Αρχική » Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες για την είσοδο των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Παντσίρ

Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες για την είσοδο των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Παντσίρ

από Άρδην - Ρήξη

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα (ΒΒC, Financial Times κ.ά.) σφοδρές μάχες μαίνονται στην πύλης της κοιλάδας του Παντσίρ, ανάμεσα σε επίλεκτες δυνάμεις των Ταλιμπάν, και του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν (NRF).

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Κυριακή το βράδυ, και οι Ταλιμπάν προς το παρόν έχουν καθηλωθεί, με συνέπεια να μεταφέρουν ενισχύσεις προς την περιοχή. Ο NRF, διά στόματος του Αλί Ναζαρί, εκπροσώπου διεθνών σχέσεων της οργάνωσης, έχει δηλώσει επανειλημμένα στο Τwitter ότι η οργάνωσή του παλεύει για μια ειρηνική επίλυση του αφγανικού ζητήματος, επιδιώκοντας διαπραγματεύσεις. Οι όροι που θέτει η οργάνωσή του, όπως γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο Ναζαρί στις 22 Αυγούστου 2021 είναι οι εξής: αποκέντρωση της εξουσίας, και της διαχείρισης των οικονομικών πόρων, πολυπολιτισμικότητα (στο Αφγανιστάν υπάρχουν ισχυρές μειονότητες Τατζίκων, Χαζάρων και Ουζμπέκων), δημοκρατία, κοσμικό Ισλάμ και ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες (έμμεση αναφορά στο άπαρτχαϊντ εναντίον των γυναικών που θέλουν να επιβάλουν οι Ταλιμπάν επικαλούμενοι τους νόμους της Σαρίας).

Ο Ναζαρί, σε άλλη ανάρτησή του της Κυριακής, γράφει με νόημα απαντώντας στην επιθετικότητα των Ταλιμπανικών δυνάμεων: «Προτιμούσαμε πάντοτε την ειρήνη αντί του πολέμου και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό Αφγανιστάν. Ωστόσο, η στάση μας αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σημείο αδυναμίας. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση, και να την αντιμετωπίσουμε, και το ιστορικό μας των τελευταίων 40 χρόνων προσφέρει αρκετές αποδείξεις για κάτι τέτοιο».

Οι δυνάμεις του NRF αποτελούν μια ευρύτερη συσπείρωση επίλεκτων σωμάτων των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας του Αφγανιστάν, που δεν ακολούθησαν τον υπόλοιπο στρατό στην διάλυση και μετέβησαν στην κοιλάδα του Παντσίρ προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εκείνες του Αχμάντ Μασούντ, γιού της εμβληματικής μορφής της αντίστασης του Μουτζαχεντίν στους Σοβιετικούς κατά τα τέλη της δεκαετίας 1970-1980. Μαζί τους έχει συμπράξει και ο Αμρουλάχ Σαλέχ, ενός από τους αντιπροέδρους της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν ακολούθησαν τους κορυφαίους αξιωματούχους της στην φυγή από τη χώρα.

Οι μάχες που διεξάγονται προς το σημείο εισόδου της κοιλάδας Παντσίρ, έχουν προκαλέσει την διάψευση των προηγούμενων ισχυρισμών των Ταλιμπάν, ότι θα σεβαστούν τον πολυκεντρικό χαρακτήρα της χώρας, και θα επιδιώξουν την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Όπως επίσης, πρόσφατες αναφορές για το τι συμβαίνει στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν, διαψεύδουν και τους ισχυρισμούς τους ότι δεν θα επαναλάβουν το καθεστώς δραστικής περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών, που είχαν επιβάλει πριν την εισβολή των ΗΠΑ του 2002.   

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η έκβαση των μαχών στην είσοδο της κοιλάδας Παντσίρ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το τι θα συμβεί στην χώρα από εδώ και πέρα.

αίθουσα σύνταξης ardin-rixi.gr

Πηγές: ΒΒC, Twitter, Financial Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ