Αρχική » 14/12/19 – Βιβλιοπαρουσίαση: Η προφητεία του αίματος της Σοφίας Κανταράκη

14/12/19 – Βιβλιοπαρουσίαση: Η προφητεία του αίματος της Σοφίας Κανταράκη

από Άρδην - Ρήξη

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις σας προσκαλούν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:00, στην
παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Κανταράκη:
Η προφητεία του αίματος

Θα μιλήσουν:

Σπύρος Κουτρούλης, συγγραφέας
Αδάμος Μουζουρής, Φιλόλογος – πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας
Δημήτρης Ξυδερός, ποιητής
και η συγγραφέας του βιβλίου, Σοφία Κανταράκη
Συντονιστής: Κώστας Μοράρος, Ιστορικός

στον χώρο πολιτισμού, Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Κωνσταντινούπολη 1119

Ο άδοξος θάνατος του Αλέξιου Α΄ έχει συγκλονίσει την αυτοκρατορία, ενώ στον θρόνο βρίσκεται πια ο γιος του, Ιωάννης Β΄. Λίγα χρόνια πριν οι ανηλεείς επιθέσεις των Νορμανδών σε συνδυασμό με την άφιξη των πρώτων Σταυροφόρων στη Βασιλεύουσα, είχαν ήδη μπολιάσει το έδαφος του μίσους εναντίον της Δύσης και των Βαρβάρων της.
Από το μοναστήρι της Κεχαριτωμένης η υπηρέτρια της Άννας Κομνηνής ζωντανεύει αναμνήσεις, σκιαγραφώντας με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα των Δυτικών, που στράφηκαν εναντίον της Αυτοκρατορίας. Η δύναμη μιας προφητείας, όμως, φαίνεται ότι θα συναντήσει τον δυτικό πέλεκυ και την προδοσία.
Ένα επεισοδιακό ταξίδι στη Βενετία, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Αλέξιου και ένας σκηνοθετημένος θάνατος θα συμπληρώσουν το πάζλ της αρνητικής εικόνας, λειτουργώντας ως οιωνός όσων θα επακολουθήσουν. Ο αγέρωχος Νορμανδός Βοημούνδος, γοητεύοντας τη νεαρή Άννα ξεδιπλώνει σπιθαμή προς σπιθαμή τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του, μέσα από μια αψυχολόγητη συμπεριφορά, προοιωνίζοντας στοιχεία της δυτικής απληστίας και φαυλότητας. Τελικά, η άφιξη των πρώτων Σταυροφόρων με το συμφερτό των δεινών που έχει επισύρει, φαίνεται να λειτουργεί ως προπομπός του χάσματος μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών.
Ποια είναι η περίεργη προφητεία που ανακαλύπτει η Άννα στο μοναστήρι έξω από τη Γαληνοτάτη και γιατί ο μοναχός αποσιωπά όλη την αλήθεια; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Θείας Πρόνοιας;

* * *

Η συγγραφέας  συνειδητά  ομιλεί και συνομιλεί με την ιστορία και καταγράφει τη ζωή με τις περιπέτειες, τη μεταβολή καταστάσεων, τις μεταστροφές της, καθώς και την εναλλαγή συναισθημάτων. Ηθογραφεί και ψυχογραφεί τους ήρωες της με ευρηματικό τρόπο.  Ζωντανεύει το παρελθόν και θέτει προβληματισμούς που στοχεύουν το σήμερα και το αύριο. Το ζητούμενο είναι, μέσα από την εχθρότητα και την  αντιπαλότητα που μεταλλάσσει τον άνθρωπο σε άγριο, άπληστο και φαύλο θηρίο που διψά για αίμα, εκδίκηση,  εξουσία, κυριαρχία, να παραμείνει Άνθρωπος, με αξιοπρέπεια, αρχές και αξίες!

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Σοφία κανταράκη*Η Σοφία Δ. Κανταράκη γεννήθηκε στο Βόλο και μεγάλωσε στη Σκιάθο, όπου και τελείωσε τις σπουδές στη Δ.Ε. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του τμήματος Θεολογίας του Εθνικού&Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με άριστα (Μ.Α) στη Βυζαντινή Ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Γνωρίζει Γερμανικά και Αγγλικά. Έχει παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επιμορφώσεις στο Europeanschoolnet. Έχει πιστοποιημένη επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου στις ΤΠΕ από το ΥΠΕΠΘ. Συμμετέχει ως επιμορφώτρια σε προγράμματα ασύγχρονης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Είναι υπεύθυνη του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας, έχοντας υπηρετήσει ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση στο Βόλο.
Έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το θεσμό Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση στον διαγωνισμό i-create. Έλαβε εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις σε ευρωπαϊκά διασχολικά προγράμματα.
Επίσης έχει λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια με εισηγήσεις. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και στον τοπικό τύπο. Είναι Μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, συνιδρυτικό Μέλος του Σωματείου Φίλοι του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου και μέλος του Κέντρου βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ. Βι. Μα. Συ.). Είναι παντρεμένη και έχει τέσσερα παιδιά.

Συγγραφικό έργο:
– Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη. Ζητήματα κοινωνικού και εκπαιδευτικού προβληματισμού.. Α΄ Μέρος.. εκδ. Ήρα Εκδοτική, 2017
-Το φυσιολατρικό στοιχείο των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη στην εκπαίδευση. Ανάτυπο πρακτικών συνεδρίου. Εκδ. Δόμος 2011
-Η εικόνα του Δυτικού μέσα από την Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής. Μεταπτυχιακή διατριβή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2015

Προσωπικό ιστολόγιο:
http://errosotamala.blogspot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ