Αρχική » Πανελλαδικές εξετάσεις: Παιδεία κάτω από την βάση

Πανελλαδικές εξετάσεις: Παιδεία κάτω από την βάση

από Άρδην - Ρήξη

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των μαθητών λυκείου όλης της χώρας στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, και τα αποτελέσματά τους είναι εντελώς απελπιστικά. Έτσι, το 45,26% των υποψηφίων θα γράψει κάτω από τη βάση στα Αρχαία Ελληνικά, το 51,19% στην Ιστορία, το 44% στη Φυσική, και το 72,76% στα Μαθηματικά και 41,69% στην Πληροφορική.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι προϊόν μιας τεράστιας στρατηγικής αποτυχίας στον χώρο της εκπαίδευσης, που κυριολεκτικά βαρύνει όλους τους πολιτικούς που πέρασαν από το Υπουργείο της κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο διάβα τους, υπήρξαν τόσες μεταρρυθμίσεις όσες και αποτυχίες. Το σωρευτικό αποτέλεσμά τους, υπήρξε η συντριπτική υποβάθμιση της γνώσης και της μόρφωσης μέσα στο Σχολείο.

Τριάντα, τουλάχιστον, χρόνια κυριαρχίας του εθνομηδενισμού στα παιδαγωγικά ινστιτούτα, και την γραφειοκρατία όλων των βαθμίδων της ελληνικής εκπαίδευσης, οδήγησε σε ένα μοντέλο όπου επιβραβεύεται η ρηχότητα, νωθρότητα και η αμάθεια που πλασάρεται αφειδώς στους μαθητές μασκαρεμένη υπό την προσωπίδα μιας ψευδοελευθεριακότητας.   

Το αποτέλεσμα είναι ένα Σχολείο που αδυνατεί να εκπληρώσει τις πιο ουσιαστικές του λειτουργίες, και μια εκπαίδευση που προετοιμάζει τις νέες γενιές για μια κοινωνία χαμηλών πτήσεων και προσδοκιών. Ό,τι δε αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα, είναι προϊόν ατομικών περιπτώσεων, ανθρώπων δηλαδή που με πείσμα παίρνουν στα σοβαρά τη δουλειά τους, αντιμέτωποι καθημερινά με την παρακμή των υπουργείων, των ινστιτούτων και των συνδικαλιστικών οργάνων…  

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 13 Ιουλίου 2021 - 09:36

Ο εθνομηδενισμός ευθύνεται για το περιεχόμενο της παιδείας ιδίως στο μάθημα της ιστορίας. Για όλα τα υπόλοιπα ευθύνεται ο λαϊκισμός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
MήτσοςΡουσσακος 13 Ιουλίου 2021 - 12:43

Επιμένω παραδοσιακά και τετριμμένα: δεν υπάρχουν κακοί μαθητές, υπάρχουν κακοί δάσκαλοι. Το να τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς, στον εθνομηδενισμό, στον λαϊκισμό, είναι λίγο (;) ιδεολόγημα. Εμείς που ήμασταν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθανάσιος Αθανασόπουλος 14 Ιουλίου 2021 - 23:59

Το ΑΡΔΗΝ πάντως ήταν εδώ και έδινε τον αγώνα του. Οι υπόλοιποι, όσοι ενδιαφέρονταν, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μητσος Ρουσσακος 15 Ιουλίου 2021 - 12:06

Αυτό λέω , ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν και τώρα τα παιδιά είναι ΣΧΕΔΟΝ Ελληνόφωνα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ