του Α. Ναχμάνι, από το Άρδην τ. 51, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2004
Τουρκία και Ελλάδα: Ταραγμένες σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετάφραση Δρ. Σωτήρης Σ. Λίβας, εισαγωγή. Καθ. Ι. Μάζης, εκδόσεις GEOLAB – Παπαζήση, Αθήνα 2003, σελ.: 306.
Στο βιβλίο του Αμίκαμ Ναχμάνι, Ισραήλ, Τουρκία και Ελλάδα: Ταραγμένες σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξετάζεται η περίοδος της δεκαετίας του ’50 (από το 1949 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50), δηλαδή η πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, τα χρόνια εκείνα κατά τα οποία διαμορφώνεται το ψυχροπολεμικό σκηνικό του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων (των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ) το οποίο θα διέπει την παγκόσμια σκηνή μέχρι τα τέλη σχεδόν του 20ού αιώνα, επηρεάζοντας αναπόφευκτα τα τεκταινόμενα και στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η διεξοδική και εμπεριστατωμένη καταγραφή των γεγονότων που επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και η ανάλυση της συμπεριφοράς τους και της αντίδρασής τους σε συγκεκριμένα συμβάντα της εποχής εκείνης, επιτρέπει στον συγγραφέα όχι μόνο να ρίξει φως στις ίδιες τις σχέσεις των τριών χωρών μεταξύ τους, αλλά και να προχωρήσει σε ένα σε βάθος “ψυχογράφημα”, σε μια πιστότατη αναπαράσταση της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς (πολιτικής, διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής) τους, που αντέχει στον χρόνο.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια που επέλεξε να φωτίσει ο συγγραφέας είναι αυτά κατά τα οποία ουσιαστικά δια-μορφώνονται οι δομές και τα πρότυπα συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν τις τρεις χώρες στον μεταπολεμικό κόσμο: το μεν κράτος του Ισραήλ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1948, η Ελλάδα έβγαινε από τον Εμφύλιο (του οποίου οι συνέπειες συνέχισαν να σημαδεύουν τη χώρα για πολλές ακόμα δεκαετίες) και η Τουρκία περνούσε τη φάση της μετάβασης από το μονοκομματικό κράτος των επιγόνων του Κεμάλ στην “πολυκομματική” δημοκρατία του Μεντερές (και ουσιαστικά ξανάρχιζε την επίπονη ανίχνευση της κοσμικής της ταυτότητας). Θα μπορούσαμε λοιπόν κάλλιστα να χαρακτηρίσουμε τη συγκεκριμένη περίοδο ως γενεσιουργό της μεταπολεμικής φυσιογνωμίας των τριών χωρών.
Ο καθηγητής Αμίκαμ Ναχμάνι διδάσκει στο Τμήμα πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Bar Ilan του Ισραήλ, με εξειδίκευση στη σύγχρονη ιστορία και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται Turkey: facing a new millennium. Coping with