονομική, τη γεωπολιτική, τη δημογραφική και την πολιτιστική παρακμή. Αυτό το όραμα δυστυχώς το  αγνοούν κατάφωρα οι πνευματικές και πολιτικές ελίτ που συνεχίζουν στο εμφυλιοπολεμικό μοτίβο που κατέστρεψε την  Ελλάδα και που θα πρέπει οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες να τους το επιβάλουν. Διότι η πρώτη προϋπόθεση για τη διατύπωσή του οράματος είναι η υπέρβαση της διχόνοιας και του εμφυλίου, που μας χαντάκωσε το 1922 αλλά και αργότερα.

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί το υπέρτατο μάθημα. Αυτό το μάθημα, ποτισμένο από το αίμα και τα δάκρυα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρασιατών ας γίνει επί τέλους βάση για μια νέα ανά(σ)ταση του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους.

Στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Πανεπιστήμιο).

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ